Όλοι και όλες έχουμε παρακολουθήσει κατά καιρούς ταινίες για μεγάλους έρωτες και αγάπες που ξεπερνούν ή όχι εμπόδια. Μάλιστα, αυτό το είδος ταινιών μοιάζει να είναι ιδιαίτερα δημοφιλές.
Ωστόσο, τα μηνύματα που περνούν για τις σχέσεις δεν είναι πάντα τόσο σωστά ή αποδεκτά από όλους και ίσως προκαλούν ανάμεικτα συναισθήματα και αντιδράσεις σε εκείνους που τα παρακολουθούν. Ιδίως, σε εκείνους τους αθεράπευτα ρομαντικούς που παραδειγματίζονται από αυτές και πιστεύουν πώς τα πράγματα στη ζωή εξελίσσονται όπως τον κινηματογράφο. Και ενώ μπορεί να υπάρξουν στιγμές που η ζωή μας να θυμίσει κινηματογραφική ταινία, υπάρχουν μηνύματα τα οποία δύσκολα εφαρμόζονται στην πραγματικότητα.
Μύθος 1: Αν η αγάπη είναι αληθινή, συγχωρείς και ξεχνάς
Στις περισσότερες ρομαντικές ταινίες, ο πρωταγωνιστής ή πρωταγωνίστρια κάνουν τα πιο τρελά πράγματα για να δείξουν την αγάπη τους ή να διεκδικήσουν το ταίρι τους. Από τον Edward που τρύπωσε κρυφά στο δωμάτιο της Bella για να τη δει να κοιμάται στο Twilight μέχρι τον Mr. Big που δεν σέβεται τη σχέση του με την Carrie Bradshaw για πολλά χρόνια, οι ταινίες και οι σειρές μάς δείχνουν πως ακόμα και η πιο ακραία συμπεριφορά στο τέλος συγχωρείται.
Στην πραγματικότητα, όμως, τα πράγματα είναι αλλιώς. Σίγουρα δεν θα σκεφτείς αν κάθε σου κίνηση θα φανεί υπερβολική ή λάθος, αλλά υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην αγάπη και την τοξικότητα.
Μύθος 2: Τα μπερδεμένα μηνύματα δείχνουν ρομαντισμό
Η πλοκή είναι γνώριμη: Ο πρωταγωνιστής αγαπά την πρωταγωνίστρια, αλλά ντρέπεται να της το πει και περιμένει μέχρι εκείνη να νιώσει ευάλωτη και αδύναμη για να της εκφράσει τα συναισθήματά του. Τα σενάρια που θέλουν τους έρωτες κρυφούς ή μυστικά να κρύβονται πίσω από τις σχέσεις είναι πολλά. Φαίνεται πως στους δημιουργούς αρέσει πολύ το story στo οποίo οι πρωταγωνιστές δεν εκφράζουν τα όσα νιώθουν και στέλνουν διφορούμενα μηνύματα στο άλλο πρόσωπο.
Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε τοξικές συμπεριφορές και δεν είναι καθόλου ρομαντική. Στην καθημερινότητα τα ζευγάρια δεν πρέπει να περιμένουν μέχρι τελευταία στιγμή για να μιλήσουν για τα όσα νιώθουν ή να εκφράσουν κάποιο παράπονο, ενώ οι διαφωνίες δεν λύνονται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ή σε λίγες σκηνές. Οι ρομαντικές χειρονομίες και η ηρεμία βοηθούν, αλλά δεν σημαίνει ότι όλα θα λυθούν αν το ταίρι σας ανέβει σε μία σκάλα, παρά την υψοφοβία του (όπως έγινε στο Pretty Woman).
Μύθος 3: Η αγάπη όλα τα νικά
Όλοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι η αληθινή αγάπη θα ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και θα τα κερδίσει όλα, αλλά οι πιθανότητες αυτό να συμβεί δεν είναι τόσες όσες τα ρομαντικά flims θέλουν να ελπίζουν. Από την πρόταση γάμου του αμετανόητου εργένη Ben Affleck στην Jennifer Aniston στο «Απλώς δεν σε γουστάρει» μέχρι τη σχέση της Drew Barrymore και του Adam Sandler στο «Κάθε φορά πρώτη φορά», παρά το σοβαρό πρόβλημα με την μνήμη της, οι ταινίες δίνουν την ιδέα ότι η αγάπη είναι αρκετή για να νικήσει κάθε δυσκολία.
Όταν δύο άνθρωποι θέλουν διαφορετικά πράγματα στη ζωή τους ή οι καταστάσεις δεν είναι τέτοιες ώστε να ευνοηθεί μία σχέση, δύσκολα θα προχωρήσουν. Επίσης, όταν μία σχέση δεν συνεχίζεται, δεν σημαίνει ότι τα δύο μέλη της σταμάτησαν να αγαπιούνται – απλώς, ορισμένες φορές οι σχέσεις τελειώνουν λόγω διαφορών στον χαρακτήρα, στα θέλω ή στους στόχους του καθένα. Στην πραγματική ζωή, δεν τελειώνουν όλες οι ιστορίες μεγάλων ερώτων θετικά. Το «happy end» ίσως να έρχεται όταν ένα ζευγάρι δεν είναι μαζί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ