Οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, το μεταναστευτικό ζήτημα, η μετά COVID-19 εποχή και ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Next Generation EU) ήταν τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κοινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων με την Επιτροπή Εξωτερικών και Κοινοτικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας, με την διά ζώσης παρουσία των Ελλήνων βουλευτών-μελών της Επιτροπής οι οποίοι συζήτησαν με τους Ιταλούς συναδέλφους τους μέσω τηλεδιάσκεψης.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, αναφερόμενος στο ζήτημα της μετανάστευσης, τόνισε ότι το καθεστώς του Δουβλίνου επιβαρύνει υπέρμετρα χώρες εισόδου μεταναστευτικών ροών όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία και πως το καθεστώς αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και είναι αναγκαίο να βρεθεί μια κοινή συμφωνία. «Οι χώρες που δεν συμφωνούν, να καταλάβουν ότι οι χώρες εισόδου δεν μπορούν να σηκώνουν αυτό το επαχθές βάρος» επισήμανε.
Για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Γκιουλέκας επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης πως η χώρα μας επιθυμεί να διατηρεί διαύλους επικοινωνίας και καλές σχέσεις με την Τουρκία, πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο και τον αμοιβαίο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των δύο χωρών. «Δεν νοείται μία υποψήφια προς ένταξη χώρα να απειλεί δύο πλήρη μέλη της Ε.Ε. όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος» τόνισε ο κ. Γκιουλέκας, υπογραμμίζοντας πως η ανοχή της Ε.Ε. δεν πρέπει να εκλαμβάνεται από την Τουρκία ως δείγμα αδυναμίας αλλά ως δείγμα καλής θέλησης.
Όσον αφορά τη διεύρυνση της Ε.Ε. με την είσοδο χωρών των δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Γκιουλέκας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί όλες οι βαλκανικές χώρες να γίνουν μέλη της Ε.Ε., αρκεί ν’ ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες και να σέβονται τα συμφωνηθέντα.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Κοινοτικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας, κ. Piero Fassino, έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα χάραξης μιας πολιτικής μετανάστευσης πιο θαρραλέας και αποτελεσματικής, ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα οι χώρες εισόδου, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Προανήγγειλε επίσης την εκπόνηση εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών και Κοινοτικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας ενός προσχεδίου θέσεων για το μεταναστευτικό, προκειμένου, μέσα από συζήτηση που θα ακολουθήσει, να συνδιαμορφωθεί ένα κείμενο από κοινού με την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας κι Εξωτερικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Ο κ. Fassino πρότεινε επίσης οι κοινοβουλευτικές Επιτροπές των δύο χωρών να συνεργάζονται πιο συχνά, δεδομένων των κοινών προβλημάτων και των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος που τις απασχολούν.
Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Ελλήνων και των Ιταλών βουλευτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ