Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Πατάτες, οι αγαπημένες!

Ψητή, τηγανητή, στο φούρνο, στη σχάρα, σε σαλάτες ή συνοδευτικό, η ταπεινή πατάτα είναι αγαπημένη μικρών και μεγάλων και από τα πιο ευέλικτα λαχανικά. Ιδού λοιπόν ο απόλυτος οδηγός που φτιάξαμε για τη χάρη της…



Η ιστορία και οι ποικιλίες τηςΠατρίδα της πατάτας είναι η Νότια Αμερική. Από εκεί ταξίδεψε στην Ισπανία και μετά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα λέγεται ότι επιβλήθηκε τον 19ο αιώνα, χάρη σε ένα τέχνασμα του κυβερνήτη Καποδίστρια, με το οποίο εξουδετέρωσε την επιφυλακτικότητα των Ελλήνων στο νέο τρόφιμο, κλειδώνοντάς το σε αποθήκες εσκεμμένα αφύλακτες, ώστε ο λαός να μπορεί να τις κλέψει πιστεύοντας ότι είναι πολύτιμες. Και έτσι η πρώτη εκτεταμένη καλλιέργεια έγινε το 1828 στην Αίγινα με πατάτες από την Κέρκυρα και τη Σύρο. Από τότε μέχρι σήμερα η ταπεινή πατάτα είναι αγαπημένη τροφή μικρών και μεγάλων.



Διατροφικά στοιχείαΗ πατάτα αποτελεί πλούσια πηγή υδατανθράκων, κυρίως με τη μορφή του αμύλου. Το άμυλό της είναι ανθεκτικό στην πέψη, διατηρώντας πολλές από τις ουσίες που περιέχει ανέπαφες και παρέχοντας απορρόφηση των συστατικών σε πολλά επίπεδα, ενώ παράλληλα αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού. Επίσης, η πατάτα περιέχει αρκετές βιταμίνες και μέταλλα. Ειδικά αν καταναλωθεί με τη φλούδα, ο οργανισμός λαμβάνει βιταμίνη C, Β6, κάλιο, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και ψευδάργυρο, ενώ δίνει στον οργανισμό φυτικές ίνες αντίστοιχες των δημητριακών ή προϊόντων ολικής αλέσεως. Η αγαπημένη αυτή τροφή έχει και αντιοξειδωτική δράση, μια και είναι πηγή πολυφαινολών, καροτενοειδών και άλλων φυτοχημικών ουσιών.
Βέβαια, από την άλλη πλευρά, η πατάτα έχει και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (θεωρείται ότι ανεβάζει πολύ γρήγορα την περιεκτικότητα της γλυκόζης στο αίμα μετά την κατανάλωσή της) και για πολλούς θεωρείται τρόφιμο με μειωμένη θρεπτική αξία. Πάνω από όλα όμως σημασία έχει ο τρόπος μαγειρέματος (ας μην ξεχνάμε ότι περιέχει μόνο 0,1% λιπαρά), καθώς και η κατανάλωση της φλούδας της -σε όποια συνταγή είναι δυνατόν αυτό- γιατί περιέχει περίπου το 50% της θρεπτικής αξίας της.

Χρήσιμες συμβουλές*Είναι καλύτερα να διατηρείτε τις πατάτες σε υφασμάτινες σακούλες παρά σε νάιλον, και πάντα σε σκοτεινά και δροσερά μέρη (ποτέ στο ψυγείο).
*Προτιμήστε να μαγειρεύετε τις πατάτες στον ατμό ή σε ελάχιστο νερό, γιατί μια πατάτα κατά το βράσιμο χάνει τη μισή ποσότητα της βιταμίνης C και Β, και περίπου το 40% από το κάλιο που περιέχει.
*Οι φλούδες ωμής πατάτας, χρησιμοποιούμενες σαν κομπρέσες, ανανεώνουν το δέρμα, μειώνουν τους μαύρους κύκλους και απαλύνουν τις σακούλες κάτω από τα μάτια.
*Ο χυμός ωμής πατάτας θεωρείται ότι βοηθάει σε περιπτώσεις ρευματισμών και κάποιων μορφών αρθρίτιδας.
*Καλό είναι να μην καταψύχετε μαγειρεμένες πατάτες σε οποιαδήποτε μορφή, καθώς αποτελούνται σε μεγάλο ποσοστό από νερό το οποίο διαχωρίζεται από το άμυλο και το φαγητό «νερουλιάζει» όταν ξαναζεσταθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ