Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Πώς να ενισχύσετε την ασφάλεια του σπιτιού σας απέναντι στους διαρρήκτες


Οι στατιστικές λένε ότι οι περισσότεροι διαρρήκτες μπαίνουν σ’ ένα σπίτι από την πόρτα. Γι’ αυτό και όλοι φροντίζουμε ιδιαίτερα για την κύρια και τις δευτερεύουσες εισόδους του σπιτιού μας. Όμως, αυτό είναι η μισή δουλειά: κάθε θωρακισμένη πόρτα μπορεί να αχρηστευθεί από ένα ανοχύρωτο παράθυρο. Άρα, χρειάζονται αντίστοιχα μέτρα ασφαλείας γι’ αυτές τις πιθανές διόδους για το εσωτερικό του σπιτιού μας.

Αν κάποιος δεν έχει επιλέξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας για το σπίτι του, στο σημείο αυτό υπάρχει ένα ζήτημα, πρακτικό και αισθητικό. Οι περισσότεροι, ιδίως σε ισόγεια σπίτια, επιλέγουν να βάλουν κάγκελα στα παράθυρά τους. Σίγουρα αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικό τρόπος, όμως υπάρχουν ακόμα αρκετές μέθοδοι που σας επιτρέπουν να μη… σιδεροφράξετε το σπίτι σας, παρέχοντάς σας εξίσου μεγάλη ασφάλεια. Η επιλογή (για την ακρίβεια: ο συνδυασμός των επιλογών) είναι δική σας.

Συναγερμοί παραθύρων
Οι συναγερμοί παραθύρων είναι συνήθως αρκετά απλές και οικονομικές συσκευές, που έχουν δύο κύρια πλεονεκτήματα: εάν είστε στο σπίτι, σας βοηθούν να εντοπίσετε αμέσως κάποια πιθανή παραβίαση, ενώ λειτουργούν και αποτρεπτικά. Οι περισσότεροι συναγερμοί παραθύρων αποτελούνται από δύο μέρη, έναν αισθητήρα και έναν μαγνήτη. Αν αυτά τα δύο μέρη απομακρυνθούν το ένα από το άλλο (λ.χ., όταν κάποιος ανοίγει το παράθυρο), ο συναγερμός θα αρχίσει να χτυπά. Υπάρχουν πολλά μοντέλα στην αγορά και σε διάφορες τιμές. Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε συναγερμούς παραθύρων, εγκαταστήστε έναν σε κάθε παράθυρο και σημειώστε ότι κάνουν έναν πολύ ισχυρό συνδυασμό με μια ισχυρή κλειδαριά παραθύρου.

Κλειδαριές ασφαλείας για παράθυρα
Τα περισσότερα παράθυρα διαθέτουν ένα σύστημα κλειδώματος που δεν αρκεί για να αποθαρρύνει τους περισσότερους διαρρήκτες. Καλό είναι, λοιπόν, να εξοπλίσετε τα παράθυρά σας με μια αξιόπιστη δευτερεύουσα κλειδαριά. Μπορείτε να βρείτε πολλές λύσεις στην αγορά, ωστόσο βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει μία που έχει σχεδιαστεί για λόγους ασφαλείας στο σπίτι (και όχι μόνο για την ασφάλεια των παιδιών). Σημειώστε ότι για κάποιους τύπους δεν χρειάζεται να τρυπήσετε το αλουμίνιο ή το ξύλο -και εδώ η επιλογή είναι καθαρά δική σας.

Μεμβράνες ασφαλείας
Αν και δεν το προτιμούν (λόγω του θορύβου), αρκετοί διαρρήκτες σπάνε το τζάμι στο παράθυρο, για να ανοίξουν την κλειδαριά περνώντας το χέρι τους από μέσα. Για να προφυλαχθείτε από αυτόν κίνδυνο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στα τζάμια σας μεμβράνη ασφαλείας τζαμιών. Μια καλής ποιότητας μεμβράνη είναι πρακτικά αόρατη και εμποδίζει το τζάμι να σπάσει. Εάν οι διαρρήκτες επιχειρήσουν να σπάσουν ένα τζάμι που είναι καλυμμένο με μεμβράνη ασφαλείας, πρέπει να προσπαθήσουν πολλές φορές και πολύ σκληρά για να έχουν πιθανότητες επιτυχίας. Έτσι, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, απλώς τα παρατάνε και αναζητούν άλλον στόχο.

Ανιχνευτές κίνησης
Οι ανιχνευτές κίνησης μοιάζουν με τους συναγερμούς παραθύρων με την έννοια ότι και οι δύο χρησιμεύουν ως αποτρεπτικό μέσο (και σας βοηθούν στον έγκαιρο εντοπισμό) παρά ως εμπόδια. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν τη δική τους αξία. Αν και οι ανιχνευτές κίνησης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως η πρώτη γραμμή άμυνας, μπορούν να είναι πραγματικά χρήσιμοι εάν κάποιος παραβιάσει τα παράθυρά σας. Ο δυνατός συναγερμός θα σας ειδοποιήσει αμέσως, ενώ υπάρχει η πιθανότητα οι διαρρήκτες να εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους.

Τζάμια ασφαλείας
Τα τζάμια ασφαλείας είναι μια εξαιρετική επιλογή, καθώς εγγυώνται ότι τα παράθυρά σας είναι προστατευμένα για πολλές και διάφορες περιπτώσεις -και όχι μόνο για κίνδυνο βανδαλισμού. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τύποι, με διάφορες μεθόδους κατασκευής, οι οποίοι μπορούν σχεδόν να εγγυηθούν ότι κανείς δεν θα καταφέρει να σπάσει τα τζάμια των παραθύρων σας. Πρέπει να αναφερθεί, πάντως, ότι σε κάποιες περιπτώσεις το κόστος είναι υψηλό -αν το μπάτζετ σας δεν είναι μεγάλο ή αν οι ανάγκες σας είναι επείγουσες, θα πρέπει να στραφείτε στις μεμβράνες ασφαλείας.

Αισθητήρες κίνησης
Οι αισθητήρες κίνησης στο εξωτερικό των παραθύρων σας είναι ένα ισχυρό μέσο προστασίας από τις διαρρήξεις. Παράλληλα, είναι οικονομικά προσιτό, καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί τύποι και μοντέλα, με διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας. Εδώ θα πρέπει να προσέξετε το σημείο όπου θα τους τοποθετήσετε: προφανώς δεν θέλετε να είναι σε ύψος που μπορεί να φτάσει ένας διαρρήκτης ή σε σημείο απ’ όπου μπορεί να περνάει κόσμος.

Κάμερες ασφαλείας
Ένα μάλλον προφανές (πλέον) μέτρο προφύλαξης. Μάλιστα, αν δεν έχετε το περιθώριο για μεγάλα έξοδα, υπάρχει και η δυνατότητα για «εικονικές» κάμερες, οι οποίες θα κάνουν τος επίδοξους διαρρήκτες να απομακρυνθούν ή να διστάσουν. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα πρέπει να επαναπαυθείτε και να χρησιμοποιήσετε μόνο αυτές για την ασφάλειά σας.

Αγκαθωτοί θάμνοι
Μια πολύ έξυπνη και… οικολογική επιλογή για την ασφάλεια του σπιτιού σας. Αν ο χώρος προσφέρεται, μπορείτε να φυτέψετε αγκαθωτούς θάμνους κάτω από τα παράθυρά σας, για να κάνετε ακόμα πιο δύσκολη την πρόσβαση οποιουδήποτε σε αυτά. Αυτό σημαίνει, βέβαια, και για εσάς, στην περίπτωση λ.χ. που θα χρειαστεί κάποια επισκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ