Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα κατά της πολιομυελίτιδας


Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πολιομυελίτιδας γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο στις 24 Οκτωβρίου για να υπενθυμίζει τις προσπάθειες του Ο.Η.Ε. μέσω της UNICEF, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) και του Rotary International για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, μιας από τις πιο σοβαρές παιδικές ασθένειες του παρελθόντος, κύρια αιτία της παιδικής αναπηρίας.

Η πολιομυελίτιδα συχνά ονομάζεται και παιδική παράλυση, είναι οξεία ιογενής μολυσματική ασθένεια, που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω του στόματος και των κοπράνων. Το 1988 η πολιομυελίτιδα ήταν μια από τις κυρίαρχες αιτίες της παιδικής αναπηρίας σε όλο τον κόσμο. Τη χρονιά εκείνη ο Ο.Η.Ε. υιοθέτησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εμβολιασμών, κυρίως στις χώρες του τρίτου κόσμου για την καταπολέμηση της νόσου που σύντομα απέδωσε καρπούς. Ο ετήσιος αριθμός κρουσμάτων της πολιομυελίτιδας από 350.000 το 1988 έπεσε σε μόλις 243 κρούσματα μέχρι το τέλος του 2014 μια πολύ μεγάλη πτώση της τάξης του 99%.

Τον περασμένο Αύγουστο η Περιφερειακή Επιτροπή Πιστοποίησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πιστοποίησε επίσημα ότι και η Αφρική είναι πλέον ελεύθερη από τον ιό της άγριας πολιομυελίτιδας. Μετά από τέσσερα χρόνια χωρίς κανένα κρούσμα σε ολόκληρη την Αφρικανική Ήπειρο, πέντε από τις έξι περιοχές του πλανήτη, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι πλέον οριστικά απαλλαγμένες από τον ιό της πολιομυελίτιδας, γεγονός που θεωρείται ορόσημο για ολόκληρο τον κόσμο και που φέρνει χαμόγελα αισιοδοξίας και ελπίδες, για την τελική επίτευξη της παγκόσμιας εξάλειψης της νόσου. Σήμερα, στον παγκόσμιο χάρτη σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. οι χώρες που παραμένουν ακόμη ενδημικές στην πολιομυελίτιδα, είναι μόνον οι εμπόλεμες ζώνες του Πακιστάν και του Αφγανιστάν. Η χώρα μας ανακηρύχθηκε «περιοχή ελεύθερη από την πολιομυελίτιδα» τον Ιούνιο του 2002 μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη, ως αποτέλεσμα του συστηματικού εμβολιασμού και της ενισχυμένης επιδημιολογικής επιτήρησης της νόσου..

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της πολιομυελίτιδας,ο Διοικητής της 2484 Περιφέρειας Διεθνούς Ρόταρυ 2020 - 2021 Αριστοτέλης Αποστολίδης τονίζει « Εμείς οι Ροταριανοί είμαστε σήμερα, για μια ακόμη φορά, υπερήφανοι για το έργο της Παγκόσμιας οργάνωσής μας, στη μάχη για την καταπολέμηση της νόσου της πολιομυελίτιδας. Το Rotary με το παγκόσμιο πρόγραμμά του Polio Plus στέλνει ένα μήνυμα: Εκεί που δε τα καταφέρνουν οι άνθρωποι μόνοι τους, τα καταφέρνουν όταν ενώνονται και δρουν οργανωμένα και συλλογικά.

Το Διεθνές Ρόταρυ ξεκίνησε το 1985 με το σύνθημα, Polio Plus την πρώτη παγκόσμια εκστρατεία για την εξάλειψη της φοβερής μάστιγας που έχει στοιχίσει στην ανθρωπότητα εκατομμύρια νεκρούς κι ακόμη περισσότερους αναπήρους, συνήθως άτομα νεαρότατης ηλικίας. Από τότε το Ρόταρυ και οι συνεργάτες του συνέβαλαν στην μείωση των κρουσμάτων από 350.000 σε λιγότερο από 250 σήμερα, και παραμένουν δεσμευμένοι μέχρις ότου κάθε παιδί να είναι ασφαλές έναντι της νόσου. Το Ρόταρυ έχει συνεισφέρει περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια και αμέτρητες ώρες εθελοντικής εργασίας για την προστασία των 2,5 δισεκατομμυρίων παιδιών σε 122 χώρες.

Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια εθελοντές του Ρόταρυ εργάστηκαν για 32 χρόνια,2,5 δισεκατομμύρια παιδιά εμβολιάστηκαν και 17 δισεκατομμύρια δολάρια ξοδεύτηκαν για να μπορέσουμε σήμερα να πούμε ότι σχεδόν όλη η γη είναι ελεύθερη από την πολιομυελίτιδά. Αυτό είναι ένα ιστορικό και ζωτικό βήμα προς την παγκόσμια εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, ήταν και είναι η κορυφαία προτεραιότητα του Ρόταρυ

¨Εμείς οι ροταριανοί είμαστε περήφανοι για την επίτευξη του στόχου μας όσον αφορά την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας από τον πλανήτη μας. Η τελική νίκη είναι κοντά! Μέσα από το Ρόταρυ συνεισφέραμε και συνεισφέρουμε κάθε χρόνο με χιλιάδες ώρες εργασίας και εκατομμύρια δολάρια με τους εθελοντές μας παγκοσμίως για την εξάλειψη αυτής της ασθένειας.

Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε το έργο μας και να εργαζόμαστε για να διατηρήσουμε την γη χωρίς πολιομυελίτιδα. Εάν σταματήσουν όλες οι προσπάθειες εξάλειψης σήμερα, μέσα σε 10 χρόνια, η πολιομυελίτιδα θα μπορούσε να παραλύσει έως και 200.000 παιδιά κάθε χρόνο.

Καλούμε όλους τους φίλους και γνωστούς να βοηθήσουν σε αυτήν την προσπάθεια του ομίλους μας με δωρεά η οποία βοηθά το Ρόταρυ και τους συνεργάτες του να φτάσουν σε κάθε παιδί με το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας. Χάρη στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, η συνεισφορά αυτή θα τριπλασιαστεί, επειδή το ένα ευρώ που θα δώσουμε εμείς, το ίδρυμα τα τριπλασιάζει και τα προσφέρει στο Ρόταρυ φέρνοντας μας ακόμη πιο κοντά σε έναν κόσμο χωρίς πολιομυελίτιδα. Με την βοήθεια μας αυτή θα μπορέσουμε σε λίγα χρόνια να μιλάμε για την πολιομυελίτιδα μόνο μέσα από τα βιβλία της ιατρικής όπως έγινε και με την Ερυθρά».¨





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ