Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Διαφορετικός ο εορτασμός της Ημέρας των Νεκρών στην Ελλάδα


Με αρκετές διαφορές θα εορταστεί φέτος στην Ελλάδα η Ημέρα των Νεκρών (Dia de los Muertos) λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το γνωστό μεξικανικό έθιμο θα τηρηθεί με τη βοήθεια του διαδικτύου, καθώς από σήμερα έως και τη Δευτέρα μέσω της σελίδας Facebook «Mexicanos en Grecia/ Μεξικάνοι στην Ελλάδα» μπορεί κανείς να παρακολουθήσει ένα πλούσιο πρόγραμμα, που ετοίμασαν μέλη της μεξικανικής κοινότητας στη χώρα μας.

Η Ημέρα των Νεκρών γιορτάζεται εδώ και είκοσι χρόνια στην Ελλάδα και κάθε χρόνο η προσέλευση είναι μεγαλύτερη, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος της πρεσβείας του Μεξικού. Πέρσι μετά από μια μεγάλη γιορτή στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησείο πραγματοποιήθηκε η παρέλαση των «Κατρίνας» με τη συμμετοχή περίπου 1.500 ατόμων. Η μεξικανική κοινότητα στην Ελλάδα αριθμεί περίπου 800 άτομα, εκ των οποίων οι μισοί ζουν στην Αττική. «Πλέον ο κόσμος το ξέρει και το περιμένει. Μας παίρνουν τηλέφωνο και μας ρωτούν, πού θα γίνει και πότε».

Πρόκειται για μια παράδοση με βαθιές πολιτισμικές ρίζες, η οποία εκπλήσσει τους υπόλοιπους λαούς, λόγω της θερμής και, ακόμα, χιουμοριστικής σχέσης που θέτει με το θάνατο. Η UNESCO συγκαταλέγει αυτή τη γιορτή στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Η παράδοση έχει τις ρίζες της στους αρχαίους πολιτισμούς του Μεξικού. Την Ημέρα των Νεκρών, οι Μεξικανοί επανασυνδέονται με τα στοιχεία που ορίζουν και διαμορφώνουν την ταυτότητά τους: την οικογένεια, τα έθιμα, την πίστη και την αγάπη.

Συναυλία, έκθεση ζωγραφικής, χειροτεχνίας, συνταγές για το διάσημο «ψωμί των νεκρών», βίντεο, συμμετοχές στο διαγωνισμό βωμών των νεκρών, ανάγνωση ποιημάτων είναι κάποιες από τις εκδηλώσεις, που θα παρουσιαστούν το τριήμερο. Παράλληλα, στο εστιατόριο Mama Roux, Αιόλου 48-50, θα βρίσκεται ο «βωμός των ποιητών».

Τους εορτασμούς διοργανώνουν η πρεσβεία Μεξικού, ο Σύλλογος Μεξικανών στην Ελλάδα και η Σχολή Γλωσσών και Πολιτισμών της Ιβηρικής και της Λατινικής Αμερικής Abanico.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ