Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Αύγουστος 2020

Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει:
ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Φεστιβάλ Καλοκαιριού 
15 Ιουλ 2020 - 5 Σεπτ 2020
Διάφοροι χώροι
 
Η Διεύθυνση Πολιτισμού – Τουρισμού διοργανώνει από τις 15 Ιουλίου έως τις 5 Σεπτεμβρίου το Φεστιβάλ Καλοκαιριού 2020 που απαρτίζεται από μια σειρά εκδηλώσεων συναυλιών, παραστάσεων θεάτρου και χορού που καλύπτουν και ικανοποιούν ένα μεγάλο φάσμα ηλικιών και προτιμήσεων. Με κεντρικό χώρο εκδηλώσεων το Θέατρο Κήπου, ιδανικό και σταθερό κάθε καλοκαίρι σημείο συνάντησης για το κοινό της πόλης, το φεστιβάλ ανοίγει επίσης τις εκδηλώσεις του στη Νέα Παραλία, Κήπος των Γλυπτών και την Πλατεία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Πικ Νικ Urban Festival
28 Αυγούστου έως 30 Αυγούστου 2020
Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης

Για τρεις μέρες, το εμβληματικό αρχαιολογικό σημείο της πόλης θα γίνει ο προορισμός όλων των κατοίκων και των επισκεπτών της.

Συναυλίες κάτω από το Αυγουστιάτικο φεγγάρι, ταινίες επιλεγμένες για το πιο πρωτότυπο θερινό σινεμά της πόλης αλλά και ταινίες μικρού μήκους από σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ. Ίσως η πιο όμορφη ανάμνηση του καλοκαιριού για όλους, η οποία κρατάει μέσα μας την καλοκαιρινή διάθεση.
2ο Φεστιβάλ Tango Party
28 & 29 Αυγ 2020
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης / Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου
 
Το Thessaloniki Tango Party είναι ένα ανοιχτό φεστιβάλ που μπορεί να σας χαρίσει νέες χορευτικές -και όχι μόνο- εμπειρίες σε ένα ταξίδι tango που δεν πρέπει να χάσει κανείς. Δύο καλοκαιρινές Milongas,  τέσσερις ώρες ομαδικών σεμιναρίων, σε δύο από τις ωραιότερες τοποθεσίες της Θεσσαλονίκης.
 
Στην δεύτερη χρονιά του το Φεστιβάλ Tango θα στηρίξει τον Σύλλογο «Συζωή», ο οποίος μεριμνά για άτομα που μαζί με τύφλωση έχουν και πρόσθετες αναπηρίες.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Αυγουστιάτικη Πανσέληνος 2020
3 Αυγ 2020
Διάφοροι χώροι
 
Τη νύχτα της Δευτέρας 3 Αυγούστου 2020, με το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου, 77 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα θα υποδεχθούν το κοινό, με εκδηλώσεις σε 37 από αυτά, ενώ ακόμη 40 θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό.

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στις υπαίθριες εκθέσεις του μουσείου και θα παραμείνει ανοιχτό  έως τις 23:00. Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα δοθεί συναυλία ντουέτου με έγχορδα από τις 21:00 έως τις 23:00, ενώ το μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα.
ΣΙΝΕΜΑ ΜΕ ΘΕΑ
13 Ιουλ 2020 - 15 Σεπτ 2020
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

 
Το αγαπημένο μας θερινό σινεμά επιστρέφει!
 
Για έκτη συνεχή χρονιά στήνεται από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ένα θερινό σινεμά στο πιο όμορφο σημείο της πόλης, την οροφή του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με υπέροχη θέα στον Θερμαϊκό κόλπο.
ΒΙΒΛΙΟ
I REMEMBER ΘΥΜΑΜΑΙ
Λέων Α. Ναρ
Εκδόσεις IANOS
 
Επιζώντες του Ολοκαυτώματος τραγουδούν σεφαραδίτικα τραγούδια, σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα που ακούστηκαν για τελευταία φορά σε μέρες σκοτεινές, σε κλειστά σπίτια, σημαδεύοντας τη στερνή στιγμή του αποχωρισμού από την αγαπημένη τους Θεσσαλονίκη, τη στιγμή της εξορίας και του θανάτου.
Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΩΣ ΑΙΝΙΓΜΑ
Ηρακλής Παπαϊωάννου
Εκδόσεις University Studio Press

Στην παρούσα έκδοση ανθολογούνται κείμενα του συγγραφέα που αφορούν τη σύγχρονη ελληνική φωτογραφία ιδωμένη ως τέχνη και ως μέσον που επηρεάζει βαθιά τη συλλογική συνείδηση. Μέσω της ανάδειξης των κειμένων αυτών παρουσιάζονται οι διαφορετικές γενιές και τεχνοτροπικές προσεγγίσεις των τελευταίων τριάντα ετών.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Finotti: Fine Notte. Το τέλος της νύχτας»
Έως 30 Αυγ 2020
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ

Ένας από τους μεγαλύτερους γλύπτες εν ζωή, ο Novello Finotti, έρχεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. Η έκθεση θα παρουσιάζει ένα αντιπροσωπευτικό σύνολο έργων του (π. 70 έργα), τα περισσότερα σε μάρμαρο και μεγάλων διαστάσεων (10 από αυτά ξεπερνούν τα 2,50 μέτρα). Στο Τελλόγλειο τονίζεται, εκτός των άλλων, η σημασία της δεξιοτεχνικής τεχνικής του στο μάρμαρο, που σχετίζεται με τη μαθητεία του σε Ιταλούς παραδοσιακούς μαρμαρογλύπτες, ιδιαίτερα στην κατεργασία του μάρμαρου της Καράρα, αλλά και με την επίδραση της ελληνικής αρχαιότητας στο έργο του.
Νίκος Σαχίνης και Όμηρος Γεωργιάδης  
Έως 22 Αυγ 2020
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ
 
Στον δεύτερο όροφο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. παρουσιάζονται έργα του Νίκου Σαχίνη και του Όμηρου Γεωργιάδη από τις Συλλογές του Ιδρύματος.
Inspire Project 2020 "Αρχεία Ονείρου
22 Ιουλ 2020 - 22 Οκτ 2020
MOMus - Πειραματικό Κέντρο Τεχνών
 
Έκθεση με έργα της Μαίρης Ζυγούρη και των εικαστικών που συμμετείχαν στο ομότιτλο εργαστήριο. Στην έκθεση εκτίθενται έργα της εικαστικού από την καλλιτεχνική παραγωγή των τελευταίων χρόνων από το 2014 μέχρι σήμερα, άμεσα συνδεδεμένα με το περιεχόμενο και τις πρακτικές του εργαστηρίου «Αρχεία Ονείρου», η οποία φέτος ήταν η προσκεκλημένη καλλιτέχνις. Επίσης παρουσιάζονται τα έργα και των νέων καλλιτεχνών -τελειοφοίτων Σχολών Καλών Τεχνών ή αποφοίτων λίγων ετών, που συμμετείχαν στο εργαστήριο.
«Από τον Νότο στον Βορρά: αποικίες των Κυκλάδων στο βόρειο Αιγαίο»
Έως 31 Αυγ 2020
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
 
Η περιοδική έκθεση «Από τον Νότο στον Βορρά: αποικίες των Κυκλάδων στο βόρειο Αιγαίο» αποπειράται να αφηγηθεί μία από τις πολλές σελίδες που συνθέτουν τη συναρπαστική ιστορία του Ελληνικού Αποικισμού. Μια ιστορία που διαπερνά πολυάριθμες πτυχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού: το εμπόριο και την οικονομία, τις πολιτικές μεταβολές και τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς, τις λατρείες και τα ταφικά έθιμα, αλλά και τους μύθους που πλάστηκαν γύρω από την ιδέα της θαλασσινής περιπέτειας και της αναζήτησης του ιδανικού τόπου από ηρωικούς ανθρώπους που δεν φοβήθηκαν να αναμετρηθούν με το αδύνατο και να το νικήσουν.
«Αχαρτογράφητοι τόποι - Uncharted places»
30 Ιουλ 2020 - 30 Σεπ 2020
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
 
Εικαστική έκθεση φοιτητών του Εργαστηρίου Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ. Πηγή έμπνευσης για τις δημιουργίες των φοιτητών αποτελεί η περιοδική έκθεση του ΑΜΘ «Από τον Νότο στον Βορρά. Αποικίες των Κυκλάδων στο βόρειο Αιγαίο». Η ανεξάντλητη εξερεύνηση στον πλούσιο κόσμο της φαντασίας, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες που καλλιεργούνται στην ιδέα μιας καινούργιας αρχής σε ένα νέο τόπο, προβάλλονται τρισδιάστατα στα γλυπτά των εκκολαπτόμενων νέων καλλιτεχνών.
ΜΟΥΣΙΚΗ / ΧΟΡΟΣ
‘Vassilikos: Κολάζ’
Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Ένα μοναδικό μουσικό κολάζ μας υπόσχεται ο Vassilikos στην καλοκαιρινή συναυλία του στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, μπροστά από το γλυπτό- πάρκο του Φιλόλαου.

Το Αυγουστιάτικο live θα περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του, μέσα από τις ενορχηστρώσεις του Αλέξανδρου Λιβιτσάνου και τη συμμετοχή των πνευστών οργάνων του Ventus Ensemble, ένα κολάζ από την προσωπική του δουλειά, διασκευές των Vintage αλλά και τραγούδια από την εποχή του Raining Pleasure.
Ο Μάριος Φραγκούλης ερμηνεύει σύγχρονους Έλληνες συνθέτες
23 & 24 Αυγ 2020
Μόνη Λαζαριστών - Αύλειος Χώρος
 
Μια μοναδική βραδιά όπου ο μεγάλος ερμηνευτής συναντά γνωστές μελωδίες σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών. Σημαντικά και πολυτραγουδισμένα κομμάτια των Κατσιμίχα, Σαββόπουλου, Οικονόμου, Καραμουρατίδη, Κραουνάκη, Γαλάνη, Καραΐνδρου και άλλων, ερμηνεύονται από την αισθαντική φωνή του Έλληνα λυρικού τραγουδιστή. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2020.
Ομάδα Dance and the mind: Υπερσυντέλικος
26 Αυγ 2020
Πλατεία Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Η μεικτή ομάδα Dance and the Mind με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής και video mapping, αλληλεπιδρούν μέσα από έντονες εναλλαγές συναισθημάτων δημιουργώντας μια παράσταση που θέλει να φέρει στο παρόν ένα δυνατό βίωμα που χάραξε αιώνια τη μνήμη. Οι δρώντες καταθέτουν τη δική τους στιγμή. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Καλοκαιριού Θεσσαλονίκης 2020.
<div class="lef

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ