Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Σκαθάρι «Ηρακλής»: Το πιο δυνατό ζώο στον κόσμο σηκώνει... 850 φορές το βάρος του


Το «σκαθάρι ρινόκερος» γνωστό ως το ισχυρότερο έντομο στον κόσμο, εθεάθη στην περιοχή Yüksekova της επαρχίας Χακάρι, στο νοτιοανατολικό άκρο της Τουρκίας. Ο χωρικός, που παρατήρησε το έντομο ενώ έκοβε δέντρα, είπε ότι αφού έκανε έρευνα στο διαδίκτυο, έμαθε ότι η αξία του εντόμου ήταν 90 χιλιάδες δολάρια, σύμφωνα με τη Yeni Safak.

«Το βρήκαμε μέσα σε ένα κούτσουρο ενώ κόβαμε δέντρα χθες το πρωί. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι έντομο ήταν στην αρχή. Αργότερα, όταν το ερευνήσαμε στο Διαδίκτυο, μάθαμε ότι ήταν σκαθάρι ρινόκερος, το οποίο ζει σε δασικές περιοχές και ζεστά κλίματα στην ασιατική ήπειρο», είπε o Turan Erci.



«Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαδικτύου, είχε αξία 90 χιλιάδων δολαρίων. Φυσικά, δεν το ξέρουμε ακριβώς. Είναι όμως ένα είδος εντόμου που μπορεί να μεταφέρει εκατοντάδες φορές το βάρος του. Το αφήσαμε ελεύθερο πίσω στο φυσικό του περιβάλλον», είπε.

«Σκαθάρι του Ηρακλή»: Τα γιγάντια κέρατα για έρωτα και πόλεμο


Το Σκαθάρι αυτό (Dynastinae, Rhinoceros ή Hercules) όπως και να το αποκαλέσει κανείς είναι μια δύναμη της φύσης και ζει κατά κύριο λόγο στα τροπικά δάση της Κεντρικής Αμερικής, της Νότιας Αμερικής και στις Μικρές Αντίλλες. Ένα «σκαθάρι Ηρακλής» θεωρείται το δυνατότερο ζώο στον κόσμο καθώς μπορεί να σηκώσει και να μεταφέρει 850 φορές το βάρος του σώματός του, σαν να σηκώνει δηλαδή ένας άνθρωπος 20 αυτοκίνητα μεσαίου μεγέθους! Ένας τεράστιος αφρικανικός ελέφαντας αναλογικά μπορεί να σηκώσει μόνο το 25% του βάρους του.

Τα σκαθάρια ρινόκεροι ονομάζονται έτσι από τις προεξοχές που μοιάζουν με κέρατο στα κεφάλια των αρσενικών. Μπορούν να μεγαλώσουν έως και 17 εκατοστά, καθιστώντας τα μερικά από τα μεγαλύτερα έντομα στον κόσμο. Χρησιμοποιούν τη δύναμή τους και τα κέρατά τους, σκάβοντας γρήγορα στο χώμα για να ξεφύγουν από τον κίνδυνο.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη, μερικά από τα οποία γίνονται πραγματικά τεράστια και τα διατηρούν ακόμη και ως κατοικίδια ζώα, αλλά το ευρωπαϊκό δεν συγκαταλέγεται σε αυτά, καθώς δεν ξεπερνάει τα 4 εκατοστά το πολύ. Παρά την αρκετά άγρια όψη τους, είναι ήπιοι «γίγαντες» που ούτε δαγκώνουν ούτε τσιμπούν.

Το αρσενικό σκαθάρι έχει ένα μακρύ, εκφοβιστικό κέρατο στο κεφάλι του που κυρτώνει προς τα πάνω και χρησιμοποιείται για τελετουργικές μάχες ζευγαρώματος. Τα θηλυκά που είναι μικρότερα και δεν έχουν κέρατα γεννούν περίπου 50 αυγά, τα οποία εκκολάπτονται σε προνύμφες. Η μακροζωία ποικίλλει μεταξύ των ειδών, αλλά μια τυπική διάρκεια ζωής είναι ένα έως δύο χρόνια, με μεγάλο μέρος αυτού του χρόνου να δαπανάται στο στάδιο της προνύμφης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ