Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Ιούλιος 2023


Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει:

[πατήστε τους τίτλους του κάθε άρθρου για να μεταφερθείτε στην εκάστοτε ιστοσελίδα]

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Eyewitness / Γιάννης Μπεχράκης
Έως 28 Ιουλίου 2023
MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Η έκθεση φιλοξενεί τις φωτογραφίες που πρωτοπαρουσιάστηκαν στην έκθεση για τον Γιάννη Μπεχράκη στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του Athens Photo World 2019, πλαισιωμένες από προβολές, πρώιμο υλικό, περιοδικά και τεχνικό εξοπλισμό από το αρχείο του ίδιου, με την ευγενική άδεια της οικογένειάς του. Ο χάρτης με όλα τα σημεία που βρέθηκε και κάλυψε εμπόλεμες συρράξεις και κρίσεις, μαζί με τα τεχνικά μέσα που αποτυπώνουν το πέρασμα της φωτογραφίας από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή, video με συνεντεύξεις και παρουσιάσεις του ίδιου, κείμενα που αναπλαισιώνουν τις φωτογραφικές του λήψεις, όλα αυτά επιδιώκουν να συνθέσουν και να εκφράσουν αυτό που χαρακτήριζε την εργασία του διαχρονικά: τη λιτότητα της σύνθεσης, την εκφραστική αμεσότητα, την επιλογή της στιγμής, τον σεβασμό στην ακεραιότητα του γεγονότος.

Eικόνες του άλλου μας εαυτού
Έως 12 Ιουλίου 2023
Τελλόγλειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης

Τον Οκτώβριο του 2013, δέκα διανομείς του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» πήραν στα χέρια τους από μια φωτογραφική μηχανή και με την καθοδήγηση του γνωστού φωτογράφου Νίκου Πηλού, ο οποίος τους βοήθησε να δουν πέρα από τον φωτογραφικό φακό, περιπλανήθηκαν στην πόλη της Αθήνας αποτυπώνοντας τη ζωή σε αυτή. Δέκα χρόνια μετά, με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 10 χρόνων από την κυκλοφορία του πρώτου τεύχους της «σχεδίας», παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, κάποιες από αυτές τις φωτογραφίες. Φωτογράφοι: Λευτέρης Ελευθεράκης, Μπέσσυ Ζαχάρη, Γιάννης Κώτσος, Χρήστος Μπακογιάννης, Αλέξανδρος Νάνος, Ματίνα Πασχάλη, Ιουλία Συμεωνίδου, Γιάννης Φωκάς.

Χρόνος Μέλλοντας.Έργα από τις συλλογές του MOMus
Έως 08 Οκτωβρίου 2023
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Θέματα όπως η τεχνολογία, η επιστήμη, η μνήμη και ο χρόνος, μέσα από την οπτική Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και οργανωμένα σε ενότητες όπως η ροή του χρόνου, το καινούργιο, το άγνωστο, το φαντασιακό, το ονειρικό και τα νέα υλικά παρουσιάζονται στην συγκεκριμένη έκθεση. Το Μέλλον συνεχίζει και λειτουργεί ως βασική θεματική και στη συγκεκριμένη έκθεση, παράλληλα με το Inspire Project 2023 στον ίδιο χώρο, και δίνει την αφορμή για μια εκ νέου διερεύνηση έργων των μόνιμων συλλογών του Μουσείου. H έκθεση προσεγγίζει και αναδεικνύει τη συνεχή αναζήτηση της καλλιτεχνικής κοινότητας για έμπνευση στραμμένη στην ανθρώπινη επινόηση της έννοιας του Μέλλοντος. 

Ένταση. Σενάρια Μέλλοντος και άλλες ιστορίες
Παράταση έως 28 Σεπτεμβρίου 2023
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 

Μέσα από μεθοδολογίες βασισμένες στις επιστήμες του μέλλοντος, οι οποίες διερευνούν πιθανά, εύλογα και εφικτά μέλλοντα, το Inspire Project 2023 με τίτλο «Ένταση. Σενάρια μέλλοντος και άλλες ιστορίες» εστιάζει φέτος σε μελλοντικά σενάρια, όπως τα προσλαμβάνουν νέοι καλλιτέχνες από ένα ευρύ φάσμα των τεχνών. Έργα που θα προκύψουν από τη ζωντανή διαδικασία των εργαστηρίων στα οποία συμμετέχουν 40 νέοι εικαστικοί, μαζί με αυτά των επικεφαλής, προσκεκλημένων καλλιτεχνών Μιχαήλ Καρίκη και Albert Barqué-Duran θα παρουσιαστούν στην ομότιτλη έκθεση στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo). Παράταση της έκθεσης ως 28 Σεπτεμβρίου 2023.

Επίμονες Παρουσίες
Αναδρομικής έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Ιωάννου
23 Ιουνίου - 12 Αυγούστου 2023
Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης

Με επίκεντρο τον άνθρωπο, την καθημερινότητα αλλά και την επικαιρότητα, ο Γιώργος Ιωάννου δημιούργησε αφηγηματικά έργα με μια δική του προσωπική εικαστική γλώσσα. Οι εικόνες του πλούσιες σε μνήμες, αναφορές, σημειώσεις και χρώμα, εκφράζουν τη συναισθηματική, ενδοσκοπική ταυτότητά του. Πλήρης συμβόλων, υπομνήσεων και κριτικής, η ζωγραφική του προσεκτικά μελετημένη, μας προσφέρει την απόλαυση της ανακάλυψης και της ερμηνείας ενός φανταστικού κόσμου, πολυσυλλεκτικού και χωρίς όρια. Στην παρούσα έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 100 έργα, καθώς και αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα και σχέδια του γνωστού εικαστικού, μέσα από τα οποία μπορούμε να παρακολουθήσουμε την εικαστική του διαδρομή, από τα πρώτα έργα, που δημιούργησε στην περίοδο της Κατοχής, έως και τα τελευταία, το 2008.

ETHEREAL
του Γρηγόρη Μοσχόπουλου
εως 15 Ιουλίου 2023
Gallerie Mikrou

Σημείωμα Έκθεσης // Γυναίκα, Θεά, Μητέρα, Αγωνίστρια, Αιθέρια πλασμένη, Γεννημένη να εκφράζει την θηλυκή αρχή της ζωής. Όσες δυσκολίες και όση καταπίεση κι αν έχει υποστεί παραμένει ακέραιη και αρχετυπική, όποιον ρόλο και να έχει μέσα στους αιώνες. Σε έναν κόσμο όπου η υπερπληροφόρηση από φωτογραφίες μας έκανε να ξεχάσουμε την δύναμη της γυναίκας και την φυσική Ψυχή της, το διάφραγμα της κάμερας του Γρηγόρη Μοσχόπουλου φυλάκισε το φως και αποτύπωσε την φύση της γυναίκας, μορφές που θα σε κάνουν να αισθανθείς και να νιώσεις, λεπτομέρειες που την κάνουν αιθέρια. Η Άγρια γυναίκα δεν έχει όνομα, γιατί δεν χωράει σε όνομα. // Ο Γρηγόρης Μοσχόπουλος ξεκίνησε να ασχολείται με την φωτογραφία το 2006 μέσα από ταινίες μικρού μήκους και μέσα από τον σκοτεινό θάλαμο του τεχνικού λυκείου, συνδέθηκε με το θέατρο και το χορό και αργότερα έφυγε από την Θεσσαλονίκη στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις τις Αγγλίας και φωτογράφιζε αυτοκίνητα και τους ανθρώπους που τα οδηγούσαν.  αφότου επέστρεψε στην Ελλάδα ασχολείται με πορτρέτα ανθρώπων στον χώρο της μόδας μέχρι και σήμερα.

ΘΕΑΤΡΟ
Οιδίπους Τύραννος
 04 & 05 Ιουλίου 2023 | 21:00
Θέατρο Κήπου

Η παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία του Θανάση Σαράντου θα φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Καλοκαιριού. Ο Σοφοκλής στο πρόσωπο του Οιδίποδα σκιαγραφεί έναν βασιλιά στα όρια της αλαζονείας, τυφλωμένο από το «εγώ» και την υπέρμετρη πίστη του στη δύναμη της λογικής και την ίδια στιγμή έναν άνθρωπο γυμνό, μόνο απέναντι στο αναπάντητο υπαρξιακό ερώτημα: «ποιος είμαι;».. Ο «Οιδίπους Τύραννος» δείχνει εύστοχα την ικανότητα του ανθρώπου να διαχειρίζεται, στην πορεία των αιώνων, όλα τα δεινά που αποδόθηκαν σε πλανητική ανισορροπία ή θεϊκή τιμωρία, αλλά στην πραγματικότητα προκλήθηκαν λόγω της ανθρώπινης πλεονεξίας και ματαιοδοξίας. Ο Θανάσης Σαράντος με μία ομάδα εκλεκτών ηθοποιών αναμετρώνται με το συγκλονιστικό έργο του αρχαίου ελληνικού δράματος, επιχειρώντας να φωτίσουν τις αναλογίες του με το σήμερα.

Οι Τρωάδες
του Ευριπίδη
06 & 07 Ιουλίου 2023 | 21:15
Θέατρο Δάσους
 
Οι Τρωάδες, η μόνη σωζόμενη τραγωδία της ευριπίδειας τριλογίας για τον Τρωικό Πόλεμο, διδάχτηκε το 415 π.Χ. στα Μεγάλα Διονύσια. Το έργο γράφτηκε λίγο μετά την καταστροφή της Μήλου το 416 π.Χ., όταν οι Αθηναίοι, με απάνθρωπη βιαιότητα, σκότωσαν όλους τους ενήλικες άντρες της Μήλου και πούλησαν για δούλους τις γυναίκες και τα παιδιά. Ο Ευριπίδης επιχειρεί να προειδοποιήσει για τις συνέπειες της ασυδοσίας των νικητών και να υπενθυμίσει τη σημασία του να παραμένει κανείς άνθρωπος, μακριά από την ψευδαίσθηση παντοδυναμίας που προκαλούν οι εφήμερες νίκες. Στις Τρωάδες ο ποιητής αναδεικνύει την ανθρώπινη διάσταση του εχθρού και, εστιάζοντας στο μεγαλείο των γυναικών της Τροίας, προβάλλει τη δύναμη εκείνη που κάνει τον άνθρωπο να επιμένει ακόμα και μετά την καταστροφή.
Οι Σφήκες
του Αριστοφάνη
25 & 26 Ιουλίου 2023 | 21:15
Θέατρο Δάσους

Η παράσταση Σφήκες, που αποτελεί και την πρώτη κάθοδο της σκηνοθέτριας στην Επίδαυρο, είναι μια ελεύθερη διασκευή σε μια σύγχρονη μεταγραφή από τη Λένα Κιτσοπούλου και παρουσιάζεται με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους. Σπάνια βλέπουμε τις Σφήκες στην ελληνική σκηνή, παρά το γεγονός ότι είναι κωμωδία, αφού φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από την παράσταση του Αλέξη Σολομού. Στους Σφήκες, ο Αριστοφάνης χρησιμοποιεί το όχημα της κωμωδίας για να σατιρίσει, με τον αξεπέραστα αιχμηρό του τρόπο, ένα ζήτημα βαθιά πολιτικό: τη διάβρωση του δικαστικού συστήματος, του ακρογωνιαίου λίθου της λαϊκής κυριαρχίας στην αρχαία Αθήνα.

 Εκάβη
του Ευριπίδη
10 & 11 Ιουλίου 2023 | 21:30
Θέατρο Δάσους
 
Καθημερινά φτάνουν στις οθόνες μας εικόνες από πολέμους, εικόνες αφόρητης βίας και σπαραγμού από κάθε σημείο του κόσμου. Το παράλογο του πολέμου μοιάζει να αφορά μόνο αυτούς που το ζουν, για όλους τους άλλους περιορίζεται σε μια στεγνή, εικονική και ακίνδυνη πληροφορία. Η Εκάβη στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη ξεκινά ως πρόσωπο από αυτό το σημείο, από αυτό που έχουμε ξεχάσει, τον δρόμο του θρήνου. Στο πρώτο μέρος του έργου το πένθος, προσωπικό αλλά και συλλογικό, μοιάζει να γεννά τη μεταφυσική του: ζωντανοί και νεκροί βρίσκονται σε διαρκή συνομιλία, ένα αγόρι άταφο ταράζει τον ύπνο της μάνας του, ένα κορίτσι στέκει στο όριο ζωής και θανάτου. Στην Εκάβη τα πάντα συμβαίνουν σε έναν μεταιχμιακό χρόνο, μετά το τέλος του πολέμου. Η βία όμως δεν έχει τελειώσει. Και εκεί ακριβώς, στον χρόνο της μετάβασης, η Εκάβη του πένθους γίνεται η Εκάβη της εκδίκησης, ανοίγοντας μια τολμηρή διαλεκτική με το σήμερα.
Ο Τυχαίος Θάνατος ενός αναρχικού
06 & 07 Ιουλίου 2023 | 21:30
Θέατρο Γης

Ο Ντάριο Φο καταφέρνει να ξεσκεπάσει μέσα από το έργο του, τη δολοφονία του «αναρχικού σιδηροδρομικού» Τζουζέπε Πινέλι, που διαπράχθηκε από την ιταλική αστυνομία. Με σατιρικό και ειρωνικό τρόπο καταγγέλλει το τραγικό συμβάν, καυτηριάζει την κατάχρηση της εξουσίας και αν και γράφτηκε πριν από χρόνια για να ασκήσει κριτική στην ασύδοτη εξουσία του συστήματος δικαιοσύνης της Ιταλίας και της κυβερνητικής διαφθοράς, σήμερα, χρόνια μετά, ο θεατής δεν θα δυσκολευτεί να βρει πολλές ομοιότητες με την Ελλάδα του σήμερα. Με αφορμή το έργο του Ντάριο Φο η παράσταση ακολουθεί τα χνάρια ενός αρχετυπικού Γελωτοποιού. Μία διαχρονική δαιμονική, αστεία και επικίνδυνη φιγούρα για κάθε εξουσία και κάθε στερεότυπο. Αρχίζουμε από τη γέννησή του, τα ταξίδια του στον χώρο και στον χρόνο και καταλήγουμε στο εδώ και τώρα.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ / ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
42ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2023
Έως 9 Ιουλίου 2023
Νέα Παραλία 

Το φετινό Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου  Θεσσαλονίκης διοργανώνεται  για 42η χρονιά και θα πραγματοποιηθεί από 23  Ιουνίου έως 9 Ιουλίου  στην παραλία του Λευκού Πύργου. και είναι αφιερωμένο σε δύο πολύ σημαντικούς ποιητές: στον ποιητή και ευεργέτη  της Θεσσαλονίκης Γιώργο Βαφόπουλο  (120 χρόνια από τη γέννησή του, 1903-2023) για την προσφορά του  στα Γράμματα και στα πολιτιστικά δρώμενα  της πόλης και στον ποιητή Κωστή Παλαμά (80 χρόνια από το θάνατό του, 1943-2023) για την προσφορά και το μεγαλείο του στα ελληνικά γράμματα. Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Παραλία, ενώ όπως κάθε χρόνο το πρόγραμμα του φεστιβάλ Βιβλίου, θα περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων. Εκδηλώσεις Λόγου, Τέχνης, Μουσικής, Xορού, παρουσιάσεις βιβλίων παρουσία των δημιουργών των βιβλίων στα εκθετήρια.
 

3ο Lake Mode Festival
Έως 2 Ιουλίου 2023
Φράγμα Θέρμης

Έχοντας ήδη δύο επιτυχημένες χρονιές στο ενεργητικό του, το outdoor festival της Θεσσαλονίκης επιστρέφει στο μαγευτικό, φυσικό τοπίο της λίμνης του Φράγματος Θέρμης. To φετινό Lake Mode Festival υποδέχεται καλλιτέχνες που είναι γνωστοί για τον εκρηκτικό τους ήχο και τις συναρπαστικές εμφανίσεις τους. Πιο συγκεκριμένα, στη σκηνή του 3ου Lake Mode Festival θα ανέβουν οι: Βέβηλος, Rationalistas και Mi55t, οι Θραξ Πανκc, Babo Koro, Γιαγκίνηδες, Χατ Τρικ, Godsleep και Psychobreak, οι Social Waste, οι Χαΐνηδες και οι Κροάτες Veja. Με τη μουσική της κάθε ημέρας να συνδυάζει ποικίλα μουσικά είδη και επιρροές, το Lake Mode Festival 2023 μας υπόσχεται ένα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό και εντυπωσιακό περιβάλλον.

 4ο Φεστιβάλ Καλοκαιριού
Θέατρο Κήπου Νέας Παραλίας
 09 Ιουνίου - 04 Σεπτεμβρίου 2023

Mε μουσικές και θεατρικές παραστάσεις υψηλής αισθητικής και ποιότητας υποδέχεται το κοινό το 4ο Φεστιβάλ Καλοκαιριού του Δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο θα διαρκέσει από τις 9 Ιουνίου μέχρι και τις 4 Σεπτεμβρίου, προσφέροντας σε μικρούς και μεγάλους γιορτινή διάθεση κατά τις μέρες του καλοκαιριού. Το Φεστιβάλ Καλοκαιριού Θεσσαλονίκης αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης για τους καλοκαιρινούς μήνες, φιλοξενεί γνωστούς και αγαπημένους καλλιτέχνες και πολλά νεανικά σχήματα, ενώ έχει καταφέρει να «τραβήξει» τα βλέμματα όλων όσοι αναζητούν κάτι ενδιαφέρον για τις ζεστές καλοκαιρινές βραδιές.

Η Μέρα με τα Χρώματα 
Πλαζ Αρετσούς Καλαμαριά
 3 Ιουλίου 2023

Με σύνθημα «Έλα παραλία», το πρώτο φεστιβάλ χρωμάτων στην Ελλάδα γιορτάζει τη δέκατη μέρα με τα χρώματα  με ένα τεράστιο πάρτι. Η Μέρα με τα Χρώματα προσκαλεί για δέκατη φορά, όλη τη Θεσσαλονίκη -κ να καλωσορίσει το καλοκαίρι, δέκα φορές πιο πολύχρωμα, πιο cool, πιο hot, πιο action από ποτέ. Στην πλαζ της Αρετσούς θα υπάρχουν άφθονα παιχνίδια, εργαστήρια, water sports και flyboard shows, μουσικές, ενώ η ομάδα αφροβραζιλιάνικων κρουστών Paranaue θα δώσει τον ρυθμό.Η γιορτή θα περιλαμβάνει ακόμα give aways, fire shows, facepainting, χορευτικές ομάδες, ξυλοπόδαρους, color balls και πολλά ακόμη.
 

The Opera Project
Διεθνές Εργαστήρι Όπερας
07 Ιουλίου 2023 | 21:00
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Mέσα από τη συνεργασία, μια ομάδα νέων τραγουδιστών επιχειρεί να παρουσιάσει οπερατικά έργα με μια πιο φρέσκια προσέγγιση. Οι νεανικές φωνές ανταμώνουν για να αντηχήσουν και να μοιραστούν τον παλμό και την ερμηνεία τους. Σαν από όνειρο, ξεπηδά ένας λαμπερός χορός με καλεσμένους ήρωες από γνωστές όπερες και ξετυλίγεται ένα μουσικό γαϊτανάκι, όπου συνομιλούν οι νεαροί τραγουδιστές μέσα από τις χαρακτηριστικές άριες και τα ντουέτα τους. Ο έρωτας και η χαρά της Ζωής -κοινός παρονομαστής- επαληθεύει την επί σκηνής εξίσωση με το φωτεινό άθροισμα των νέων  τραγουδιστών.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Γιάννης Χαρούλης 
03 & 04 Ιουλίου 2023 | 21:00
Θέατρο Γης
 
O Γιάννης Χαρούλης και η παρέα του και αυτό το καλοκαίρι μας προσκαλούν να ανταμώσουμε για να τραγουδήσουμε δυνατά, να χορέψουμε, να γελάσουμε και να συγκινηθούμε. Σε γήπεδα, θέατρα και ανοιχτές σκηνές, με τραγούδια που έχουμε αγαπήσει, παλιά και νεότερα, φρέσκιες ενορχηστρώσεις, ροκ ηλεκτρισμό και τη δύναμη της παράδοσης. Μαζί του οι μουσικοί: Λευτέρης Ανδριώτης (Λύρα), Βασίλης Μπαχαρίσης (Κρουστά), Θανάσης Dzingovic (Ηλεκτρική Κιθάρα), Ορέστης Μπενέκας (Πλήκτρα), Κώστας Φόρτσας (Πνευστά).
Μαρία Φαραντούρη - 60 χρόνια τραγουδάω
11 &12 Ιουλίου 2023
Θέατρο Επταπυργίου 
 
Τον χειμώνα του 1963, τυχαία ο Μίκης Θεοδωράκης ακούει τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη και μαγεύεται. Τότε η ίδια εντάσσεται στην ομάδα του Θεοδωράκη και ξεκινάει την λαμπρή της καριέρα. Φέτος στο φεστιβάλ Επταπυργίου, η Μαρία Φαραντούρη γιορτάζει τα 60 χρόνια της στο τραγούδι με μια μεγαλειώδη συναυλία, σε ένα ειδικά φτιαγμένο πρόγραμμα που θα τιμά και θα φωτίζει κάθε περίοδο των μεγαλύτερών της επιτυχιών. 
Νατάσσα Μποφίλιου
Μια παράσταση των
Θέμη Καραμουρατίδη & Γεράσιμου Ευαγγελάτου

05 Ιουλίου 2023 | 21:00
Θέατρο Γης
 
Μια νέα παράσταση ή ένας νέος τρόπος να κοιτάξουν την Τέχνη τους και τον τρόπο που πορεύονται; Η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, πάντα ανήσυχοι και δημιουργικοί, επανασυστήνονται ακόμη μια φορά και με την αρωγή της σταθερής τους ομάδας δημιουργούν μια νέα πρόταση στην παρουσίαση του αγαπημένου τους ρεπερτορίου. Με το βλέμμα σταθερά στο κοινό τους, στοχεύουν στη δημιουργία μιας ενιαίας δυναμικής που να ενώνει σκηνή και θεατές. Με τα τραγούδια της προσωπικής τους δισκογραφίας αλλά και έναν ανοιχτό διάλογο σε απρόβλεπτες επιλογές από το εγχώριο και το διεθνές ρεπερτόριο, επιχειρούν να συμπαρασύρουν το κοινό σε ένα συναρπαστικό ταξίδι νέων συγκινήσεων.
Κασσάνδρα Δημοπούλου: Τα τραγούδια που ταξίδεψαν παντού
12 Ιουλίου 2023 | 21:00
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Ένα ταξίδι στις μουσικές κουλτούρες του κόσμου, σε ιδιαίτερες διασκευές για φωνή, τσέλο και πιάνο. Μαγικές μελωδίες των Κελτών, απόκοσμα νανουρίσματα των Νορβηγών, ένα αργεντίνικο τανγκό του Πιατσόλα, το μελωδικό παράπονο των Μεξικανών, το μελαγχολικό φάντος των Πορτογάλων, τα αισιόδοξα τραγούδια της Νάπολης και τα μεθυστικά τραγούδια της Ελλάδας, συνταξιδεύουν με πασίγνωστες κλασικές μελωδίες στον ουρανό της Θεσσαλονίκης.
Vasilis Kostas Trio: Οι όψεις της ψυχής 
14 Ιουλίου 2023 | 21:00
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Ο υποψήφιος για Grammy λαουτίστας Βασίλης Κώστας, μαζί με το νέο του τρίο, παρουσιάζει τη μουσική παράσταση "Οι Όψεις της Ψυχής", που βασίζεται στις αυθεντικές συνθέσεις του ίδιου, με ρίζες από την Ελληνική παραδοσιακή μουσική και τον σύγχρονο αυτοσχεδιασμό.  Η έμφαση στη μελωδία, το στοιχείο του ρίσκου και η αναδημιουργία των ίδιων των συνθέσεων επί σκηνής βρίσκεται στο κέντρο της δημιουργικής προσέγγισης του σχήματος, προκαλώντας ακόμα και τα μέλη του να συνθέσουν μουσική σε πραγματικό χρόνο.  Μαζί σε αυτό το ταξίδι είναι οι διεθνείς μουσικοί Πέτρος Κλαμπάνης στο κοντραμπάσο και Βαγγέλης Καρίπης στα κρουστά, με στόχο να προσφέρουν μια εμπειρία και νέες μουσικές γέφυρες στο κοινό που θα παρακολουθήσει την μοναδική παρουσίασή τους.
ΒΙΒΛΙΟ
Χωράει όλη η αρχαιότητα
στο ασανσέρ; 
Θεόδωρος Παπακώστας
Key Books

 
Τι πήρε στις αποσκευές της μια Μινωίτισσα πριγκίπισσα για να πάει στην Αίγυπτο; Πώς περνούσε την ώρα του όταν βαριόταν ένας Μυκηναίος δημόσιος υπάλληλος; Πώς τραυμάτισε το πόδι του ένας κένταυρος; Αυτό το βιβλίο παρουσιάζει ολόκληρη την ελληνική αρχαιότητα, από τη βαθιά προϊστορία μέχρι το τέλος της. Δύο άγνωστοι συναντιούνται σε ένα ασανσέρ, το οποίο σταματά μεταξύ ορόφων. Ο ένας είναι αρχαιολόγος, ο άλλος όχι. Με αφορμή την ερώτηση «με τι ασχολείσαι» ξεκινάει ένας συναρπαστικός διάλογος και ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο.
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων
12 Ιουλίου 2023 | 21:15
Ανοιχτό Θέατρο Συκεών "Μάνος Κατράκης" 

Ο Γιάννης  Παπαθανασίου μετά από την παράσταση «Το Όνειρο του Σκιάχτρου» του Ευγένιου Τριβιζά και «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες» του Ιούλιου Βέρν επιστρέφει και σκηνοθετεί το κλασικό αριστούργημα του Λιούις Κάρολ «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» σε μια ευφάνταστή διασκευή, που μας μεταφέρει τις αξίες της πίστης, της επιμονής, της δύναμη της θέλησης, της φιλίας, της ομαδικότητας. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της παράστασης αποτελεί η εφαρμογή 3D mapping projection και 3D sound, με προσαρμογή και σχεδιασμό ειδικά και αποκλειστικά για τις ανάγκες του συγκεκριμένου έργου.

Μαγικός Πλανήτης
Ταινία Κινούμενων Σχεδίων
01 εως 23 Ιουλίου 2023
NOESIS

Η ιστορία της μικρής Μία που προσπαθεί να προστατέψει τη Γη και να σώσει τις 4 εποχές του χρόνου από την κλιματική αλλαγή προβάλλεται στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS. Θεατές άνω των 5 ετών μπορούν να παρακολουθήσουν την ταινία κινουμένων σχεδίω ενώ υπάρχει επίσης δυνατότητα παρακολούθησης της ταινίας με αγγλική αφήγηση, μέσω ασύρματου συστήματος μετάδοσης με ακουστικά, τα οποία παρέχονται δωρεάν στην είσοδο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ