Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Το λάθος, που κάνουμε, όταν καθαρίζουμε τα αυτιά μας


Σε αντίθεση με το πρόσωπο, τα χέρια ή τα μαλλιά, είναι εύκολο να ξεχάσουμε να καθαρίσουμε τα αυτιά μας. Πολλοί άνθρωποι καθαρίζουν τα αυτιά τους εισάγοντας ξένα σώματα όπως μπατονέτες, οδοντογλυφίδες, μολύβια και κλειδιά. Πιστεύουν ότι, με αυτόν τον τρόπο, καθαρίζουν το κερί και άλλες ακαθαρσίες που προκαλούν την αίσθηση του βουλωμένου αυτιού.

Ωστόσο, η χρήση των σωμάτων αυτών έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, αφού δεν αποτελεί έναν ασφαλή τρόπο καθαρισμού.Τα ξένα σώματα διαταράσσουν το pH της περιοχής και τα λιπαρά οξέα, απομακρύνουν όλο το κερί και υπονομεύουν την ικανότητα του αυτιού να αμυνθεί με επιτυχία κατά των μικροβίων.

Το εξωτερικό μέρος του αυτιού σας μπορεί να καθαριστεί με ένα χαρτομάντιλο ή ένα πανί, λέει στο marthastewart.com, ο Benjamin Tweel, MD, ωτορινολαρυγγολόγος στο νοσοκομείο The Mount Sinai. “Οποιαδήποτε περιοχή που μπορείτε να φτάσετε με το δάχτυλό σας είναι ασφαλές να καθαρίσετε – οποιαδήποτε περιοχή δεν μπορείτε να την αφήσετε μόνη”, λέει.

Ο καθαρισμός των εσωτερικών τμημάτων του αυτιού σας, όπου συνήθως συσσωρεύεται το κερί του αυτιού, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα. Ευτυχώς, γενικά δεν χρειάζεται να το κάνετε καθόλου, επειδή το κερί καθαρίζει τα αυτιά σας. «Το δέρμα του εξωτερικού αυτιού είναι ακριβώς όπως κάθε άλλο δέρμα που είναι ορατό», λέει η Jennifer Lee, MD, κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια ωτορινολαρυγγολογίας στο Stanford Health Care. “Εκκρίνει έλαια, ιδρώτα και νεκρά κύτταρα, τα οποία μπορούν να συσσωρευτούν και να γίνουν κεριά ή κερί αυτιού. Έχει σκοπό να λιπαίνει και να καθαρίζει το δέρμα – ακριβώς όπως το δέρμα στο πρόσωπο.”

Πώς το κερί καθαρίζει τα αυτιά σας

Το κερί αυτιού που συσσωρεύεται στο αυτί σας συνήθως βγαίνει μόνο του. «Το κερί του αυτιού ή η «κερούμη» καθαρίζει φυσικά τον ακουστικό πόρο και κανονικά βγαίνει από το κανάλι χωρίς να χρειάζεται να κάνετε τίποτα», λέει ο Δρ Tweel. «Στην πραγματικότητα, η προσπάθεια καθαρισμού του εσωτερικού του ακουστικού πόρου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα, όπως μόλυνση ή απώλεια ακοής».

Ωστόσο, ακριβώς όπως οι εκκρίσεις στο πρόσωπό σας μπορούν να συσσωρευτούν και να φράξουν τους πόρους σας, είναι πιθανή η συσσώρευση κεριού από το αυτί, που ονομάζεται πρόσκρουση της κεφαλής. Τα σημάδια περιλαμβάνουν πόνο στο αυτί, αίσθηση ότι τα αυτιά σας έχουν βουλώσει, πνιγμένη ακοή και εμβοές —ένας κροτάλισμα— λέει ο Δρ Λι.

Μέθοδοι καθαρισμού αυτιών που πρέπει να αποφεύγετε

Αν και συχνά θεωρούμε ότι μπορούμε να καθαρίσουμε τα αφτιά μας από το κερί, βάζοντας μέσα τους μπατονέτες, βαμβάκια κ.ά., κάνουμε μεγάλο λάθος γιατί σε τέτοια περίπτωση είναι πιο πιθανό να κάνουμε κακό παρά καλό.

Υπάρχει δηλαδή το ενδεχόμενο να τραυματίσουμε το τύμπανο ή τον έξω ακουστικό πόρο ή/και να σπρώξουμε το κερί ακόμα πιο βαθιά στο αυτί μας. Γενικά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα αυτιά μας έχουν την ικανότητα να αυτοκαθαρίζονται καθώς το κερί έχει τη φυσική τάση να βγαίνει προς τα έξω παρασύροντας μαζί του όλες τις βρωμιές και γι’ αυτό δεν χρειάζεται να πειράζουμε εμείς τα αυτιά μας, λέει ο Δρ Tweel. «Αν η μπατονέτα πάει πολύ μακριά, μπορεί να βλάψει το τύμπανο και τα μικροσκοπικά οστά της ακοής μέσα στο μέσο αυτί, οδηγώντας σε απώλεια ακοής».

Πότε θα πάμε στον γιατρό;

Τα συμπτώματα που θα μας οδηγήσουν στον ωτορινολαρυγγολόγο ώστε να διερευνήσουμε την πιθανότητα να έχει μαζευτεί πολύ κερί στα αυτιά μας και να χρειάζεται να το καθαρίσει ο γιατρός είναι:
  • Η μείωση της ακοής μας.
  • Πόνος στα αυτιά.
  • Η αίσθηση ότι τα αυτιά μας είναι βουλωμένα.
  • Οι εμβοές.
  • Οι ζαλάδες και ο ίλιγγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ