Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Καλοκαιρινή διάρροια

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Mε τον όρο διάρροια χαρακτηρίζουμε τις κενώσεις, που παρουσιάζουν αξιοσημείωτη αύξηση της συχνότητας ή της ρευστότητάς τους. Η διάρροια είναι ιδιαίτερα συχνή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω γαστρεντερίτιδας αλλά και λόγω των ταξιδιών και της αλλαγής καθιερωμένων διατροφικών συνηθειών και δυσανεξιών που συνδέονται με τους γευστικούς ταξιδιωτικούς πειραματισμούς.

Ο νέος ιός covid 19 μερικές φορές συνοδεύεται από διάρροια.

Η γαστρεντερίτιδα, η πιο συχνή αιτία διάρροιας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελεί τοπική προσβολή του εντέρου από παθογόνους μικροοργανισμούς. Η συνήθης γαστρεντερίτιδα του καλοκαιριού οφείλεται σε παθογόνους μικροοργανισμούς που πολλαπλασιάζονται στα τρόφιμα λόγω της παραμονής τους επί μακρόν στις ευνοϊκές για αυτά θερμοκρασίες του εξωτερικού περιβάλλοντος ή λόγω πλημμελούς τήρησης κανόνων υγιεινής. Οι μικροοργανισμοί αυτοί εισέρχονται στο σώμα από την κατανάλωση του μολυσμένου τρόφιμου. Χαρακτηριστικοί λοιμώδεις παράγοντες είναι η enterohemorrhagic Escherichia coli, ο Bacillus cereus, ο Staphylococcus aureus, ηι σαλμονέλα, η Shigella, το Campylobacter, η ηπατίτιδα. Σπανιότερα το έντερο προσβάλλεται κατά την διάρκεια κολύμβησης σε μολυσμένα ύδατα ή κατά την άσκηση σεξουαλικών πρωκτικών συνηθειών με μολυσμένους ερωτικούς συντρόφους (σεξουαλικώς μεταδιδόμενα παθογόνα που προκαλούν γαστρεντερίτιδες όπως aids, neisseria gonorrhoeae). Ο άνθρωπος με καλό ανοσοποιητικό σύστημα έχει μηχανισμούς αντίστασης έναντι των λοιμογόνων μικροοργανισμών που εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της τροφής και του νερού. To γαστρικό οξύ του στομάχου, οι εκκρίσεις του γαστρεντερικού σωλήνα με τα τοξικά ένζυμα και τους ανοσολογικούς παράγοντες, η ωφέλιμη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, αποτελούν σημαντικά στοιχεία άμυνας έναντι των λοιμογόνων που καταπίνονται. Σε ορισμένες περιπτώσεις το παθογόνο αίτιο διαπερνά τον γαστρεντερικό φραγμό, εισέρχεται στην συστηματική κυκλοφορία και προκαλεί βλάβες σε ιστούς. Ακόμη όμως και στην περίπτωση στην οποία ο παθογόνος μικροοργανισμός προκαλέσει μόνο τοπική προσβολή η διάρροια και ο πυρετός σε συνδυασμό με την υψηλή περιβαλλοντική θερμοκρασία κατά το καλοκαίρι ενδέχεται να οδηγήσουν σε αφυδάτωση και απώλεια ζωτικών ουσιών, καταστάσεις που μπορεί να απειλήσουν ακόμα και την ζωή. Τα άτομα με διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, τα μωρά και οι ηλικιωμένοι ευρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών από κοινές γαστρεντερίτιδες. Σπανιότερα μπορεί να απαιτηθεί νοσοκομειακή εισαγωγή.

Τι πρέπει να γνωρίζετε:

· Τα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνουν το καλό πλύσιμο των χεριών και των τροφίμων, το καλό ψήσιμο των τροφών. Το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών έχει ζωτική σημασία (ιδιαίτερα πριν το φαγητό, μετά την αφόδευση, μετά από χειραψίες). Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά τουλάχιστον επί εικοσιπέντε δευτερόλεπτα, σε όλη την επιφάνεια, χωρίς να αμελούνται τόσο οι πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα, όσο και η περιοχή κάτω από τα νύχια. Στη συνέχεια ξεπλένετε με άφθονο νερό και στεγνώνετε με καθαρή πετσέτα ή ξηρό αέρα air dry. Το φαγητό πρέπει να σερβίρεται ζεματιστό. Τα τρόφιμα δεν πρέπει να εκτίθενται στον αέρα, αλλά να συντηρούνται σωστά στο ψυγείο. Τα σκεύη που χρησιμοποιούνται κατά την κοπή και την προετοιμασία του ωμού κρέατος και των ψαριών πρέπει να πλένονται καλά με καυτό νερό και σαπούνι. Δεν πρέπει να καταναλώνονται αμφιβόλου προέλευσης ποτά, νερό παγάκια τρόφιμα, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

· Το τσάι, το χαμομήλι ο ζωμός κότας, τονώνουν τον οργανισμό σε απλές περιπτώσεις διάρροιας και συντελούν στην αναπλήρωση χρήσιμων ιχνοστοιχείων. Η άσκοπη λήψη αντιβιοτικών πρέπει να αποφεύγεται γιατί καταστρέφει ωφέλιμα μικρόβια του εντέρου που προστατεύουν από επικίνδυνα παθογόνα.

· Ορισμένα ειδικά διαρροϊκά σύνδρομα σε ομάδες υψηλού κινδύνου προλαμβάνονται με εμβόλια (ηπατίτιδα Α).

· Η διάρροια δεν έχει ως αποκλειστικό αίτιο την λοιμώδη γαστρεντερίτιδα. Κοινά νοσήματα που προκαλούν διάρροια είναι οι καταστάσεις δυσαπορρόφησης, ορμονικές διαταραχές, ορισμένα καρκινώματα, η συστηματική μαστοκυττάρωση, η κοινή υπογαμμασφαιριναιμία , η κοιλιοκάκη, η ισχαιμική κολίτιδα, η ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η αλλεργία.

· Κάθε περίπτωση διάρροιας που παρατείνεται ή συνοδεύεται από έντονα συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, επίμονο κοιλιακό άλγος, σπασμούς πρέπει να εξετάζεται άμεσα ιατρικώς.



Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Έκτακτα-νοσοκομειακά περιστατικά
24ωρη γραμματεία: 2106252770 και 6945575287
Facebook https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/
Twitter http://twitter.com/amoschovaki

Links:
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
http://systemichypertension.blogspot.com
Για ραντεβού, γενικές ερωτήσεις ή σχόλια στείλτε e mail στο amoschovaki@yahoo.gr ή καλέστε στο ιατρείο στα τηλέφωνα 6945575287 και 2106252770 (24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ