Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Απολιθωμένα ίχνη 13.000 ετών αποκαλύπτουν μια μητέρα και το παιδί της να τρέχουν για να γλιτώσουν από τα αρπακτικά


Ένα απίστευτο προϊστορικό ταξίδι μιας τρομοκρατημένης μητέρας και του μικρού της παιδιού, σε μια λασπώδη κοίτη ποταμού, όπου σύχναζαν αρχαία αρπακτικά, έχει ανακαλυφθεί από τους επιστήμονες.

Εκπληκτικό το εύρημα των επιστημόνων στο Νέο Μεξικό, καθώς βρέθηκαν ίχνη 13.000 ετών, τα οποία με τη σειρά τους αποκαλύπτουν ένα απίστευτο προϊστορικό ταξίδι μιας τρομοκρατημένης μητέρας και του μικρού της παιδιού, σε μια λασπώδη κοίτη ποταμού, όπου σύχναζαν αρχαία αρπακτικά!

Τα απολιθωμένα ίχνη «δείχνουν» έναν μικρό ενήλικα, πιθανότατα μια γυναίκα, αλλά ίσως και έναν νεαρό άνδρα, να κάνει πεζοπορία για σχεδόν 1,5 χιλιόμετρο. Η ανάλυση δείχνει ότι ο ενήλικας σχεδόν έτρεχε στη λάσπη (περπατούσε πολύ γρήγορα), ενώ μετέφερε, μάλιστα και ένα παιδί δύο ετών.



Το ζευγάρι, έχοντας, πιθανότατα, απόλυτη επίγνωση του κινδύνου στον οποίο βρισκόταν, δεν παρεκκλίνει καθόλου από μια απολύτως ευθεία πορεία, ούτε σταματάει, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος που βρίσκεται εκτεθειμένο εκεί έξω. Εκεί έξω, βέβαια, πριν από 13.000 χρόνια ήταν κάτι παραπάνω από επικίνδυνο να βρίσκεται ο άνθρωπος...

Και πράγματι, η ανακάλυψη δείχνει, επίσης, ότι η ανθρώπινη διαδρομή διασχίστηκε αργότερα από ένα μαμούθ και έναν τεράστιο βραδύποδα -καμία σχέση με τα σύγχρονα ξαδέρφια του.
 


Το μακρύτερο γνωστό μονοπάτι των πρώιμων ανθρώπινων ιχνών που έχει βρεθεί ποτέ

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, είναι το μακρύτερο γνωστό μονοπάτι των πρώιμων ανθρώπινων ιχνών που έχει βρεθεί ποτέ.

Η χωριστή ανάλυση της πλάκας, μιας στεγνής λίμνης, αποκαλύπτει ότι η περιοχή ήταν επίσης δημοφιλής σε μεγάλες γάτες, τρομερούς λύκους, βίσονες και καμήλες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της ιστορίας, περίπου 13.000 χρόνια πριν, οι άνθρωποι κυνηγούσαν μερικά από αυτά τα ζώα, αλλά και κυνηγιόντουσαν από άλλα, καθιστώντας το ταξίδι εξαιρετικά επικίνδυνο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, που ανακάλυψαν και ανέλυσαν τα απολιθώματα, η μητέρα το γνώριζε αυτό, εξ ου και ο γρήγορος ρυθμός της.

Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι η γυναίκα και το παιδί της βιάζονταν λόγω του σχήματος και του βάθους των αποτυπωμάτων, τα οποία σαρώθηκαν σε 3D. Στο μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού, υπάρχουν κυρίως ίχνη του ενήλικα. Αλλά σε ορισμένες τοποθεσίες ενώνονται με μια σειρά μικρών παιδικών πατημασιών. Οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτό μπορεί να συνέβη όταν ο ενήλικας, ο οποίος μετέφερε το μικρό παιδί στην αγκαλιά του, το κατέβασε για να ξεκουραστεί. Η ανάπαυση σε αυτή την περιοχή θα ήταν επικίνδυνη, καθώς τα κομμάτια αποκαλύπτουν ότι ήταν γεμάτη με επικίνδυνα θηρία, όλα ικανά να σκοτώσουν τους ταξιδιώτες.

Οι ερευνητές λένε ότι δεν γνωρίζουν πού κατευθύνονταν το ζευγάρι, καθώς τα ίχνη σταματούν απότομα.

Όπου και αν πήγαινε το ζευγάρι, ο ενήλικας επέστρεψε στον ίδιο δρόμο λίγες ώρες αργότερα, αλλά αυτήν τη φορά ήταν μόνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ