Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Διάσημοι ηθοποιοί σε απεργία: Μετά τους σεναριογράφους διεκδικούν καλύτερους όρους στα συμβόλαιά τους


Με απεργίες διαρκείας απειλούν οι ηθοποιοί που εργάζονται στο Hollywood. Μετά τους σεναριογράφους, οι οποίοι διεκδικούν καλύτερους όρους στις συμφωνίες και τα συμβόλαιά τους, πάνω από 300 ηθοποιοί, ανάμεσά τους και οι Meryl Streep, Kevin Bacon, Jennifer Lawrence, Ben Stiller, Eliot Page, Liam Neeson, Eva Longoria, Amy Schumer και Glen Gloze, ζητούν πιο ξεκάθαρους όρους στα συμβόλαιά τους.

Σε κείμενο που υπογράφουν προς το σωματείο και την επιτροπή διαπραγμάτευσης καλούν τους αρμόδιους να μην δεχθούν τίποτα λιγότερο από «μετασχηματιστική συμφωνία».

«Σας ζητάμε να πιέσετε για όλες τις αλλαγές που χρειαζόμαστε και τις προστασίες που αξίζουμε και να γράψετε ιστορία κάνοντάς το. Αν δεν είστε σε θέση να φτάσετε μέχρι εκεί, σας ζητάμε να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη που σας έχουμε δώσει εμείς, τα μέλη, και να συμμετάσχετε με την WGA στις γραμμές απεργίας».

Η πρόεδρος του συνδικάτου, Fran Drescher (γνωστή ως «Μις Φάιν» από τη σειρά «Η Νταντά»), είχε την περασμένη εβδομάδα συνάντηση με τον επικεφαλής για τις διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι οι συνομιλίες ήταν «εξαιρετικά παραγωγικές», αλλά οι συνάδελφοί της θεωρούν ότι πάει να συμβιβαστεί με λιγότερα απ’ ό,τι περιμένουν.

Καλύτεροι μισθοί – προστασία των δικαιωμάτων

Οι ηθοποιοί διεκδικούν, όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, καλύτερους μισθούς και προστασία των δικαιωμάτων τους από την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι ηθοποιοί ζητούν υψηλότερες αμοιβές και διασφαλίσεις έναντι της μη εξουσιοδοτημένης χρήσης των εικόνων τους μέσω της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Οι καλλιτέχνες θεωρούν τη δουλειά τους ιδιαίτερα ευάλωτη στη νέα τεχνολογία, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη είναι σε θέση να αναπαράγει τις εκφράσεις του προσώπου, την κίνηση του σώματος και τη φωνή με ανησυχητική ακρίβεια. Πολλοί θα ήθελαν να έχουν μια εγγύηση ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει τα «καθήκοντα» που εκτελούν οι ηθοποιοί, καθιστώντας τους ενδεχομένως… απαρχαιωμένους.

Η έκρηξη του streaming – που παρέχει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς των τηλεοπτικών ηθοποιών – αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα στις διαπραγματεύσεις για τα συμβόλαια. Οι σειρές έχουν γίνει μικρότερες, τα διαλείμματα μεταξύ των σεζόν μεγαλύτερα και τα συνδικάτα λένε ότι αν και οι προϋπολογισμοί των σειρών αυξάνονται, αυτό πρέπει να συμβαίνει και με τους μισθούς τους.

Έχουν επίσης επισημάνει την επιβάρυνση των «αυτο-καταγεγραμμένων οντισιόν» (όταν ζητείται από τους ηθοποιούς να βιντεοσκοπήσουν τη δική τους οντισιόν και να την στείλουν απευθείας για να εξεταστεί από τον διευθυντή διανομής). Το κόστος αυτό ήταν παλαιότερα ευθύνη των ομάδων διανομής και παραγωγής, οι οποίες κανόνιζαν οι ίδιες τις οντισιόν σε καθορισμένο χώρο και οργάνωναν τη μαγνητοσκόπηση των προσκεκλημένων ηθοποιών. Τώρα όμως όλα αυτά έχουν αλλάξει.

Οι παροχές, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων υγείας και συνταξιοδότησης, είναι επίσης υπό συζήτηση.

Συγκεκριμένα, έγραψαν στην επιστολή τους:

«Ως μέλη της SAG-AFTRA, εντυπωσιαστήκαμε τους τελευταίους μήνες από τον τρόπο με τον οποίο η ηγεσία μάς περιέγραψε το μοναδικό διακύβευμα των διαπραγματεύσεων και την ανάγκη για μια αναπροσαρμογή στον κλάδο μας. Χαρήκαμε που είδαμε την SAG-AFTRA να πρωτοστατεί μεταξύ των συντεχνιών και να αναγνωρίζει την AI ως απειλή για τα προς το ζην μας, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, μια ”αλλαγή παιχνιδιού”.

Αισθανθήκαμε ότι καταλάβατε πόσο άγρια έχουν υπονομευθεί οι αμοιβές μας. Γεμίσαμε υπερηφάνεια βλέποντας το σωματείο να ενώνεται και να παραδίδει μια τόσο απίστευτα ισχυρή ψήφο στην απεργία. Αλλά η αλληλεγγύη απαιτεί ειλικρίνεια και πρέπει να καταστήσουμε σαφή την αποφασιστικότητά μας. Μια απεργία φέρνει απίστευτες δυσκολίες σε τόσους πολλούς και κανείς δεν τη θέλει. Αλλά είμαστε έτοιμοι να απεργήσουμε, αν χρειαστεί. Και μας ανησυχεί η ιδέα ότι τα μέλη της SAG-AFTRA μπορεί να είναι έτοιμα να κάνουν θυσίες που η ηγεσία δεν είναι. Ελπίζουμε να έχετε ακούσει το μήνυμά μας: Αυτό είναι ένα άνευ προηγουμένου σημείο καμπής για τη βιομηχανία μας και αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί καλή συμφωνία σε οποιαδήποτε άλλα χρόνια, απλώς δεν είναι αρκετό.

Νιώθουμε ότι οι μισθοί μας, η τέχνη μας, η δημιουργική μας ελευθερία και η δύναμη του συνδικάτου μας έχουν υπονομευθεί την τελευταία δεκαετία. Πρέπει να αντιστρέψουμε αυτές τις πορείες. Με τον πληθωρισμό και τη συνεχή αύξηση του streaming, χρειαζόμαστε μια αναπροσαρμογή των ελάχιστων αμοιβών μας, των αποκλειστικοτήτων μας και άλλων όρων».

Τι λένε οι εταιρείες παραγωγής

Μιλώντας για την απεργία των ηθοποιών, η The Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) – η ένωση που εκπροσωπεί τα μεγάλα στούντιο του Hollywood, συμπεριλαμβανομένων των Walt Disney και Netflix – ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Προσεγγίζουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας που θα είναι επωφελής για τα μέλη της SAG-AFTRA και τη βιομηχανία συνολικά».

Η ψηφοφορία για την απεργία έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον κλάδο, καθώς 11.500 συγγραφείς εισέρχονται στην έκτη εβδομάδα απεργίας τους. Εάν οι ηθοποιοί ενωθούν με τους σεναριογράφους στην απεργία, η βιομηχανία θα έρθει σε σχεδόν αδιέξοδο, από την παραγωγή μέχρι την προώθηση ολοκληρωμένων έργων.

Η WGA, η DGA και η Sag-Aftra (οι συντεχνίες για τους σεναργιογράφους, τους ηθοποιούς και τους σκηνοθέτες) έχουν δείξει αλληλεγγύη μεταξύ τους από τότε που οι συγγραφείς άρχισαν τις απεργίες στις 2 Μαΐου. Πολλοί στο Hollywood ανησυχούσαν για την πραγματική πιθανότητα να απεργούσαν ταυτόχρονα και οι τρεις συντεχνίες, καθώς τόσο τα συμβόλαια των σκηνοθετών όσο και τα συμβόλαια των ηθοποιών επρόκειτο σύντομα να λήξουν και περιλαμβάνουν όρους που δεν ευνοούν τους εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ