Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

«Μια στιγμή. Η Μαρία»: Ένα μυθιστόρημα για τον έρωτα, τη δημοσιογραφία αλλά και για τον έρωτα για τη δημοσιογραφία!


Με την ευχή το βιβλίο του να αποτελέσει μία μικρή ευκαιρία ώστε το κοινό να γνωρίσει λίγο καλύτερα τη δημοσιογραφία, τα μυστικά, τις δυσκολίες, αλλά κυρίως τη σαγηνευτική γοητεία της, αλλά και οι δημοσιογράφοι -κυρίως οι νέοι- να μπορούν να απολαμβάνουν τις χαρές που προσφέρει το λειτούργημα, ολοκλήρωσε την ομιλία του ο δημοσιογράφος Χρήστος Νικολαΐδης, στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του που έγινε χθες, στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Το βιβλίο με τον τίτλο «Μία στιγμή. Η Μαρία», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Thessnews, αφορά μία ιστορία αδικαίωτης αγάπης, ανάμεσα σε έναν δημοσιογράφο και μία γυναίκα - αερικό, τη Μαρία, που εκτυλίσσεται μέσα σε ένα απολύτως... δημοσιογραφικό πλαίσιο, με ρεπορτάζ, αποστολές, κινδύνους, παρασκήνια, διαπλοκές και συναισθήματα, πολλά συναισθήματα! 



Από το 1999

Ο συγγραφέας του βιβλίου εξήγησε ότι στην πρώτη του πολεμική αποστολή, στο Κοσσυφοπέδιο, το 1999, ήρθε κατάφατσα με το απίστευτο συναίσθημα του φόβου και του τρόμου, τα οποία για πρώτη φορά εκεί κατάλαβε ότι διαφέρουν. Τότε αποφάσισε να τα περιγράψει σε ένα κείμενο για να τα διατηρήσει ζωντανά στη μνήμη του, με αποτέλεσμα να προκύψει το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου, ουσιαστικά το πρόπλασμα του!

Στα χρόνια που πέρασαν αντιλήφθηκε ότι, με διάφορες ευκαιρίες αλλά κυρίως κάνοντας ρεπορτάζ, εισέπραττε κι άλλα δυνατά συναισθήματα, όπως χαρά, ηδονή, υπερηφάνεια, ικανοποίηση και άλλα που για κάποιους αποτελούν ουσιαστικά το νόημα της ζωής.

«Είχα πάντα μία… ηλίθια αγωνία μέσα μου, να πω στους άλλους για την δημοσιογραφία και τις χαρές που προσφέρει. Να κάνω μία μυστήρια έκκληση στους συναδέλφους μου να την χαρούμε! Στους νέους συναδέλφους να την γνωρίσουν χωρίς χρονοτριβές και να την ασκήσουν με πάθος. Και στον κόσμο να καταλάβει κάπως το τι ζούμε εμείς», εξήγησε ο Χρήστος Νικολαΐδης και κατέληξε: «Θυμάμαι τον Πάνο Θεοδωρίδη, τον αγαπημένο μου συγγραφέα, που μου είχε πει: "Επειδή όλοι εσείς οι δημοσιογράφοι νομίζετε ότι μπορείτε να γράψετε, εσύ θα γράψεις μόνο όταν αισθανθείς ότι έχεις μέσα σου κάτι που σε καίει και πρέπει να το πεις"! Οπότε όταν γύρισα από το Κίεβο, γεμάτος από ακόμη εντονότερα συναισθήματα αλλά και με την ανάγκη να τα εκφράσω να με καίει ακόμη περισσότερο μέσα μου, σκάρωσα μία ιστορία αδικαίωτης αγάπης για να βάλω μέσα της όλα αυτά που ήθελα να πω. Ελπίζω να περάσετε καλά διαβάζοντας το», είπε συγκινημένος από την απίστευτα μεγάλη συμμετοχή των φίλων και συναδέλφων του στην παρουσίαση του πρώτου του βιβλίου ο Χρήστος Νικολαΐδης.



Μυστικά και τρικ

Στο ερώτημα που έχει γεννηθεί στους περισσότερους που γνωρίζουν τον Χρήστο Νικολαΐδη, αν το βιβλίο είναι αυτοβιογραφικό, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στην εκδήλωση. «Είμαι σίγουρος ότι όποιος μαθαίνει ότι ο Νικολαΐδης έγραψε ένα βιβλίο που μιλά για έναν δημοσιογράφο και μία δύσκολη δημοσιογραφική αποστολή του, αναρωτιέται εάν είναι ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο! Άλλωστε είναι λογικό για τον καθένα μας να υποθέσει ότι ο Νικολαΐδης ίσως θέλησε να γράψει για όσα έζησε στη δουλειά του, που δεν είναι και λίγα. Τον ρώτησα σχετικά λοιπόν. Και μου είπε ότι ο Τάσος, ο ήρωας του βιβλίου του είναι ο τέλειος δημοσιογράφος! Τον έφτιαξε έτσι ώστε να συγκεντρώνει πάνω του όλα τα στοιχεία του τέλειου ρεπόρτερ! Υπό την έννοια αυτή λοιπόν, όχι μόνο ο Χρήστος, αλλά ο κάθε δημοσιογράφος που διαβάζει το βιβλίο, βρίσκει πάνω στον ήρωα του και ένα κομμάτι του εαυτού του».

Στην εκδήλωση μίλησε και ο εκδότης και ραδιοφωνικός παραγωγός Στέφανος Διαμαντόπουλος, με τον οποίο ο Χρήστος Νικολαΐδης συνεργάζεται εδώ και περίπου 10 χρόνια. «Η πρώτη επαφή με το βιβλίο του Χρήστου ίσως δίνει την εντύπωση ότι καταπιάνεται με μία ιστορία αγάπης! Το κείμενο του βιβλίου τρέχει περιγράφοντας μία αδικαίωτη αγάπη, αλλά τρέχει πάνω σε ρεπορτάζ, σε συνεντεύξεις, σε δημοσιογραφικές αποστολές, σε σπουδές δημοσιογραφίας όπως και στο γοητευτικό παρασκήνιο αυτής της δουλειάς… Ο Χρήστος με μία ιδιαίτερη συγγραφική μαεστρία μας ξεδιπλώνει τα μυστικά του ρεπορτάζ, τα τρικ που χρησιμοποιεί ένας δημοσιογράφος για να κάνει την δουλειά του, τον τρόπο με τον οποίο προετοιμάζεται, τα τεχνάσματα του για να προσεγγίσει κάποιον, τις μαλαγανιές για να φτάσει εκεί που τον θέλει το ρεπορτάζ».

Η δημοσιογράφος Σούζυ Καζαντζίδου, η οποία συντόνισε τη συζήτηση, αναφερόμενη στον συγγραφέα, υπογράμμισε ότι «έχει πάθος για ότι πιστεύει. Κι έχει ισχυρή πίστη στα πιστεύω του, είτε συμφωνεί κανείς μαζί του, είτε όχι. Το ταξίδι της δημοσιογραφικής του ζωής κατάφερε να το κάνει συναρπαστικό αλλά και επικίνδυνο, κόβοντάς μας την ανάσα όταν αντιμετώπιζε δύσκολες αποστολές με παροιμιώδη ψυχραιμία και εν τέλει επιτυχία».

Η εκδήλωση άρχισε με την δραματοποίηση μικρού μέρους του κειμένου από τους ηθοποιούς Ολυμπία Δασκαλοπούλου και Παναγιώτη Καβαλιεράκη.

Ανάμεσα σε όσους κατέκλυσαν την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κων. Ζέρβας, οι βουλευτές Σταύρος Καλαφάτης, Στράτος Σιμόπουλος, Δημήτρης Κούβελας, Θόδωρος Καράογλου, ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος Κων. Δαδούδης, ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θοδωρής Μητράκας, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Γιουτίκας, ο δήμαρχος Βισαλτίας Αθ. Μασλαρινός, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΘ Κώστας Ταγγίρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλης Γάκης και Σάκης Τζακόπουλος, ο πολιτευτής και δημοσιογράφος Δημήτρης Βενιέρης, ο πρώην πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Σωτ. Καπετανόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Σίμος Διαμαντίδης, το μέλος του ΔΣ του ΕΕΘ Λευτέρης Γεωργιάδης και πολλοί δημοσιογράφοι και επαγγελματίες των ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ