Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

ΣτΕ: Συνταγματική η αφαίρεση ειδικών μαθημάτων από το Λύκειο


«Σφραγίδα» συνταγματικότητας έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην αφαίρεση από το ωρολόγιο πρόγραμμα της Γ΄ Λυκείου των ειδικών μαθημάτων «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο» και από την Α΄ Λυκείου το μάθημα της «Καλλιτεχνικής Παιδείας».

Η 7μελης σύνθεσης του Γ΄  Τμήματος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με απόφαση της (2573/2021), κατά πλειοψηφία, απέρριψε τους ισχυρισμούς περί αντισυνταγματικότητας της κατάργησης από το ωρολόγιο πρόγραμμα των επίμαχων μαθημάτων.

Από τους συμβούλους Επικρατείας κρίθηκε ότι ως προς τα ειδικά μαθήματα σχεδίου «η διδασκαλία τους εξακολουθεί να προβλέπεται στη Γ΄ Λυκείου, καθώς ρυθμίζεται ήδη με τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 4368/2016  και του άρθρου 14 του ν. 4713/2020, μέσω προγράμματος διδασκαλίας που έχει ως σκοπό την υποστήριξη και την προετοιμασία όσων μαθητών επιθυμούν να εξετασθούν στα μαθήματα αυτά για την εισαγωγή τους σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Επιπλέον, το ΣτΕ σημειώνει ότι «η επιλογή πάντως των αντικειμένων διδασκαλίας στα ωρολόγια προγράμματα, όπως και η συνολική οργάνωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να γίνεται με επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια και με ρυθμίσεις ορθολογικές και όχι περιστασιακές, αποσπασματικές και εξυπηρετικές άλλων σκοπών, μη σχετιζόμενων με τις απορρέουσες από το Σύνταγμα για την ορθολογική οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης αρχές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ