Με την πανδημία να χτυπάει κόκκινο και τα τοπικά lockdown να αυξάνονται, το οικονομικό επιτελείο βλέπει τους σχεδιασμούς του να ανατρέπονται.
Η επέκταση και η παράταση των μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων ανεβάζει το λογαριασμό για τα κρατικά ταμεία και ταυτόχρονα οδηγεί σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το τρέχον έτος και το 2021.
Σήμερα μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το μηνιαίο σχέδιο δράσης για την αναχαίτιση της επιδημιολογικής κρίσης το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ανακοινώσει διεύρυνση και επέκταση του πακέτου των παρεμβάσεων που περιλαμβάνει ειδικά επιδόματα, φορολογικές διευκολύνσεις, μειώσεις ενοικίων, δώρο το 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής, φθηνά δάνεια και παροχή πρόσθετης ρευστότητας μέσω των εγγυοδοτικών και ευρωπαϊκών ταμείων.
Αρμόδιοι παράγοντες εκφράζουν έντονο προβληματισμό και ανησυχία για το νέο πλήγμα στην οικονομία από τον κορωνοιό σημειώνοντας ότι ακόμα και τα στοχευμένα lockdown έχουν σημαντικό κόστος για το δημόσιο που θα πρέπει να καλυφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη δεξαμενή των ταμειακών διαθεσίμων καθώς η εισροή πόρων από τα κοινοτικά ταμεία καθυστερεί.
Οι πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις αρμοδίων πηγών αναφέρουν πως ένα «μερικό» lockdown στη βάση των χαρακτηριστικών που έχει ήδη προδιαγράψει η κυβέρνηση με διατήρηση του λιανεμπορίου και των σχολείων σε λειτουργία και με δραστικό περιορισμό αλλά χωρίς γενικό «λουκέτο» στην εστίαση αναφέρουν απώλεια 1,5 μονάδας ΑΕΠ κάθε μήνα.
Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος για το δημόσιο από την ενεργοποίηση μέτρων στήριξης στις περιοχές που βρίσκονται ήδη στο κόκκινο όπως η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη, η Καστοριά, οι Σέρρες, τα Ιωάννινα, η Λάρισα και η Ροδόπη.
Κραδασμοί στην οικονομία - Νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός για πρόσθετες παρεμβάσεις
Οι αρνητικές και απρόβλεπτες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας σπρώχνουν το υπουργείο Οικονομικών στην κατάθεση νέου συμπληρωματικού προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση των πρόσθετων παρεμβάσεων.
Σημειώνεται ότι ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή και έχει ψηφιστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός που προβλέπει διεύρυνση των δαπανών κατά 6 δις ευρώ. Εκτός από τις ταμειακές πιέσεις το δεύτερο κύμα της πανδημίας απειλεί με βαθύτερη ύφεση το 2020 και με χαμήλωμα του πήχη της ανάπτυξης το 2021 με ενεργή την υπόθεση για συνέχιση του υφεσιακού σπηράλ και το επόμενο έτος αν δεν βρεθεί έγκαιρα αποτελεσματικό εμβόλιο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών έχουν βάλει στο τραπέζι σενάριο για μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ σε πάνω από 10% έναντι 8,2% που προβλέπει το βασικό καθώς σε ολοένα και περισσότερες περιοχές εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα. Παράλληλα η αβεβαιότητα για την πορεία της πανδημίας το 2021 σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο βαθύτερης ύφεσης φέτος φέρνει στο προσκήνιο το δυσμενές σενάριο του προσχεδίου του προυπολογισμού για προσγείωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 4,5% έναντι 7,5% ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΙΟΒΕ τυχόν υποτροπιασμός της επιδημιολογικής κρίσης θα βάλει την οικονομία σε τούνελ και το επόμενο έτος.
Πηγές του οικονομικού επιτελείου υπενθυμίζουν την σχετική αναφορά στο προσχέδιο ότι «μία παράταση του επιδημιολογικού φαινομένου μέτριας έντασης όπως παρατηρείται κατά τους τρέχοντες μήνες, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, με δυσμενέστερες επιπτώσεις στο τουρισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα οδηγήσει σε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το 7,5% στο 4,5%».
Παράλληλα νέοι κραδασμοί στην πραγματική οικονομία θα επηρεάσουν ανάλογα και τα δημόσια οικονομικά ανεβάζοντας το πρωτογενές έλλειμμα σε επίπεδα πάνω από 6% του ΑΕΠ φέτος και στο 3% το 2021 όταν η πρόβλεψη της κυβέρνησης είναι για 1,01%. Στο προσχέδιο αναφέρεται ότι σοβαρή επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων τους εναπομένοντες μήνες του 2020 θα προκαλέσει επιδείνωση του μακροοικονομικού και δημοσιονομικού αποτελέσματος για το 2020 και λιγότερο το 2021.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ