Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Ανακοίνωση ΠΟΕΣΥ και Ενώσεων Συντακτών για την ενίσχυση των τηλεοπτικών καναλιών


Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέσεων ΣΥντακτών
Ένωση Συντακτών Ημερησίσων Εφημερίδων Αθηνών
Ένωση Συντακτών Μακεδονίας - Θράκης
Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου - Ηπείρου - Νήσων
Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Ευβοίας
Ένωση Συντακτών Περιοδικού Τύπου

                                                Αθήνα 30 Οκτωβρίου 2020

                                 ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕΣΥ

                                ΚΑΙ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

               ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ

                                  ΜΕ ΔΙΑΤΑΞΗ

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων Συντακτών της Ελλάδας (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε και ΕΣΠΗΤ) εκφράζουν την έντονη ανησυχία – διαμαρτυρία τους για το γεγονός της ψήφισης διάταξης, η οποία περιελήφθη στο νόμο 4728/2020: "Επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις" με την οποία παρέχεται η δυνατότητα ανάθεσης υπηρεσιών επικοινωνίας και μετάδοσης μηνυμάτων για την πανδημία κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων, με αρμοδιότητα του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Στέλιου Πέτσα και του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Σε εφαρμογή των διατάξεων η κυβέρνηση προχωρά στην απευθείας ανάθεση διαφημιστικής καμπάνιας για την αντιμετώπιση της πανδημίας αποκλειστικά στους τηλεοπτικούς σταθμούς, με χρηματοδότηση ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά ελλοχεύει ο κίνδυνος να επαναληφθούν όσα συνέβησαν στην προηγούμενη καμπάνια, για την πανδημία του κορωνοϊού, τα οποία δεν στάθηκαν ικανά να πείσουν τους ιθύνοντες για την αναγκαιότητα διαφάνειας στη διανομή των διαφημιστικών μηνυμάτων στο χώρο της Ενημέρωσης.

Συνέπεια όλων αυτών είναι η άδικη στοχοποίηση από την ελληνική κοινωνία των εργαζομένων στην Ενημέρωση, και τα χρήματα της διαφημιστικής δαπάνης ουσιαστικά να καταλήγουν στα Ταμεία των ιδιοκτητών ΜΜΕ που δυστυχώς δεν επενδύουν ούτε σε προσωπικό, αλλά ούτε σε υποδομές.

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων Συντακτών της Ελλάδας (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε και ΕΣΠΗΤ) ζητούν τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις Τύπου που έχουν ενισχυθεί από τη διαφημιστική καμπάνια, να μην υπάρξει καμία απόλυση, ενώ υπενθυμίζουν ότι έχουν διακηρύξει τις θέσεις των εργαζομένων στην Ενημέρωση για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει το μοντέλο της χρηματοδότησης στην Ενημέρωση, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και στη συνέχεια.

Πληροφορούν επίσης ότι τις επόμενες ημέρες με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, θα εκθέσουν αναλυτικά τα όσα έχουν συμβεί σχετικά με την ενίσχυση του έντυπου Τύπου, η οποία παραμένει «παγωμένη» για άγνωστους λόγους μέχρι στιγμής.


                                        Για την Ομοσπονδία και

                                        τις Ενώσεις Συντακτών

                                              της Ελλάδας


        Η Πρόεδρος ΠΟΕΣΥ        Η Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ

        Έλενα Ριζεάκου                Μαρία Αντωνιάδου


        Ο Πρόεδρος ΕΣΗΕΜ-Θ      Ο Πρόεδρος ΕΣΗΕΠΗΝ

        Νικόλαος Καρράς                 Κυριάκος Κορτέσης


        Ο Πρόεδρος ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε   Ο Πρόεδρος ΕΣΠΗΤ

        Δημήτρης Χορταργιάς     Θέμης Μπερεδήμας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ