Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Όχι άλλα ζώα στα κλουβιά! Αίτημα προς Δήμο Θεσσαλονίκης

Ζούμε στον 21ο αιώνα και κάποιοι εξακολουθούν να θεωρούν τα ζώα αντικείμενα προς έκθεση και εκμετάλλευση.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σκοπεύει να ανακαινίσει τον ζωολογικό κήπο και να προσθέσει και άλλα “εκθέματα” στη “συλλογή” του!

Και ενώ έχουν κατατεθεί στο Δήμο προτάσεις αξιοποίησης του χώρου, με ελεύθερη πρόσβαση σε ζώα αυτόχθονης πανίδας αλλά και με αξιοποίηση των εγκαταστάσεων ως χώρους καταφυγίου για άγρια ζώα που χρίζουν περίθαλψης, ο Δήμος σκοπεύει να φτιάξει καινούρια κλουβιά και με τη δικαιολογία ότι θα φιλοξενεί άγρια μη επανεντάξιμα πουλιά, να τα υποβάλει στο καθημερινό βασανιστήριο της έκθεσής τους στο κοινό.
Τα άγρια ζώα, ακόμη και αυτά που λόγω συνθηκών, πχ μη αναστρέψιμος τραυματισμός, δεν είναι επανεντάξιμα, δεν είναι πίνακες ζωγραφικής που τα κρεμάμε στον τοίχο να περνάει ο κάθε ένας να τα βλέπει. Είναι ζωντανά πλάσματα που θέλουν την ηρεμία τους μακριά από τον άνθρωπο. Αυτό που χρειάζονται είναι ησυχία και συνθήκες διαμορφωμένες τέτοιες που να ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Η εξαιρετική πρόταση του επιστήμονα βιολόγου κ. Ηλία Στραχίνη για αξιοποίηση του χώρου ως Πάρκο Άγριας Ζωής και Καταφυγίου εγκαταλελειμμένων εξωτικών αλλά και αυτοχθόνων ζώων, βρίσκεται ήδη εδώ και πολύ καιρό στα χέρια των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου, που όμως δυστυχώς, όπως φαίνεται, δεν είναι διατεθειμένοι να αξιοποιήσουν.
Δείτε την πρόταση εδώ
https://www.facebook.com/ilias.strachinis/posts/2875382965909666
(αναγράφεται αυτούσια στο τέλος της επιστολής )

Καλούμε το Δήμο Θεσσαλονίκης να αλλάξει τις αναχρονιστικές του πρακτικές και να συγχρονιστεί με το σήμερα. Οι ζωολογικοί κήποι ανά τον κόσμο αποτελούν καταδικαστέα δραστηριότητα και δεν αρμόζει στο δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Ελλάδας να ακολουθεί τέτοιες μεθόδους.

Καλούμε τον Δήμο Θεσσαλονίκης να επανεξετάσει τα σχέδια ανακαίνισης του ζωολογικού κήπου και να μην συνεχίσει την τακτική αποθήκευσης ψυχών προς έκθεση και διασκέδαση!

Όλοιεμείς που υπογράφουμεείμαστεδιατεθειμένοι να στηρίξουμε τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Δήμαρχο στην απόφασή του προς μια κατεύθυνση που θα συμβαδίζει με την ηθική, σύγχρονη και πολιτισμένη αντιμετώπιση της ζωής όλων των ειδών.

Υπογραφές
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΖΩΟΦΙΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
ETHOS AND EMPATHY
ΓΑΙΔΟΥΡΟΧΩΡΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΙΠΠΟΕΙΔΩΝ
DREAMTEAM, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ
LIBERANIMAL
ANIMAL RIGHTS RUNNERS
DREAMDANCERS
THESSALONIKI ANIMAL SAVE
DIRECT ACTION EVERYWHERE
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΚΙ.Π.Η.- ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΝΩ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
MY DOLPHIN CLUB
SEA SHEPHERD GREECE
ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ (ΚΕ.Π.Π.Α.Ζ.)
ΕΡΗ ΖΙΑΚΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΑΝΑΤ. ΠΗΛΙΟΥ
ΝΤΕΛΑ ΦΩΣΚΟΛΟΥ, ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ
ΛΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, ΣΚΗΝΟΙΕΤΗΣ
ΛΥΔΙΑ ΨΙΛΟΒΗΚΟΥ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΟΥ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΤΣΗΣ, ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
ΥΡΩ ΛΟΥΠΗ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ
ΝΕΡΙΝΑ ΖΑΡΠΑ, ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ
ΝΙΝΕΤΤΑ ΚΑΛΟΔΟΥΚΑ, ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΜ. ΣΧΕΣΕΩΝ
ΑΛΕΚΑ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
ΜΑΡΙΑ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ, ΜΟΥΣΙΚΟΣ
ΕΥΗ ΦΙΑΜΕΓΚΟΥ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΓΚΟΣ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΟΥΜΑΣΑΤΟΥ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΔΑΜΗΣ, ΓΙΑΤΡΟΣ
ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ
ΕΝΤΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΩΤΗΣ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ
ΜΑΡΚΕΛΑ ΚΑΖΑΜΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ, ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΙΩΝΑΣ, ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
ΛΕΤΑ ΛΕΒΕΝΤΗ, ΞΕΝΟΔΟΧΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ, ΞΕΝΟΔΟΧΟΣ
ΕΛΛΗ ΛΟΙΖΟΥ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ
ΑΝΝΑ ΜΙΧΑΗΛΟΥ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ
ΕΛΕΝΗ ΦΙΛΙΝΗ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ
ΜΗΝΑΣ ΒΙΝΤΙΑΔΗΣ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
ΑΓΑΟΓΛΟΥ ΧΑΡΑ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΕ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΚΟ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ, ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΘΗΝΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗ, ΒΙΟΛΟΓΟΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΕ
ΖΩΗ ΘΕΟΔΟΣΑΚΗ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΑΚΗΣ, ΔΡ. ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΕ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΤΣΑΝΟΥ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΟΥΚΟΥΒΕΤΣΙΟΥ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ
ΣΟΦΙΑ ΚΥΠΡΙΑΝΙΔΟΥ, ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑ
ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΝΑΚΗ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
ΛΟΥΚΙΑ ΛΙΘΟΞΟΪΔΟΥ, ΔΡ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΕ
ΑΝΝΑ ΛΥΔΑΚΗ, ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΚΡΗΣ, COACH ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΕ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΕ, M.SC. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΕ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΕ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΜΑΡΑ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΟΥΒΑΤΖΗ, ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ"
ΜΑΡΙΑ ΣΤΡΑΝΤΖΑΛΗ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΕ
ΣΑΛΟΝΙΚΙΑ ΤΣΑΝΤΣΑΝΗ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΕ
ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΦΩΤΗ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ
ΚΑΣΣΙΑΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ, ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ
KΑΤΕΡΙΝΑ ΨΑΘΑ, ΒΙΟΛΟΓΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΦΙΛΙΑΣ , ΔΙΕΘΝΟΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΥΚΟΥΒΕΤΣΙΟΥ, ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΑΣΠΑΛΑ, ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΖΑΝΤΖΗ, ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΑΙΟΥ, ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ , ΦΟΙΤΗΤΗΣ
ΜΑΡΙΑ ΒΑΡΓΕΜΙΔΟΥ, ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ
ΛΙΓΕΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ
ΕΥΜΟΡΦΙΛΗ ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΑΖΙΩΤΑ, ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ
ΘΩΜΑΣ ΣΠΥΡΟΥ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΙΑΣΩΝ ΕΩΝΝΗΣ ΡΑΠΤΗΣ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΘΩΜΑΗ ΤΣΙΜΠΟΥ, ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΤΑΜΟΥΛΗ, ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ


🟦🟦🟦Η πρόταση του Βιολόγου κ.Στραχίνη:

"Αξιοποίηση του χώρου του Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης ως Wildlife Park και καταφυγίου εγκαταλελειμμένων εξωτικών ζώων"
"Τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει μια παγκόσμια τάση για στροφή του κοινού κατά των ζωολογικών κήπων καθώς όπως φαίνεται αυτοί δεν μπορούν να προσφέρουν σε περιβαλλοντική παιδεία και αντιθέτως συνήθως μεταφέρουν μια μίζερη και θλιβερή εικόνα αιχμάλωτων και περιορισμένων ζώων, αποσπασμένων από το φυσικό τους περιβάλλον, κυριαρχημένων από το στρες της αιχμαλωσίας. Εγκαταστάσεις που μπορούν να προσφέρουν πραγματικές συνθήκες ευζωίας σε αιχμάλωτα ζώα είναι τεραστίων διαστάσεων που απαιτούν ιλιγγιώδη ποσά για έξοδα κατασκευής και λειτουργίας. Εν αντιθέσει, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας εκτιμούν πολύ περισσότερο την επαφή με το φυσικό περιβάλλον όπου μπορούν να παρατηρήσουν, να φωτογραφίσουν και να απολαύσουν την άγρια αυτόχθονη φύση. Οι επισκέψεις και οι ξεναγήσεις σε εθνικά πάρκα και φυσικές περιοχές ανθούν σήμερα και η τάση για τέτοιες δραστηριότητες είναι διαρκώς αυξανόμενη.
Ο ζωολογικός κήπος της Θεσσαλονίκης, στη μορφή που υπήρξε τα τελευταία χρόνια, έχει αξιολογηθεί πολύ χαμηλά από διεθνείς οργανισμούς αξιολόγησης ζωολογικών κήπων και έχει προσφέρει στους επισκέπτες του εικόνες που δεν τιμούν την πόλη μας και τον πολιτισμό. Σήμερα, ο ζωολογικός κήπος μπορεί να μην φιλοξενεί άγρια ζώα σε ακατάλληλες συνθήκες, όπως στο παρελθόν, παρόλα αυτά έχει την εικόνα της εγκατάλειψης και της υπολειτουργίας, ενώ διαθέτει όλες τις προοπτικές και δυνατότητες για τη δημιουργία ενός χώρου που μπορεί πραγματικά να προσφέρει.
Παρακάτω παρατίθεται πρόταση αξιοποίησης του υφιστάμενου χώρου και πρώην ζωολογικού κήπου σε κάτι σύγχρονο και ωφέλιμο, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για την άγρια πανίδα. Ο επισκέπτης, μεταξύ άλλων, θα μπορεί να παρατηρεί την άγρια ζωή ελεύθερη στο φυσικό της περιβάλλον, να ενημερώνεται για αυτήν αλλά και για θέματα περιβάλλοντος και οικολογίας και να απολαμβάνει έναν ευχάριστο περίπατο σε ένα όμορφο περιβάλλον αναψυχής που τιμά την πόλη της Θεσσαλονίκης και τους δημότες της.
Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις για την υλοποίηση των παραπάνω και την μεταμόρφωση του ζωολογικού κήπου σε wildlife park είναι οι εξής:
1. Διατήρηση της περίφραξης του χώρου ή βελτίωση της υφιστάμενης έτσι ώστε να αποκλείεται η είσοδος μεγάλων θηλαστικών, όπως αγριογούρουνων, αδέσποτων σκύλων και γατών, αλλά να επιτρέπεται η είσοδος μικρών άγριων ζώων όπως αμφιβίων (βάτραχοι, τρίτωνες), μικρών θηλαστικών (σκίουροι, μυωξοί), κ.ά., που θα προσελκύονται προερχόμενα από το δάσος του Σέιχ Σου, λόγω των ευνοϊκών συνθηκών.
2. Δημιουργία περισσότερων τεχνητών λιμνίων για προσέλκυση άγριων και αυτόχθονων πτηνών, εντόμων (όπως λιβελούλες και πεταλούδες), νεροχελώνων και αμφιβίων (βάτραχους, φρύνους και τρίτωνες). Η παροχή νερού μπορεί να γίνει με εκμετάλλευση του ρέματος που διατρέχει τον Κήπο. Οι πάπιες, οι χήνες και όλα τα ξενικά είδη (ξενικές χελώνες και ψάρια) που ήδη φιλοξενούνται στα λιμνία του Κήπου, μεταφέρονται αποκλειστικά στην πρώτη λίμνη του Κήπου πλησίον της εισόδου και περιορίζονται εκεί. Τα υπόλοιπα λιμνία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από την άγρια αυτόχθονη πανίδα προς παρατήρηση.
3. Φύτευση αυτόχθονων καρποφόρων δέντρων και διαμόρφωση ενδιαιτήματος που θα προσελκύει μικρά άγρια ζώα του περιαστικού δάσους προς παρατήρηση.
4. Τοποθέτηση τεχνητών φωλιών στα δέντρα και στις εγκαταστάσεις του Κήπου οι οποίες θα προσελκύσουν πτηνά, σκίουρους και μυωξούς. Τοποθέτηση ειδικών ταϊστρών με κατάλληλες προδιαγραφές, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των δύσκολων συνθηκών του χειμώνα. Εκμετάλλευση του χώρου στον οποίο φιλοξενούνταν οι αρκούδες για κατασκευή λιμνίων και φωλεών που θα προσελκύσουν μικρά και μεγάλα πτηνά, σκίουρους και αμφίβια. Οι παρεμβάσεις αυτές δημιουργούν ένα ασφαλές και φιλόξενο περιβάλλον για τα ζώα αυτά και καθιστούν εύκολη την παρατήρησή τους από τους επισκέπτες.
5. Τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων σε διάφορα σημεία του Κήπου οι οποίες θα πληροφορούν για τα άγρια αυτόχθονα ζώα προς παρατήρηση στα αντίστοιχα σημεία, για τα ξενικά είδη και τις επιπτώσεις της εισαγωγής τους στα ελληνικά οικοσυστήματα και γενικώς θα παρέχουν πληροφορίες οι οποίες συμβάλλουν στην ορθή ενημέρωση και στην περιβαλλοντική παιδεία μικρών και μεγάλων. Τέτοια σημεία για παράδειγμα θα μπορούσαν να είναι πλησίον των λιμνίων όπου συγκεντρώνονται μικροπούλια και σε άλλα κατάλληλα σημεία. Ήδη στον Κήπο προσελκύονται εντυπωσιακά και σπάνια μικροπούλια όπως Πυροβασιλίσκοι, Καρδερίνες, Σουσουράδες, Καλόγεροι, Γαλαζοπαπαδίτσες, κ.ά.
6. Χρήση του υφιστάμενου κτηρίου «Σπίτι των ερπετών» ως καταφυγίου εγκαταλελειμμένων εξωτικών ειδών. Αρκετά εξωτικά είδη που πωλούνται στα pet shops εγκαταλείπονται κάθε χρόνο και συλλέγονται από εθελοντές του κέντρου περίθαλψης άγριων ζώων «Δράση για την Άγρια Ζωή» που εδράζει στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Τα ζώα αυτά χρειάζονται ειδικούς χώρους φιλοξενίας και το «Σπίτι των Ερπετών» μπορεί να αποτελέσει έναν κατάλληλο χώρο για αυτά μετά από μικρές παρεμβάσεις και στελέχωση κατάλληλου προσωπικού. Εκεί θα μπορούν οι επισκέπτες να παρατηρούν τα εντυπωσιακά αυτά ζώα και να ενημερώνονται για τα μειονεκτήματα της επιπόλαιης αγοράς εξωτικών ειδών που συχνά οδηγεί σε τέτοιου είδους εγκαταλείψεις, αλλά και τις επιπτώσεις των ξενικών ειδών όταν αυτά εισβάλουν στα φυσικά οικοσυστήματα. Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα υιοθεσίας των ζώων αυτών με συμβόλαιο υιοθεσίας και με τις κατάλληλες νόμιμες διαδικασίες, έτσι ώστε να μην υπάρχει συμφόρηση του χώρου σε βάθος χρόνου. Ταυτόχρονα, θα δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να υποβάλουν δωρεές για την υποστήριξη του καταφυγίου.
7. Το προσωπικό του καταφυγίου θα μπορεί να καλείται για απομακρύνσεις ερπετών και άλλων άγριων ζώων που εντοπίζονται στην πόλη. Κάθε χρόνο στην πόλη της Θεσσαλονίκης και τα περίχωρα οι κλήσεις για απομακρύνσεις φιδιών που καλούνται να διεκπεραιώσουν οι εθελοντές της Δράσης για την Άγρια Ζωή ξεπερνούν τις 50 (ενδεικτικά: 83 κλήσεις για το έτος 2019). Πολλές από αυτές τις κλήσεις αφορούν και δηλητηριώδη φίδια όπως οχιές. Οι εθελοντές καλούνται από την αστυνομία ή την πυροσβεστική να καλύψουν τις κλήσεις αυτές με δικά τους έξοδα και προσωπικό χρόνο, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό αλλά ούτε και μόνιμο. Στην περίπτωση του καταφυγίου του Κήπου θα μπορούν οι εργαζόμενοι να καλύπτουν τις κλήσεις αυτές, απαντώντας σε συγκεκριμένη τηλεφωνική γραμμή ως μια νέα υπηρεσία του δήμου. Το καταφύγιο οφείλει να στελεχωθεί αυστηρά και αποκλειστικά από ανθρώπους που αποδεδειγμένα έχουν εθελοντική δράση στο κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο της απομάκρυνσης φιδιών και έχουν γνώσεις επάνω στη φροντίδα και περίθαλψη ερπετών, εξωτικών και άγριων ζώων. Η αποδεδειγμένη εθελοντική δράση στο αντικείμενο υποδηλώνει την εμπειρία και το ζήλο των ατόμων αυτών και εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του καταφυγίου και της υπηρεσίας της περισυλλογής και απομάκρυνσης. Για λόγους ασφαλείας αλλά και ευζωίας των ζώων το καταφύγιο δεν θα πρέπει να στελεχωθεί από άτομα μη σχετικά στο αντικείμενο του χειρισμού, της απομάκρυνσης και της φροντίδας τέτοιων ζώων.
8. Αξιοποίηση των δύο γυάλινων εξωτερικών ενυδρείων (που φιλοξενούσαν βίδρες στο παρελθόν), μία για φιλοξενία ξενικών χωροκατακτητικών νεροχελώνων που εγκαταλείφθηκαν και μία για προσέλκυση αυτόχθονων αμφιβίων όπου την περίοδο αναπαραγωγής τους θα μπορούν να παρατηρούνται από τους επισκέπτες, μέσα στο νερό, πίσω από το τζάμι. Εναλλακτικά, η δεύτερη θα μπορούσε να φιλοξενήσει εγκαταλελειμμένα ξενικά είδη ψαριών κρύου νερού, όπως χρυσόψαρα, Κόι και διάφορα είδη ξενικών κυπρίνων.
9. Φιλοξενία αναγνωρισμένων περιβαλλοντικών ΜΚΟ σε διάφορα περίπτερα (κιόσκι) που μπορούν να κατασκευαστούν εντός του Κήπου και τα οποία θα ενοικιάζονται έναντι συμβολικού ποσού, όπου οι ΜΚΟ θα μπορούν να εκπροσωπούνται και να ενημερώνουν τους επισκέπτες για τη δράση τους και να μοιράζουν σχετικό ενημερωτικό υλικό.
10. Διατήρηση και αναβάθμιση του υφιστάμενου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.
11. Χρήση ενός περιφραγμένου χώρου για φιλοξενία τραυματισμένων αυτόχθονων χελωνών του κέντρου περίθαλψης που δεν δύνανται να επιστρέψουν στη φύση, με ανάρτηση σχετικών πινακίδων ενημέρωσης. Σε συνεργασία με το κέντρο περίθαλψης οι χελώνες αυτές θα μεταφέρονται στον κατάλληλο χώρο του Κήπου όπου θα μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά, προστατευμένες, να παρατηρούνται από τους επισκέπτες και πιθανότατα να εξακολουθήσουν να αναπαράγονται και να συμβάλλουν στον τοπικό πληθυσμό χελωνών της ευρύτερης περιοχής. Παρομοίως για πτηνά του κέντρου περίθαλψης τα οποία δεν μπορούν να επανενταχτούν αλλά μπορούν να αναπαραχθούν.
12. Καταστροφή των περιφράξεων των υφιστάμενων μη χρήσιμων κλωβών για απελευθέρωση χώρου και πώληση των μεταλλικών και άλλων ανακυκλώσιμων υλικών σε εταιρείες ανακύκλωσης.
13. Παραμονή ζώων φάρμας (όπως πρόβατα και γαϊδουράκια) στους χώρους που ήδη φιλοξενούνται.
14. Δημιουργία μικρού βοτανικού κήπου με αυτόχθονα αρωματικά φυτά, όμοιου αυτού της νέας παραλίας Θεσσαλονίκης και αν υπάρχει η δυνατότητα χώρος με ελληνικές αυτόχθονες ορχιδέες με ανάλογες ενημερωτικές πινακίδες.
15. Αναβάθμιση των μονοπατιών και τοποθέτηση πινακίδων καθοδήγησης – χάρτη του Κήπου.
16. Δημιουργία αναψυκτηρίου στην είσοδο (αριστερά) του Κήπου ή σε άλλο κτήριο από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις ή σε νέες εγκαταστάσεις. Ένα αναψυκτήριο που θα διαθέτει καφέδες, αναψυκτικά, γρήγορα φαγητά-σνακς στους επισκέπτες σε χαμηλές τιμές, παρόμοιο σε λειτουργία με καταστήματα τύπου 4all και Coffee Island, θα παρέχει έσοδα στο Δήμο για τα λειτουργικά έξοδα του Κήπου. Το αναψυκτήριο θα μπορεί να είναι είτε δημοτικό, είτε ο χώρος να ενοικιάζεται σε ιδιώτες.
17. Η είσοδος στον Κήπο θα είναι δωρεάν για όλους και όποια έσοδα θα προέρχονται από τη λειτουργία του αναψυκτηρίου, την ενοικίαση των περιπτέρων και από δωρεές του καταφυγίου εξωτικών ζώων.
18. Παραμονή του υφιστάμενου προσωπικού (φύλακες, κτηνίατροι, υπάλληλοι μουσείου, κηπουροί, κτλ) και στελέχωση νέου εξειδικευμένου προσωπικού όπου αυτό είναι απαραίτητο (π.χ. καταφύγιο εγκαταλελειμμένων εξωτικών ζώων).
Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να γίνουν με την καθοδήγηση, τη συμβουλευτική παρέμβαση και επίβλεψη ενός επιστήμονα περιβάλλοντος, όπως βιολόγου, δασολόγου, περιβαλλοντολόγου. Προσωπικά διατίθεμαι να βοηθήσω στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των παραπάνω, αμισθί, με μόνο γνώμονα α) τη δημιουργία ενός πρότυπου wildlife park στο ρόλο καταφυγίου ελεύθερων άγριων ζώων αλλά και εγκαταλελειμμένων εξωτικών, και β) την ορθή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε περιβαλλοντικά θέματα, όπως ήδη πράττω ως εθελοντής επί σειρά ετών.

Με εκτίμηση
Ηλίας Στραχίνης

pfpo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ