Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 10ετίας έχουν ανέλθει οι τιμές του καφέ, ενώ οι αναλυτές αναμένουν ότι οι δυσκολίες στην εν λόγω αγορά θα συνεχιστούν και το 2023.
Τα συμβόλαια του καφέ λήξεως Δεκεμβρίου έκλεισαν τη Δευτέρα στα 2,34 δολάρια ανά λίμπρα. Σημειωτέον ότι τον περασμένο Ιούλιο η τιμή βρισκόταν στα 100 σεντς. Την επόμενη μέρα τα συμβόλαια στη Νέα Υόρκη έφτασαν τα 2,46 δολάρια – τιμή που συνιστά την υψηλότερη τιμή από το 2011, όταν η τιμή του εμπορεύματος ξεπερνούσε τα 3 δολάρια ανά λίμπρα.
Στο μεταξύ, η τιμή αναφοράς της Διεθνούς Ένωσης Καφέ ήταν στα 2,07 δολ/λίμπρα την περασμένη Παρασκευή, άνοδος 85% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.
Ο Όλε Χάνσεν, επικεφαλής του τομέα στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank, ανέφερε στο CNBC ότι το τελευταίο 12μηνο συνέβη η τέλεια καταιγίδα από γεγονότα που συνέτειναν στο να δώσουν ώθηση στις τιμές.
Το βασικό ερώτημα για τη μελλοντική πορεία των τιμών είναι πόσες από αυτές τις εξελίξεις θα έχουν δυνητικά μεγάλη διάρκεια, ανέφερε ο ίδιος.
«Νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό που συμβαίνει φέτος στη Βραζιλία, όπου έχει αξιοσημείωτα χαμηλές θερμοκρασίες και παγωνιά που χτύπησε πολλές περιοχές μεγάλης παραγωγής, εώ είχαμε και μια περίοδο ξηρασίας που άφησε τον καρπό του 2022 σε κακή κατάσταση».
Σύμφωνα με τον Χάνσεν, αυτές οι αντίξοες και διαμετρικά αντίθετες καιρικές συνθήκες ίσως επηρεάσουν τις αποδόσεις για το υπόλοιπο του 2021, το 2022 και δυνητικά ακόμα και το 2023.
«Είδαμε τον καφέ να κάνει ράλι γύρω στα 3 δολάρια ανά λίμπρα το 2011, όταν και πάλι υπήρχαν προβλήματα στη Βραζιλία», ανέφερε. «Αυτά τα νούμερα είναι πραγματικά αυτά που προκαλούν φημολογία στην αγορά για το πότε θα ξαναφτάσουμε σε τέτοια επίπεδα. Νομίζω ότι έχοντας στο μυαλό μας τη Βραζιλία και αν οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες συνεχίσουν να επιβεβαιώνουν μια επιβράδυνση ή μια μείωση στην παραγωγή, τότε ο κίνδυνος να αυξηθεί κι άλλο η τιμή (του καφέ) είναι απολύτως υπαρκτός».
Μαζί με την κακοκαιρία, τα προβλήματα στον εφοδιασμό παγκοσμίως έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην αγορά του καφέ γιατί οι παραγωγοί και οι εταιρείες που ψήνουν τον καρπό για να τον φτιάξουμε ρόφημα και να τον πιούμε εμείς στη συνέχεια, βρίσκονται συχνά σε διαφορετικές χώρες. Η αβεβαιότητα που υπάρχει στην αγορά πηγάζει από τις εξαγωγές χώρες όπως είναι η Αιθιοπία, η οποία είναι στα πρόθυρα εμφύλιου πολέμου και το Βιετνάμ όπου το τελευταίο διάστημα αυξάνονται τα κρούσματα της Covid-19, γεγονός που μπορεί να πλήξει την παραγωγή.
Στο μεταξύ, ο Μαξιμίλιαν Κόουπστεϊκ, εκτελεστικός διευθυντής ευρωπαϊκών πωλήσεων της Marex, ανέφερε ότι τα τελευταία 5 με 8 χρόνια η προσφορά ερχόταν από δυο βασικές χώρες παραγωγούς καφέ. Τη Βραζιλία και το Βιετνάμ. Αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα σε μια από αυτές τις χώρες, η αγορά πάσχιζε να πείσει κι άλλα κράτη να μπουν στην παραγωγή καφέ. Επισήμανε επίσης ότι χρειάζονται περίπου δύο χρόνια να ανταποκριθεί η αγορά καφέ σε μια αλλαγή στην τιμή. Πρόσθεσε δε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές και θα χαρακτηριστούν από έντονη μεταβλητότητα. Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε, δεν έχουμε βγει με κανέναν τρόπο από το τούνελ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ