Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Μελαγχολία των εορτών: Πώς αντιμετωπίζεται


Η περίοδος των εορτών, είναι συνήθως, μια χαρούμενη περίοδος αλλά πολλοί άνθρωποι αισθάνονται μελαγχολία.

Αρκετοί είναι εκείνοι, που βιώνουν συναισθήματα θλίψης σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, τα οποία κάποιες φορές προσομοιάζουν με αυτά της κατάθλιψης: πεσμένη διάθεση, αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό και τους άλλους, ευερεθιστότητα, τάση να απομονωθούμε, δυσκολίες στον ύπνο, αλλαγές στις διατροφική μας ρουτίνα (αυξημένη/μειωμένη όρεξη για φαγητό), είναι κάποια από τα συμπτώματα.

Τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα αυτά είναι παροδικά και φυσιολογικά.

Μελαγχολία των εορτών: Που οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

Οι ψυχολόγοι λένε ότι ένας λόγος που οι άνθρωποι αισθάνονται έτσι σχετίζεται με τους στόχους. Ο καθορισμός στόχων και η προσπάθεια προς αυτούς είναι βασική ανθρώπινη ανάγκη. Ο στόχος για την επίτευξη ενός στόχου κρατά τους ανθρώπους με κίνητρο, ενθουσιασμό και ευτυχία.

Το να έχεις στόχους και να βλέπεις πρόοδο προς αυτούς μπορεί να ενισχύσει θετικά συναισθήματα, όπως ενθουσιασμό, ενθουσιασμό ή περηφάνια, γι’ αυτό η προετοιμασία των εορτών, μπορεί να είναι τόσο συναρπαστική.

Οργάνωση συγκεντρώσεων, διακόσμηση του σπιτιού σας, προγραμματισμός δείπνου—όλες αυτές οι δραστηριότητες στοχεύουν στην εκπλήρωση του στόχου να περάσετε καλά τις γιορτές.

Ο καλύτερος τρόπος για να το διορθώσετε είναι να δημιουργήσετε έναν άλλο στόχο. Το να καταλήξετε σε έναν συναρπαστικό στόχο για τον Ιανουάριο ή το νέο έτος μπορεί να γίνει μια κινητήρια δύναμη για να τονώσετε την ευημερία σας. Αλλά ο καθορισμός στόχων δεν αρκεί για να αποτινάξει το αρνητικό συναίσθημα.

Πρέπει επίσης να προσέχετε το σώμα σας

Σωστή διατροφή, άσκηση, ακόμα και περπάτημα στη φύση, κάποιο δημιουργικό χόμπι, πάντα βοηθούν στην έκκριση ενδορφινών και σεροτονίνης οι οποίες βοηθούν στην ευεξία και στην καλή διάθεση για να λάμψετε.
  • Να επιλέγουμε, στον βαθμό που είναι εφικτό, τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να περάσουμε τις ημέρες αυτές.
  • Να δώσουμε στον εαυτό μας χρόνο για να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί.
  • Να μοιραστούμε τους προβληματισμούς μας με ανθρώπους που εμπιστευόμαστε και νιώθουμε πιο κοντά.
Επειδή πλησιάζουμε στο τέλος της χρονιάς είναι ευκαιρία να θέσουμε νέους στόχους. Μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε πράγματα που θέλουμε να αλλάξουμε, να αναθεωρήσουμε και να βρούμε ένα δρόμο προς τη επίτευξη όσων επιζητούμε.

Σε περίπτωση που τα αρνητικά συναισθήματα επιμένουν ή και εντείνονται μετά το πέρας τον γιορτών, είναι σημαντικό να αναζητήσουμε βοήθεια από κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ