Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Ξεκινά την Τρίτη 4 Ιουλίου το 9ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στις φυλακές νέων Αυλώνα


Με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, δημοσιογράφων και καλλιτεχνών

Περισσότεροι από εβδομήντα πανεπιστημιακοί, ερευνητές, δημοσιογράφοι, και καλλιτέχνες θα δώσουν το παρόν στο ειδικό σωφρονιστικό κατάστημα νέων Αυλώνα, στο πλαίσιο του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», που ξεκινά την Τρίτη 4 Ιουλίου 2023 και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες. Πρόκειται για μια βαθιά ανθρωπιστική στροφή του θεσμού, που και φέτος έχει εξασφαλίσει διεθνείς συνεργασίες με φορείς όπως η ελληνική αντιπροσωπεία του Διεθνούς Οργανισμού Cámara Internacional de Escritores & Artistas CIESART – Greece [Διεθνές Επιμελητήριο Συγγραφέων και Καλλιτεχνών] που εδρεύει στην Βαρκελώνη, και το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Européenne, Paris).

Σημαντική είναι η παρουσία Καθηγητών από τα Πανεπιστήμια εξωτερικού, Harvard, Standord, Merrimack College, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από την Ελλάδα συμμετέχουν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι από τα Α.Ε.Ι. Ιωαννίνων, Αθηνών, Αιγαίου, Πατρών, Πειραιά, Θράκης, Θεσσαλίας, Κρήτης, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα που οργανώνεται από το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα παρακολουθήσουν κρατούμενοι των φυλακών, σωφρονιστικοί υπάλληλοι και εθελοντές που συνδράμουν στο έργο του σωφρονιστικού καταστήματος. Θα οργανωθούν παράλληλα εργαστήρια για τους κρατούμενους, ενώ έχει προβλεφθεί και διερμηνεία στις γλώσσες Ούρντου, Παστό και Φαρσί/Νταρί, από τους συνεργάτες της μη κυβερνητικής οργάνωσης SolidarityNow.

Τις εργασίες του προγράμματος θα κηρύξει η κ. Άννα Μπατιστάτου, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια Τμήματος Ιατρικής Σχολής Επιστημών Υγείας.

Το πρόγραμμα τιμά και φέτος με την παρουσία του ο Προκόπιος Παυλόπουλος, τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τακτικό Μέλος Ακαδημίας Αθηνών.

Από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συμμετέχουν επίσης οι κ.κ. Ξενοφών Μπήτσικας, Αντιπρύτανης, Καθηγητής Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Σχολής Καλών Τεχνών, Σταύρος Δ. Νικολόπουλος, Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης, Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πολυτεχνικής Σχολής, Αικατερίνη Πλακίτση, Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης, Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Σχολής Επιστημών Αγωγής, Τζένη Παγγέ, Κοσμήτωρ Σχολής Επιστημών Αγωγής, Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, Χαρίλαος Ζάραγκας, Αν. Καθηγητής, Πρόεδρος Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, Βασίλειος Κούτρας, Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, Γιάννης Χριστάκος, Αν. Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, Μαρία Ζουμπούλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Δημήτρης Σαρρής, Αν. Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, Θεμιστοκλής Γκόγκας, Αν. Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Σχολής Επιστημών Αγωγής, Θανάσης Σακελλαριάδης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Φιλοσοφίας Φιλοσοφικής Σχολής, τ. Διευθυντής Τομέα Ιστορίας της Φιλοσοφίας.

Ένθερμοι υποστηρικτές είναι κορυφαίοι καλλιτέχνες και δημιουργοί, όπως ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, οι τραγουδιστές Γιώργος Νταλάρας και Γιάννης Αγγελάκας, ο στιχουργός Οδυσσέας Ιωάννου, ο δημοσιογράφος και σκιτσογράφος «Στάθης» (Στάθης Σταυρόπουλος), ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης, οι συγγραφείς Μάνος Κοντολέων, Λευτέρης Κουλιεράκης, Βεατρίκη Μαγρίζου («Το βραχιόλι της φωτιάς»), ο σολίστ Πτολεμαίος Αρμάος, η ηθοποιός Άννα Βαγενά, ο δημοσιογράφος και ζωγράφος, Θανάσης Λάλας κ.ά.

Σημαντική είναι η παρουσία ερευνητών και προσωπικοτήτων από τη Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής, τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής Ισότητας Φίλων, το ΝΠΙΔ «Επάνοδος» που αποτελεί τον πρώτο και μοναδικό επίσημο φορέα μετασωφρονιστικής μέριμνας που δημιουργήθηκε στη χώρα μας, το Ελληνοϊαπωνικό Πολιτιστικό Κέντρο – HIKARIKWAI, την Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών κ.ά. Επίσης, το πρόγραμμα θα παρακολουθήσουν και σπουδαστές από την Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Δραματικής Τέχνης «Τεχνών Εκατό» που θα συνοδεύουν τον Λάκη Λαζόπουλο.

Τη διοργάνωση υποστηρίζει από το ξεκίνημά της ως χορηγός επικοινωνίας η ΕΡΤ, ΕΡΤ 2, ΕΡΤ3, ΕΡΤ WORLD, το Πρώτο Πρόγραμμα 105,8 και η Φωνή της Ελλάδας, καθώς και το Κανάλι της Βουλής. Χορηγοί επικοινωνίας είναι επίσης το CNN GREECE, που τα τελευταία χρόνια υποστηρίζει θερμά τον θεσμό. Τη δράση υποστηρίζουν και μία σειρά άλλων φορέων και επιχειρήσεων. Στο φετινό τηλεοπτικό σποτ πρωταγωνιστεί ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Καταλειφός.

Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» ιδρύθηκε και διευθύνεται από την Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ειδική συνεργάτιδα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Νικολέττα Τσιτσανούδη Μαλλίδη.

Πληροφορίες:
Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, nitsi@uoi.gr, 6932486855 και στην ιστοσελίδα https://summerschool.ac.uoi.gr

fb: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ, ΜΜΕ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 9ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο, Nikoletta Tsitsanoudis Mallidis, Όμιλος Αποφοίτων Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ