Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Σοκολάτα: Αυτές είναι οι ενδείξεις ότι μπορεί να έχει χαλάσει

Αν και πολύ δύσκολα μένει περισσότερο καιρό απ' όσο πρέπει, καθώς καταναλώνεται άμεσα, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα η σοκολάτα που έχετε να χαλάσει.

Οι αυξημένες θερμοκρασίες του καλοκαιριού, ή το μεγάλο διάστημα που ένα προϊόν σοκολάτας έχει μείνει στο ράφι, ή στον πάγκο κάποιου περιπτέρου, μπορεί να επηρεάσουν την σύστασή του.

Πώς γίνεται να ξέρουμε, λοιπόν, αν η σοκολάτα έχει αρχίσει να χαλάει;

Δείτε τα πέντε βασικά σημάδια ότι η σοκολάτα ίσως έχει χαλάσει:

1. Λιπαρά
Όταν βλέπετε μια λευκή ή γκριζωπή επικάλυψη στην επιφάνεια της σοκολάτας, σημαίνει ότι το βούτυρο κακάο που είναι η λιπαρή ουσία στην σοκολάτα έχει αρχίσει να διαχωρίζεται από την μάζα του κακάο και ανεβαίνει στην επιφάνεια της σοκολάτας. Αν και δεν είναι το πιο ελκυστικό πράγμα που μπορείτε να δείτε στη σοκολάτα σας, αυτή η διαδικασία δεν είναι κάτι ανησυχητικό και η σοκολάτα είναι συνήθως ασφαλής για κατανάλωση.

2. Ζάχαρη
Ένα προϊόν σοκολάτας που έχει εκτεθεί σε υγρασία, ή μετακινήθηκε γρήγορα από κρύο σε ζεστό περιβάλλον (π.χ. από το ψυγείο στην εξωτερική ζέστη για μερικά λεπτά και μετά πάλι στο ψυγείο) μπορεί να παρουσιάσει κρυστάλλωση της ζάχαρης. Το αποτέλεσμα είναι μια κοκκώδης, δυσάρεστη υφή και ενώ δεν είναι επιβλαβές για κατανάλωση, δεν δημιουργεί και τόσο ευχάριστη εμπειρία.

3. Μυρωδιά
Ένα τεστ οσμής είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν το προϊόν είναι εντάξει. Οι σοκολάτες απορροφούν τις οσμές σαν σφουγγάρι, ειδικά όταν φυλάσσεται σε ψυγείο γεμάτο με άλλες αλμυρές τροφές. Κανονικά πρέπει να αποθηκεύεται σφιχτά τυλιγμένη, σε δροσερό και ξηρό περιβάλλον, μακριά από έντονα αρωματικές τροφές.

4. Ποιότητα και φρεσκάδα
Οι σοκολάτες ιδανικά πρέπει να καταναλώνονται εντός ενός έτους από την παραγωγή της, αλλά σοκολάτες υψηλής ποιότητας μπορούν να καταναλωθούν πολύ μετά την ημερομηνία πώλησης. Ορισμένες σοκολάτες βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου, σαν το κρασί. Οι σοκολάτες υψηλής ποιότητας περιέχουν φυσικά συντηρητικά που ονομάζονται φλαβανόλες. Οι φλαβανόλες παρέχουν εξαιρετικά αντιοξειδωτικά οφέλη για την υγεία, διατηρώντας παράλληλα τη σοκολάτα πιο φρέσκια σε σχέση με τις σοκολάτες που αγοράζουμε στα περίπτερα και οι οποίες περιέχουν τεχνητά συντηρητικά.

5. Γεύση
Μια μικρή δαγκωνιά είναι πάντα αρκετή για να σας προειδοποιήσει για τυχόν χαλασμένη γεύση. Έχετε τον νου σας για υπερβολικά πικρή γεύση ή για γεύσεις που δεν θυμίζουν σε τίποτα σοκολάτα (όπως κρεμμύδι ή σκόρδο). Η σκόνη κακάο μπορεί να διαρκέσει πολύ αν αποθηκευτεί σωστά σε σφραγισμένο δοχείο, αλλά μπορεί γρήγορα να πάρει άσχημη γεύση και άρωμα εάν εκτίθεται σε ένα ντουλάπι γεμάτο μπαχαρικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ