Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Το τέλειο πανάρισμα για κοτόπουλο


Σε ποιον δεν αρέσει το γευστικό κοτόπουλο πανέ ή οι τραγανές κοτομπουκιές που εξαφανίζονται σχεδόν αμέσως από το τραπέζι;

Έχουμε τα μυστικά για να πετύχετε το τέλειο πανάρισμα στο σπίτι και να ετοιμάσετε το πιο τραγανό και νόστιμο κοτόπουλο που φτιάξατε ποτέ.

Αν θέλουμε να φτιάξουμε κοτόπουλο, το πανάρισμα, αυτή η τραγανή κίτρινοπορτοκαλί κρούστα, είναι ένας ωραίος τρόπος για να το απολαύσουμε τραγανό και πεντανόστιμο.

Το σωστό πανάρισμα στο κοτόπουλο γίνεται σε τρία διαδοχικά στάδια με τρία βασικά υλικά: αλεύρι, αυγό, φρυγανιά.

Το αλεύρι απορροφά την υγρασία και το αυγό ενώνεται με το αλεύρι δημιουργώντας την κατάλληλη επιφάνεια για να κολλήσει η επικάλυψη της φρυγανιάς.



Η εξωτερική επικάλυψη

Το υλικό που θα επιλέξουμε για το τελευταίο στάδιο του παναρίσματος, την εξωτερική επικάλυψη, θα δώσει και την τελική υφή στο τηγανητό κοτόπουλο.

Αν μας αρέσει η λεπτή επικάλυψη, θα χρησιμοποιήσουμε την κλασική φρυγανιά που βρίσκουμε τριμμένη και συσκευασμένη στα καταστήματα, αλλά μπορούμε πολύ εύκολα να φτιάξουμε κι εμείς, βάζοντας απλώς τις κλασικές φρυγανιές σίτου στο μπλέντερ.

Για πιο τραγανό πανάρισμα ιδανικό είναι το πάνκο που βρίσκουμε στα εξειδικευμένα καταστήματα τροφίμων. Πρόκειται για ένα είδος φρυγανιάς που χρησιμοποιούν πολύ στη γιαπωνέζικη κουζίνα και προέρχεται από αφράτο ψωμί χωρίς κόρα. Το πάνκο δεν απορροφά πολύ λάδι και το αποτέλεσμα που δίνει είναι ελαφρύ και τραγανό.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που χρησιμοποιούν νιφάδες καλαμποκιού για να πανάρουν κοτόπουλο. Ναι, τα κλασικά κορν φλέικς περασμένα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη. Το αλεσμένο καλαμπόκι δεν απορροφά το λάδι και το πανάρισμα γίνεται ιδιαίτερα τραγανό.

Εννοείται ότι μπορούμε να συνδυάσουμε και τα τρία υλικά, σε διαφορετικές αναλογίες ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.



Πώς να πανάρουμε το κοτόπουλο

Η οργάνωσή είναι κι εδώ η καλύτερη και πιο γρήγορη λύση. Θα συγκεντρώσουμε όλα τα σκεύη και τα υλικά στον πάγκο και θα προετοιμάσουμε τα τρία στάδια της διαδικασίας. Θα χρειαστούμε τρία μεγάλα μπολ. Οι παρακάτω αναλογίες είναι για ένα κιλό κοτόπουλο.

Στο πρώτο βάζουμε 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μαζί με ένα κουτ. γλυκού αλάτι και ½ κουταλάκι μαύρο πιπέρι και ½ κουταλάκι πάπρικα. Μια καλή ιδέα είναι να προσθέσουμε ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου για πιο πικάντικη γεύση.

Στο δεύτερο θα χτυπήσουμε με το σύρμα 3 αυγά μαζί με 2 κουτ. σούπας φρέσκο γάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Στο τρίτο μπολ θα ρίξουμε το υλικό που έχουμε επιλέξει για το πανάρισμα: τριμμένη φρυγανιά, πάνκο και σκόνη από κορν φλέικς ή έναν συνδυασμό και των τριών.

Βήμα 1
Με λίγο χαρτί κουζίνας σκουπίζουμε και στεγνώνουμε καλά το κοτόπουλο. Είναι σημαντικό βήμα, γιατί αν το κοτόπουλο δεν είναι στεγνό, δεν θα αλευρωθεί καλά και το πανάρισμα δεν θα είναι καλό.

Βήμα 2
Βουτάμε το κοτόπουλο στο αλεύρι μέχρι να καλυφθεί παντού ομοιόμορφα. Τινάζουμε απαλά για να φύγει η περίσσεια ποσότητα.

Βήμα 3
Βουτάμε το αλευρωμένο κοτόπουλο μέσα στο μπολ με το αυγό και προσέχουμε να καλυφθεί εντελώς. Σηκώνουμε το κοτόπουλο σιγά σιγά για να στάξει το αυτό που περισσεύει.

Βήμα 4
Βάζουμε το κοτόπουλο με το αυγό μέσα στο μπολ με τη φρυγανιά και το πιέζουμε απαλά για να καλυφθεί καλά παντού. Το χέρια μας πρέπει να είναι στεγνά στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Με το ένα χέρι παίρνουμε το κοτόπουλο από το αυγό και με το άλλο (που είναι στεγνό) πιέζουμε στη φρυγανιά.

Βήμα 5
Βάζουμε το κοτόπουλο στο ψυγείο για 15-20 λεπτά για να σταθεί καλά το πανάρισμα. Έτσι θα τηγανιστεί καλύτερα.

Μπορούμε να τηγανίσουμε το κοτόπουλο ή να το ψήσουμε στον φούρνο στους 200°C. Θα γίνει εξίσου τραγανό και νόστιμο.



Πώς να μαγειρέψουμε το παναρισμένο κοτόπουλο

Στον φούρνο
Μπορούμε να ψήσουμε το κοτόπουλο πάνω σε αντικολλητικό χαρτί σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 15 με 20 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο βαθύ κίτρινο χρώμα.

Στο τηγάνι
Προθερμαίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε αρκετό ελαιόλαδο ώστε να καλύψει το μισό κοτόπουλο και μόλις ζεσταθεί, χαμηλώνουμε σε μέτρια τη φωτιά και το βάζουμε. Τηγανίζουμε για 5-7 λεπτά, να πάρει χρώμα και γυρίζουμε κι από την άλλη πλευρά

Στη φριτέζα
Στη φριτέζα ή σε μια κατσαρόλα θα βυθίσουμε το κοτόπουλο μέσα στο λάδι, να το καλύψει πλήρως. Το λάδι πρέπει να έχει ζεσταθεί καλά, χωρίς να έχει φτάσει σε πολύ υψηλή θερμοκρασία (ιδανικά 170°C με 190°C). Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά για 7 με 10 λεπτά. Το βαθύ τηγάνισμα είναι και το πιο δύσκολο, γιατί χρειάζεται σχετική εμπειρία ώστε να μην πάρει γρήγορα χρώμα η κρούστα και το κοτόπουλο μέσα είναι άψητο.

Το μυστικό
Για τέλειο τραγανό κοτόπουλο, δοκιμάστε το «διπλό πανάρισμα», παίρνει περισσότερο χρόνο, αλλά το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει
Μετά το πανάρισμα με τη φρυγανιά, επαναλαμβάνουμε το βήμα 3 με το αυγό και το βήμα 4 με τη φρυγανιά. Βάζουμε το κοτόπουλο στο ψυγείο για 15-20 λεπτά, για να σταθεροποιηθούν τα υλικά, τηγανίζουμε και απολαμβάνουμε.

Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ