Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Τα μυστικά της σωστής φροντίδας για τα γένια


Είτε βρίσκεστε στη διαδικασία να αφήσετε γένια ή μουστάκι, είτε τα έχετε ήδη, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να φροντίζετε σωστά την τριχοφυΐα στο πρόσωπό σας. Από την φροντίδα της μπορεί να εξαρτάται η υγεία του δέρματος που βρίσκεται κάτω από αυτήν.

«Τα υγιή γένια αρχίζουν από το υγιές δέρμα. Με τη σωστή φροντίδα οι γενειοφόροι άνδρες μπορούν να αποφύγουν προβλήματα, όπως η επιδείνωση της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, η είσφρυση των τριχών ή ακόμα και η ακμή», λέει ο δρ Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία – Δερματοχειρουργική).


Όπως εξηγεί, όταν οι άνδρες αφήνουν τα γένια τους να μεγαλώνουν και δεν τα φροντίζουν σωστά, μπορεί να συσσωρεύεται σμήγμα, νεκρά δερματικά κύτταρα και βακτήρια πάνω στο δέρμα, αποφράσσοντας τους πόρους και ευνοώντας την ανάπτυξη ακμής. Έτσι, στους άνδρες που ήδη είχαν ακμή, μπορεί να υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης, ενώ σε όσους δεν είχαν, μπορεί να εμφανιστούν για πρώτη φορά σπυράκια.

Πολύ συχνό πρόβλημα είναι και η «πιτυρίδα» στην γενειάδα, δηλαδή η εμφάνιση λευκωπών φολίδων που οφείλονται στη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Η δερματίτιδα αυτή είναι μία φλεγμονώδης κατάσταση, που οφείλεται στην υπερπαραγωγή σμήγματος (το λίπος του δέρματος) σε συνδυασμό με τον ερεθισμό του δέρματος από τον μύκητα malessezia.

Με την κατάλληλη φροντίδα οι άνδρες μπορούν επίσης να καταπραΰνουν τυχόν ξηροδερμία και κνησμό, καθώς και να αποφύγουν την είσφρυση των τριχών (ή ψευδοθυλακίτιδα του γενείου). Αυτή είναι μία διαταραχή κατά την οποία οι κοντές, σγουρές τρίχες αναπτύσσονται στο εσωτερικό του δέρματος αντί να προεκβάλλουν από τον θύλακα. Η δυσαρμονία αυτή οδηγεί σε φλεγμονώδη αντίδραση, που προκαλεί ερυθρότητα και κνησμό στο δέρμα. Μερικές φορές η περιοχή μολύνεται και δημιουργούνται φλεγμονώδεις βλατίδες ή φλύκταινες. Αν και πάλι δεν γίνει θεραπεία, η μόλυνση συνεχίζεται και οι φλύκταινες μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε δυσμορφικές ουλές (χηλοειδή).

«Είτε ένας άνδρας έχει ένα μικρό γενάκι είτε μια μεγάλη γενειάδα, μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα στο υποκείμενο δέρμα», λέει ο κ. Μιχελάκης. «Γι' αυτό τον λόγο η υγιεινή του προσώπου δεν πρέπει να περιορίζεται σε ένα γρήγορο ξέβγαλμα όποτε ο άνδρας κάνει ντους, αλλά να συνίσταται σε καθημερινή, προσεκτική περιποίηση».

Ο κ. Μιχελάκης συνιστά να πλένετε καθημερινά την τριχοφυΐα στο πρόσωπό σας, χρησιμοποιώντας κυκλικές, απαλές κινήσεις και ένα ήπιο καθαριστικό, χωρίς άρωμα, κατάλληλο για τον τύπο του δέρματός σας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι:

· Αν έχετε λιπαρό δέρμα ή ακμή, διαλέξτε ένα καθαριστικό που θα περιέχει σαλικυλικό ή γλυκολικό οξύ και θα αναγράφει επίσης «μη-φαγεσωρογόνο» στην ετικέτα του.

· Αν έχετε φυσιολογικό δέρμα, πάλι χρειάζεστε μη-φαγεσορωγόνο καθαριστικό. Η επισήμανση αυτή σημαίνει ότι δεν αποφράσσει τους πόρους και δεν ευνοεί την ακμή.

· Αν έχετε ξηρό δέρμα, χρειάζεστε ένα καθαριστικό που παρέχει και ενυδάτωση του δέρματος

· Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, προτιμήστε ένα καθαριστικό που θα αναγράφει «χωρίς σαπούνι» και «χωρίς αρώματα» στη συσκευασία του, καθώς και ότι είναι κατάλληλο για το ευαίσθητο δέρμα.

Μετά από τον καθαρισμό, να ξεβγάζετε καλά το καθαριστικό με χλιαρό νερό και να σφουγγίζετε το πρόσωπο και τα γένια σας απαλά με μια καθαρή πετσέτα. Ύστερα εφαρμόστε μια υδατική κρέμα στο δέρμα κάτω από τα γένια σας. Η υδατική πρέπει να περιέχει και αντηλιακά συστατικά (SPF τουλάχιστον 30). Η ενυδάτωση προστατεύει τα γένια και το υποκείμενο δέρμα. Έτσι και τα δύο είναι πιο απαλά, έχετε λιγότερο κνησμό και τα γένια σας θα φαίνονται πιο υγιή.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να μην αγγίζετε συνεχώς τη γενειάδα ή το μουστάκι σας στη διάρκεια της ημέρας, διότι μπορεί να τους μεταφέρετε σκόνες και μικρόβια από τα βρώμικα χέρια σας.

Αν έχετε την τάση να αναπτύσσετε είσφρυση των τριχών, χρειάζεστε ένα ήπιο απολεπιστικό scrub. Να το εφαρμόζετε μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Να προτιμάτε τα απολεπιστικά προϊόντα που είναι κατάλληλα για ευαίσθητο δέρμα και περιέχουν σαλικυλικό οξύ.

Αν θέλετε να χτενίσετε ή να κόψετε λίγο τα γένια σας, να το κάνετε όταν είναι βρεγμένα, χρησιμοποιώντας ειδική χτένα. Αν θέλετε να τα ξυρίσετε σε κάποιο σημείο, αλείψτε τα πρώτα με λάδι, κρέμα ή τζελ ξυρίσματος.

Η καλύτερη ώρα για περιποίηση της γενειάδας είναι αμέσως μετά το ντους, όταν οι τρίχες είναι πιο μαλακές. Να ξυρίζεστε προς την κατεύθυνση ανάπτυξης της τριχοφυΐας σας και όχι προς την αντίθετη (το ξύρισμα-κόντρα ευνοεί την είσφρυση των τριχών). Μην ξεχνάτε να ξεβγάζετε το ξυράφι μετά από κάθε αφαίρεση τριχών. Να αλλάζετε επίσης ξυραφάκι μετά από 5-7 χρήσεις σε ολόκληρη τη γενειάδα σας.

Όταν τελειώνετε το ξύρισμα, να βάζετε υδατική στο δέρμα, δια μέσου της γενειάδας σας, καθώς και ειδικό conditioner ή λάδι στα γένια σας. Να το απλώνετε χρησιμοποιώντας την ειδική χτένα για τη γενειάδα σας.

«Είναι συχνά δύσκολο να ξέρει ένας άνδρας σε τι κατάσταση βρίσκεται το δέρμα του κάτω από την αυξημένη τριχοφυΐα στο μουστάκι ή στα γένια του», τονίζει ο ειδικός. «Αν, όμως, παρατηρήσετε οτιδήποτε ύποπτο πάνω στα γένια σας ή αν χρειάζεστε βοήθεια στην επιλογή των προϊόντων περιποίησης, συμβουλευθείτε έναν δερματολόγο ιατρό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ