Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

«Καμπανάκι» για τις παράνομες αισθητικές επεμβάσεις – «Ένα λάθος προϊόν μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές»


Νέα στοιχεία που αφορούν την εξάρθρωση κυκλώματος που διακινούσε παράνομα αμφιβόλου ποιότητας σκευάσματα botox και υαλουρονικού βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας. Όπως τονίζουν οι ειδικοί «ένα λάθος προϊόν μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές» ενώ σημειώνουν ότι «το πολύ χαμηλό κόστος θα πρέπει να μας προβληματίσει».

Μία ανώνυμη καταγγελία στον ΕΟΦ ήταν εκείνη η οποία αποτέλεσε την αφορμή να ξεσκεπαστεί παράνομο κύκλωμα που διακινούσε σε κέντρα αισθητικής και γιατρούς αμφιβόλου ποιότητας botox και υαλουρονικού.

Ειδικότερα, οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη μίας 54χρονης γυναίκας, η οποία είναι βραβευμένη επιχειρηματίας στο χώρο της κοσμετολογίας, και ενός 41χρονου άνδρα, ο οποίος ήταν συνεργάτης της 54χρονης.

Η δράση της 54χρονης ξεκίνησε το 2019, η οποία έκανε εισαγωγή σκευασμάτων botox και υαλουρονικού οξέως αμφιβόλου ποιότητας από την Πολωνία και την Τουρκία και στη συνέχεια τα διακινούσε σε κέντρα αισθητικής.

Η 54χρονη έφερνε στην Ελλάδα τα σκευάσματα από τις χώρες που προαναφέρθηκαν, ενώ ο 41χρονος, ο οποίος είχε αναλάβει τα χρέη κούριερ, τα παρέδιδε στα κέντρα αισθητικής και στους γιατρούς είτε με αντικαταβολή είτε με ηλεκτρονική καταβολή χρημάτων.

Τα σκευάσματα έχουν κατασχεθεί από την Οικονομική Αστυνομία και έχουν σταλθεί για εξέταση στον ΕΟΦ, ώστε να ανακαλυφθεί το περιεχόμενό τους.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Όπως επεσήμανε μιλώντας στο Mega και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» με την Ανθή Βούλγαρη και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο ο πλαστικός χειρουργός Ιωάννη Μεταλληνό, πληθαίνουν τα περιστατικά ασθενών που προσέρχονται στα ιατρεία με επιπλοκές ύστερα από τέτοιου είδους ιατρικές πράξεις.

«Ένα λάθος προϊόν μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές, το οποίο βλέπουμε όλο και συχνότερα στα ιατρεία μας. Μπορεί να γίνει και από λάθος χρήση, καθώς υπάρχει μία μάστιγα ανθρώπων, οι οποίοι εφαρμόζουν ιατρική χωρίς να είναι ιατροί και σε μη ιατρικούς χώρους» επεσήμανε.

Ένα από τα καμπανάκια τα οποία μαρτυρούν αμφιβόλου ποιότητας ιατρικές πράξεις είναι το χαμηλό κόστος και η διενέργεια της θεραπείας σε ακατάλληλο χώρο.

«Το πολύ χαμηλό κόστος θα πρέπει να μας προβληματίσει. Δεν είναι δυνατόν πράγματα που κοστίζουν ένα ποσό να χορηγηθεί με μικρότερο κόστος» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον πλαστικό χειρουργό, υπάρχουν περιστατικά όπου σημειώθηκε βελτίωση στο αποτέλεσμα, ενώ άλλες περιπτώσεις δεν μπορούν να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση.

Μόνο εξειδικευμένοι γιατροί μπορούν να κάνουν ενέσεις botox

Ένα τέτοιο περιστατικό περιέγραψε στο MEGA ο δικηγόρος Γιώργος Κατσαρίδης, με τον ίδιο να αναφέρει πως η εντολέας του προχώρησε σε αισθητική επέμβαση στα χείλη σε γνωστό πλαστικό χειρουργό των Αθηνών, ωστόσο το αποτέλεσμα ήταν μη αναστρέψιμο.

«Το έκανε σε πολύ γνωστό πλαστικό χειρουργό που της έδινε εγγύηση ότι θα είχε το αποτέλεσμα που έπρεπε και δεν θα είχε κίνδυνο στην υγεία της», είπε ο δικηγόρος.

Ο κος Κατσαρίδης εκτιμά πως το υλικό που χρησιμοποιήθηκε ενδεχομένως ήταν μη ενδεδειγμένο, ενώ τόνισε πως η ποσότητα του υλικού ήταν μεγάλη.

«Νομικά απαγορεύεται να γίνονται ιατρικές πράξεις από μη ιατρούς. Κέντρα αισθητικής, ινστιτούτα, μασάζ, νύχια, ακόμα και κομμωτές έχουμε ακούσει να το κάνουν. Μόνο γιατροί και μάλιστα συγκεκριμένων ειδικοτήτων επιτρέπεται, θα πρέπει να υπάρχει πιστοποίηση», δήλωσε.

Τέλος, ανέφερε πως η εντολέας του δεν έχει επανέλθει μετά την αποτυχημένη αισθητική επέμβαση, ενώ θα χρειαστεί να προχωρήσει σε επανθορθωτικές επεμβάσεις, οι οποίες ωστόσο δεν μπορούν να την επαναφέρουν στην αρχική της κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ