Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Η γυμνή Lara Croft: Ο μύθος για το cheat code του Tomb Raider που γέμιζε τα περιοδικά των 90s


Ένας μύθος για κωδικό στο διάσημο παιχνίδι Tomb Raider, που αφαιρούσε τα ρούχα της Lara Croft. Είχε, τελικά, βάση;

Στην εποχή των 90s, η αγορά των videogames είχε σαφώς μικρότερη πηγή πληροφόρησης. Όλα τα νέα και οι παρουσιάσεις φιλοξενούνταν σε μηνιαία περιοδικά που κάλυπταν την αγορά, ενώ και η επικοινωνία των καταναλωτών μαζί τους γινόταν μέσα από γράμματα που δημοσιεύονταν σε σχετικές στήλες. Ένα από τα πλέον συνηθισμένα ερωτήματα που αποστελλόταν ήταν αυτό για τον κωδικό που… ξεγύμνωνε την Lara Croft στο πρώτο παιχνίδι της σειράς Tomb Raider.

Lara Croft: Το gaming sex symbol

Η Lara Croft δεν είναι η πρώτη πρωταγωνίστρια σε videogames, αλλά ήταν σίγουρα η πιο σέξι που εμφανίστηκε σε μια εποχή που τα σώματα των χαρακτήρων άρχισαν να γίνονται πιο λεπτομερή. Ναι, ακόμη και τότε, αποτελούνταν από πολύγωνα που ενώνονταν σχεδόν άκομψα, αλλά ο παίκτης αισθανόταν πως ο ήρωάς του είχε κανονικό σώμα με άκρα που χρησιμοποιούσε για να δώσει μάχες, να τρέξει, να σκαρφαλώσει κτλ.

Τα Tomb Raider videogames έγιναν αμέσως επιτυχία και καθόρισαν την αγορά, αλλά ένας από τους βασικούς λόγους ήταν η Lara Croft. Η θρυλική εξερευνήτρια μπορεί να έψαχνε πάντα να λύσει όλα τα μυστήρια, να εξερευνήσει περιοχές γεμάτες κινδύνους και να ανακαλύψει μυθικούς θησαυρούς. Όπως το σέξι σώμα της την βοήθησε να πρωταγωνιστήσει σε εξώφυλλα και αφιερώματα που ξέφευγαν από την καθιερωμένη κάλυψη στα ΜΜΕ της εποχής.

H Eidos, η εταιρεία που είχε τότε τα δικαιώματα του franchise, προσπαθούσε να ενισχύσει με κάθε τρόπο το καλλίγραμμο σώμα της ηρωίδας, ενώ σε διάφορα ΜΜΕ περιγράφονται μυθικές διαμάχες ανάμεσα στους δημιουργούς και τα διοικητικά στελέχη σχετικά με το πόσο μεγάλο πρέπει να γίνει στο στήθος της και το πόσο αποκαλυπτικά τα ρούχα της. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, που σε πολλές περιπτώσεις προώθησης παιχνιδιών Tomb Raider, είδαμε την Lara Croft σε σέξι πόζες, ακόμη και σε lifestyle έντυπα.

Tomb Raider: Η αρχή

To 1996, η Eidos Interactive και η Core Design βγάζουν στην αγορά το Tomb Raider για PC και κονσόλες Sony PlayStation και SEGA Saturn. Η ιστορία θέλει την Lara Croft να αναλαμβάνει μια υπόθεση από την Jacqueline Natla να εντοπίσει ένα αρχαίο αντικείμενο με την ονομασία Scion of Atlantis. Το gameplay έφερε την ηρωίδα απέναντι σε κόσμους γεμάτους παγίδες, αλλά και πολλούς γρίφους με σαφείς επιρροές από τον Indiana Jones. Η παραγωγή του ξεκίνησε το 1994 και πήρε περίπου 18 μήνες να ολοκληρωθεί, με ένα budget κοντά στις 440 χιλιάδες λίρες. Ειδικά στο PlayStation, το παιχνίδι ήταν από τα πρώτα σε πωλήσεις και έμεινε σε αυτήν την κατηγορία έως και την κυκλοφορία του Tomb Raider Reboot του 2013.


Nude Raider: Ο κωδικός που προκάλεσε πανικό

Το περιοδικό EGM δημοσίευσε στο τεύχος 34 (τον Απρίλιο του 1997) ένα άρθρο, όπου και ανέφερε πως υπάρχει τρόπος να αφαιρεθούν τα ρούχα της Lara Croft στο παιχνίδι, ενώ μάλιστα είχε αναφορές και σε ένα site που φιλοξενούσε σχετικό περιεχόμενο. Έκτοτε, ξεκίνησε ένας πανζουρλισμός από το κοινό που ζητούσε από τα έντυπα να δημοσιεύσουν το σχετικό υλικό και τη σειρά των πλήκτρων που έπρεπε να πατήσει κάποιος για να αφαιρεθούν τα ρούχα της Lara.



Οι κάτοχοι PlayStation προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να κάνουν ατελείωτους συνδυασμούς πλήκτρων στο χειριστήριό τους, έτσι ώστε να δουν τη Lara γυμνή. Κατά καιρούς δημοσιεύονταν άρθρα με τον «σωστό κωδικό», αλλά τίποτα από αυτά δεν ίσχυε. Ο κωδικός δεν υπήρξε ποτέ, δεν λειτούργησε ποτέ και απλά αυτός ο μύθος συντηρήθηκε και ενίσχυσε τόσο την εμπορική πορεία των εντύπων, όσο και του ίδιου του παιχνιδιού, μιας και μιλάμε για μια εποχή που η πλειοψηφία του κοινού που ασχολούταν με τα videogames ήταν άντρες.

Tomb Raider - Λάρα Κροφτ - H αλήθεια

Η ομάδα ανάπτυξης του Tomb Raider ήταν μικρή και στο μεγαλύτερο μέρος του development αποτελούταν από μόλις 6 άτομα. Δύο από αυτούς ήταν οι Paul Daglas και Gavin Rummery, οι οποίοι και μετά από πολλά χρόνια μίλησαν σχετικά με το θέμα. «Μας ενοχλούσε όλο αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν ότι ο κωδικός αυτός δεν υπήρχε, δεν τον φτιάξαμε ποτέ. Ο δεύτερος είναι ότι άφηνε κόσμο και ομάδες χρηστών να πιστεύουν ότι εμείς οι δημιουργοί φτιάχνουμε πορνογραφικό περιεχόμενο σε μια κατηγορία προϊόντων που απευθυνόταν κατά βάση σε μικρότερες ηλικίες», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, αν και πολλά από τα μέλη της πρώτης ομάδας ανάπτυξης έφυγαν, οι δημιουργοί του Tomb Raider 2 (1997) πρόσθεσαν μια σκηνή με την Lara Croft στο ντουζ και την κάμερα να διασχίζει το σώμα της από κάτω προς τα πάνω. Η ηρωίδα γυρνάει προς την κάμερα και αναφέρει «δεν νομίζεις ότι είδες αρκετά;» τη στιγμή που φοράει μια ρόμπα.



Ο Douglas επιβεβαίωσε στη συγκεκριμένη συνέντευξη και τις πιέσεις από τη διοίκηση της εταιρείας για να ενισχυθούν οι φήμες και να συνεχιστεί η ιστορία περί της «γυμνής Lara» ή και να προστεθεί όντως ένας τέτοιος κωδικός. Όπως ήταν λογικό, η ομάδα αντέδρασε και αυτό δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα. Παρόλα αυτά, στην εποχή του PC gaming και των mods, ομάδες προγραμματιστών ετοίμασαν σχετικά cheats/mods/patches που όντως ξεγυμνώνουν τη Lara Croft και την ρίχνουν… γυμνή στη δράση. Όσο και να τα πολεμάει κατά καιρούς η εκάστοτε εταιρεία που έχει τα δικαιώματα της σειράς, οι δράσεις της δεν πετυχαίνουν το στόχο τους και μάλιστα εμπλουτίζονται ολοένα και περισσότερο οι σελίδες που προσφέρουν τα σχετικά αρχεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ