Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Κορωνοϊός: Τέσσερα δεδομένα που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε για τον φονικό ιό

Έξι μήνες μετά την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού, οι ειδικοί καταγράφουν τις τέσσερις πιο παράξενες διαπιστώσεις σχετικά με τον ιό SARS-CoV-2 που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε.

Μέχρι σήμερα, οι νεκροί από τον νέο κορωνοϊό έχουν υπερβεί τους 501.000 ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε παραπάνω από το ένα εκατομμύριο. Δεν είναι παρά έξι μήνες από το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού και μόλις τέσσερις από την ανακήρυξή του ως πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στο διάστημα αυτό, πλήθος ερευνών και περιστατικών ανανεώνουν συνεχώς τις πληροφορίες περί τον ιό SARS-CoV-2, καταρρίπτοντας ή προσθέτοντας πληροφορίες στη γνώση που έχουμε ως τώρα αποκομίσει.

Να κάποια ενδιαφέροντα ευρήματα για τον νέο κορωνοϊό:


1. Αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης στο αίμα

Πολλές φλεγμονώδεις νόσοι, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης στο αίμα. Ωστόσο, η COVID-19, η νόσος που προκαλεί ο SARS-CoV-2, φαίνεται να σχετίζεται πιο έντονα συγκριτικά με άλλες λοιμώξεις.

Εάν οι θρόμβοι στο αίμα είναι αρκετά μεγάλοι, μπορούν να εμποδίσουν τη φυσιολογική ροή του αίματος, στερώντας το οξυγόνο από μέρη του σώματος στα οποία θα το μετέφεραν καν ονικά τα φραγμένα αιμοφόρα αγγεία. Κάτι τέτοιο στην περίπτωσης της στεφανιαίας αρτηρίας θα σήμαινε κίνδυνο εμφράγματος, στους πνεύμονες πνευμονική εμβολή, ενώ στον εγκέφαλο θα αυξάνονταν οι πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως είδαμε να συμβαίνει σε νέους ηλικιακά ασθενείς με COVID-19 χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Οι ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση εξαιτίας κορωνοϊού στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κινδυνεύουν από θρόμβωση, σε ποσοστά από 20 έως 49%, σύμφωνα με έρευνες. Επιπλέον ανησυχία προκαλεί ο σχηματισμός θρόμβων στο αίμα ασθενών με κορωνοϊό παρά τις αντιθρομβωτικές αγωγές όπως χορήγηση αντιπηκτικών φαρμάκων.


2. Προκαλεί ανοσμία

Η ανοσμία συμπεριλήφθηκε στην επίσημη συμπτωματολογία της νόσου. Μελέτη έδειξε πως το 5% περίπου των ασθενών που νοσηλεύονται για COVID-19 έχουν χάσει την όσφρηση τους, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που νόσησαν ελαφρά η απώλεια ήταν προσωρινή.

Μολονότι εξασθένιση της όσφρησης μπορεί να προκαλέσει και ένα κρυολόγημα με ρινική συμφόρηση, οι ασθενείς με COVID-19 δεν υποφέρουν από ρινική καταρροή ή συμφόρηση.

Πιθανώς ο ιός να προσκολλάται στους υποδοχείς στην εσωτερική επένδυση της μύτης, προτού εισέλθει στα κύτταρα. Γνωρίζουμε ότι μέσω αυτών των υποδοχέων ACE2 ο ιός εισέρχεται σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων.

Συχνά, η ανοσμία στους ασθενείς με κορωνοϊό συνοδεύεται από έλλειψη της γεύσης (αγευσία).


3. Προκαλεί φλεγμονώδεις νόσους στα παιδιά

Γιατροί στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχουν σημειωθεί οι περισσότερες περιπτώσεις COVID-19 σε παιδιά, παρατήρησαν μια ασυνήθιστη αλλά σοβαρή φλεγμονώδη νόσο, γνωστή ως «παιδιατρικό φλεγμονώδες σύνδρομο πολλαπλών συστημάτων που συνδέεται ενδεχομένως με την COVID-19». Μελέτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και τη Γαλλία επιβεβαίωσαν αυτή τη σχέση.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν, ωστόσο τα κύρια αποτελούν ο πυρετός, το εξάνθημα και προβλήματα στο έντερο (έμετος, κοιλιακό άλγος και διάρροια). Σε κάποια παιδιά σημειώθηκαν καρδιακές επιπλοκές. Η συμπτωματολογία ταιριάζει σε αυτή άλλων παθήσεων όπως η νόσος Kawasaki και το σύνδρομο τοξικού σοκ.

Πάντως, οι επιστήμονες θεωρούν πως το σύνδρομο πολλαπλών συστημάτων δεν οφείλεται στον ιό καθεαυτόν παρά προκύπτει από την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στην εισβολή του ιού.


4. Μπορεί να μεταδοθεί από τον άνθρωπο στα ζώα και αντιστρόφως

Από την έναρξη της πανδημίας οι ερευνητές αμφιταλαντεύονταν σχετικά με τη μετάδοση του ιού ανάμεσα σε ζώο και άνθρωπο.

Σήμερα, γνωρίζουμε τώρα οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό στα κατοικίδια όπως σκύλους και γάτες ή ακόμη και σε υπό αιχμαλωσία ζώα όπως οι τίγρεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Ολλανδία, όπου εργάτης σε εκτροφείο βιζόν φαίνεται να μόλυνε τα ζώα.



Πηγή: ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ