Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

“Postcards from home-NorthWest” στην Κομοτηνή

Στις 30 Νοεμβρίου η παρουσίαση των 
δημιουργικών εργαστηρίων φωτογραφίας στην Κομοτηνή 
“Postcards from home-NorthWest” 

Που βρίσκεται άραγε το σπίτι;
Τι είναι το σπίτι για σένα;
ένας χώρος, μια αίσθηση, μια ανάμνηση, ο ήχος μιας φωνής,
ένα αντικείμενο, μια φωτογραφία που κουβαλάς μαζί,
μια χειρονομία, ή κάτι άλλο?

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Artifactory σε συνεργασία με την Φωτογραφική Ομάδα Κομοτηνής σας προσκαλούν στην παρουσίαση του έργου των δημιουργικών εργαστηρίων φωτογραφίας “Postcards from home-NorthWest” το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στις 19:00 στο Καφέ Μπαρ 8, Βασ. Παύλου 8 στην Κομοτηνή.

Το πρόγραμμα “Postcards from home-NorthWest” υλοποιήθηκε σε τρείς διαφορετικές πόλεις -Καβάλα, Κομοτηνή, Φιλιππιάδα- από τις εισηγήτριες Ελένη Μουζακίτη (Καβάλα), Λία Ναλμπαντίδου ( Φιλιππιάδα & Άρτα) και Φωτεινή Παπαχατζή (Κομοτηνή) μέσα σε ένα χρονικό πλαίσιο 3 μηνών. Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση και η άρση της ξενοφοβίας, η γνωριμία με τον Άλλον, η συμπερίληψη μελών κοινωνικών ομάδων που βιώνουν αποκλεισμό μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της διαδικασίας διερεύνησης της έννοιας του σπιτιού.

Τα εργαστήρια εστιάζουν στο να δώσουν χώρο και χρόνο στους συμμετέχοντες να αναστοχαστούν πάνω στις εμπειρίες - ιστορίες τους αναφορικά με τις αντιλήψεις τους γύρω από την έννοια του σπιτιού και να τις μοιραστούν κατανοώντας τα σημεία που είναι κοινά και αυτά που είναι διαφορετικά. Σε αυτό το πλαίσιο εντοπίζουν και επεξεργάζονται ζητήματα ταυτότητας και ζητήματα προσωπικής - συλλογικής μνήμης. Το πρόγραμμα μέσω της χρήσης της τέχνης της φωτογραφίας και της ερμηνείας των εικόνων ευαισθητοποιεί και δημιουργεί ανεκτικότητα απέναντι στην ένταξη του οποιουδήποτε Άλλου σε μία κοινότητα, απέναντι σε όσους και όσες υφίστανται διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Οι 45 συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εργαστούν φωτογραφικά αλλά και να ευαισθητοποιηθούν δημιουργώντας συνεργασίες με άτομα η/και ομάδες που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό. Οι συμμετέχοντες στην Κομοτηνή είναι Δομίνα Αποστολίδου, Παρασκευάς Βάτος, Αθηνά Γαρδάνη, Ασημίνα Γιαλουτζή, Νικόλαος Ζωάκης, Halide Kasap Ali, Γιώργος Κατσαμπέρης, Σίμος Μαργαρίτης, Ελένη Μαχαιρά, Fatma C. Mustafa, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Zefer Souleiman, Dimitar Todorov, Ανθούλα Φλαμουρτζόγλου.

Το “Postcards from home-NorthWest” (Καρτ ποστάλ από το Σπίτι- ΒορειοΔυτικά) υλοποιείται με την υποστήριξη και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ARTIFACTORY και σε συνεργασία με τις Φωτογραφικές ομάδες της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδος: την Φωτογραφική Ομάδα Κομοτηνής, τον Φωτογραφικό Όμιλο Καβάλας, την Φωτογραφική Ομάδα Φιλιππιάδας ΚΑ.ΔΡΩ και την Φωτογραφική Ομάδα Άρτας ΦΟΑ. Ταυτόχρονα αποτελεί μία πρόσκληση προς άτομα ή ομάδες ατόμων των περιοχών αυτών που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Postcards from home

To “Postcards from home” είναι μια διεθνής καλλιτεχνική κοινότητα που αναστοχάζεται και δημιουργεί με θέμα την έννοια του σπιτιού. Η προσωπική εμπειρία και το βίωμα μέσα από το project ‘Home’ οδήγησε την Φωτεινή Παπαχατζή στην δημιουργία του έργου “Home” το οποίο παρουσιάστηκε στην 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια του “Postcards from home”. Δημιουργήθηκε το 2016 από την Φωτεινή Παπαχατζή στο πλαίσιο της υποτροφίας της στο πρόγραμμα "START - Create Cultural Change", ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Goethe-Institut Θεσσαλονίκης και τη Γερμανική Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, στο πλαίσιο της εργασίας της στο Gesellschaft für Humanistische Fotografia (Εταιρεία ανθρωπιστικής φωτογραφίας), στο Βερολίνο. Έκτοτε αναπτύσσεται σε δύο κατευθύνσεις: ως μια διαδικτυακή πλατφόρμα συνεργασίας και δημιουργίας, ανοιχτής προς όλους, όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν μέρος της, αλλά και ως εκπαιδευτική κοινότητα για την φωτογραφία με βάση την μη-τυπική εκπαίδευση. Η διαδικτυακή πλατφόρμα συνεργασίας είναι στο site www.postcardsfromhome.net από όπου οι ενδιαφερόμενοι αποστέλλουν τις συμμετοχές τους .

Στο πλαίσιο του “Postcards from home” διοργανώνονται εργαστήρια φωτογραφίας με αντικείμενο την διερεύνηση της έννοιας του σπιτιού σε συνεργασία με ομάδες φωτογραφίας, φεστιβάλ, οργανισμούς και εισηγητές φωτογράφους αλλά και καλλιτέχνες από όλες τις τέχνες, κοινωνιολόγους, ανθρωπολόγους και ερευνητές. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εργαστήρια που έχουν γίνει από τις Φωτεινή Παπαχατζή και Λία Ναλμπαντίδου σε συνεργασία με το ASFA Photocourses στον καλλιτεχνικό Σταθμό της ΑΣΚΤ Αθηνών στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου Ιωαννίνων, στο φεστιβάλ Γιορτές Ρόκκας στα χωριά Ρόκκα και Κερά στην Κίσσαμο Χανίων, στο Στέκι Καθηγητών Ρεθύμνου και από την Φωτεινή Παπαχατζή στο Antiparos International Photo Festival, σε δομές φιλοξενίας προσφύγων στο Βερολίνο και σε ομάδες θεάτρου ηλικιωμένων.

Για το Postcards from home www.postcardsfromhome.net
Για την ARTIFACTORY www.artifactory.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ