Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Παρουσίαση του 1ου ποδηλάτου για ΑΜΕΑ πανελλαδικά

Αν στο πρόσφατο παρελθόν μια βόλτα με ποδήλατο για ΑΜΕΑ έμοιαζε δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο εγχείρημα, πλέον, για τη Θεσσαλονίκη θα αποτελεί πραγματικότητα. Σήμερα, στις 11.00, στον ποδηλατόδρομο της Νέας Παραλίας, στο ύψος του Λευκού Πύργου παρουσιάστηκε το πρώτο πανελλαδικά, κοινόχρηστο ποδήλατο για ΑΜΕΑ -όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα CHANGE, στο οποίο συμμετέχει και η «Lever ΑΕ- Σύμβουλοι Ανάπτυξης», μέλος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες». 

Πρόκειται για μια πρακτική αρκετά διαδεδομένη στο εξωτερικό, που προβλέπει στη συμμετοχή των ΑΜΕΑ σε μια συλλογική εμπειρία, στη βόλτα με ποδήλατο με κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο (προβλέπεται συνοδός- οδηγός για το ποδήλατο) που υπό άλλες προϋποθέσεις θα ήταν απαγορευτική. Το ηλεκτρικό αυτό ποδήλατο ανάλογα με το φορτιστή που φέρει μπορεί να προσφέρει αυτονομία 30 χλμ. (μικρός φορτιστής), 60 χλμ. (μεσαίος φορτιστής, όπως αυτός που διαθέτει το συγκεκριμένο ποδήλατο) και 70-100 χλμ. (ο μεγάλος φορτιστής), ενώ η φόρτισή του μπορεί να γίνει και σε ένα συμβατικό, οικιακό ρευματοδότη (πρίζα). Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποδήλατο θα διατεθεί δωρεάν για διάρκεια ενός έτος στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Παραπληγικών.

O πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, Γιώργος Αυγουστίδης, περιγράφοντας την εμπειρία του αυτή εξηγεί: «Οι συγκυρίες, που έχουν δημιουργηθεί και με τον COVID-19 μας οδηγούν, ώστε να επιλέξουμε το ποδήλατο και να το αγκαλιάσουμε όλοι. Συγχαρητήρια στο ΑΠΘ και σ’ όλους τους εταίρους του έργου, που σκέφτηκαν και προσφέρουν ένα δημοφιλές, μεταφορικό μέσο για ΑΜΕΑ σε κοινόχρηστο χρήση. Ειλικρινά ευχαριστούμε για τα 2 αμαξίδια, που δίνουν την δυνατότητα στα ΑΜΕΑ, να βγουν από το σπίτι τους και με το συνοδό τους να απολαύσουν μια αξιοπρεπή και ασφαλή μετακίνηση μ’ ένα από τα πιο όμορφα μεταφορικά μέσα». Ο επίκουρος καθηγητής Συγκοινωνιακού Σχεδιασμού στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ και συντονιστής του έργου CHANGE, Γιάννης Πολίτης αναφέρει σχετικά: «Η εκδήλωση αυτή αποτελεί τμήμα της δράσης 4.5 της ενότητας εργασίας 4 του ερευνητικού έργου CHANGE, η οποία έχει ως στόχο τη διεύρυνση της χρήσης του συστήματος κοινοχρήστων ποδηλάτων και από μέλη κοινοτήτων για τις οποίες το ποδήλατο αποτελεί δυσπρόσιτο ή και απαγορευτικό μέσο, όπως είναι τα Άτομα με Αναπηρία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο πραγματοποιείται ένα μικρό πρώτο βήμα, προς τη δημιουργία ενός πιο προσβάσιμου τοπίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας».

Η διπλ. μηχανικός χωροταξίας και ανάπτυξης, ΜΑ και σύμβουλος περιφερειακής ανάπτυξης της «Lever AE – Σύμβουλοι Ανάπτυξης», μέλος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», Άρτεμις Μαργαριτίδου, συμπληρώνει: «Στόχος της σημερινής επίδειξης είναι η γνωστοποίηση στο ευρύτερο κοινό της προμήθειας από την εταιρεία BRAINBOX, και σύντομα της κυκλοφορίας, ποδηλάτου για άτομα με κινητικά προβλήματα. To ποδήλατο αυτό αποτελεί πρωτοτυπία για τα ελληνικά δεδομένα, όχι μόνο γιατί αποτελεί το πρώτο ποδήλατο για άτομα με αναπηρία, αλλά επίσης σηματοδοτεί την αλλαγή νοοτροπίας προς την κατεύθυνση της χρήσης ποδηλάτου αλλά και της προσβασιμότητας των ΑμεΑ σε εναλλακτικά μέσα μετακίνησης».

Ο ιδρυτής και CEO της BrainBox S.A., Γιώργος Βουλγαρούδης διευκρινίζει σχετικά: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι στην BrainBox που στο πλαίσιο του έργου CHANGE είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε τα πρώτα κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα για ΑΜΕΑ, που θα διατεθούν μάλιστα σε αρμόδιους φορείς προκειμένου με την σειρά τους να τα διαθέσουν στα μέλη τους. Όταν πριν 13 έτη ιδρύθηκε η BrainBox, όραμα μας ήταν να διαδραματίσουμε το δικό μας ρόλο στην μικροκινητικότητα και σήμερα, μαζί με τους εταίρους μας στο έργο καταγράφουμε και προτείνουμε νέες πρωτοποριακές μεθόδους βιώσιμης κινητικότητας με ηλεκτροκίνηση, σύγχρονα ποδήλατα και ποδήλατα για άτομα με κινητικές δυσκολίες».

Λίγα λόγια για το έργο CHANGE

Στόχος του προγράμματος είναι να αλλάξει τις συνήθειες και τις επιλογές μετακίνησης στις αστικές περιοχές –προτάσσοντας τα ποδήλατα κοινής χρήσης- μέσω της ανάδειξης σύγχρονων τεχνολογιών, προωθώντας, παράλληλα, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του http://change.iti.gr/change/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ