Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Συνένωση ΕΦΚΑ-ΕΤΕΑΕΠ για κύριες και επικουρικές συντάξεις

Το πράσινο φως να προχωρήσει η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση έλαβε χθες, από το υπουργικό συμβούλιο, το Υπουργείο Εργασίας, με το υπό διαμόρφωση σχέδιο νόμου να κρύβει εκπλήξεις, καθώς προβλέπει την δημιουργία ενός υπερ-Φορέα ασφάλισης, του Ηλεκτρονικού Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), που θα προκύψει από τη οργανωτική και διοικητική ενοποίηση του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος ενιαίος φορέας, θα δημιουργηθεί μέσω της οργανωτικής και σε δεύτερη φάση της διοικητικής ενοποίησης του ΕΦΚΑ (κύρια ασφάλιση) και του ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ) και θα αφορά 381.379 εργοδότες, 1,4 εκατ. αυτοτελώς απασχολούμενους, σχεδόν 3 εκατ. μισθωτούς, 143.000 παράλληλα ασφαλισμένους μισθωτούς και μη μισθωτούς καθώς και 2,7 εκατ. συνταξιούχους. Θα έχει ενιαία δομή μεν, διακριτή όμως λογιστική διαχείριση για κάθε κλάδο.

Η σχετική διάταξη αναμένεται να ενταχθεί στο ασφαλιστικό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, καθώς χθες, εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση οι βασικές αρχές του. Όπως συμφωνήθηκε χθες, στο υπουργικό, μετά από εισήγηση του αρμόδιου Υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στον e-ΕΦΚΑ θα λειτουργεί ένα ενιαίο ψηφιακό κέντρο απονομής συντάξεων (κύριων και επικουρικών ) και εφάπαξ με τη διαχείριση κοινής βάσης ασφαλιστικών δεδομένων. Εκτιμάται μάλιστα ότι θα απελευθερωθεί και μέρος από το ανθρώπινο δυναμικό του Ταμείου, όταν σήμερα υπηρετούν 7.950 εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ και 610 στο ΕΤΕΑΕΠ, από χρονοβόρες διαδικασίες και θα ανοίξει ο δρόμος για γρηγορότερη απονομή των συντάξεων. Κεντρικά, θα χαράσσεται πλέον και ο σχεδιασμός για την διαχείριση της κινητής και ακίνητης περιουσίας, ενώ θα υπάρχει ένα κοινό ειδοποιητήριο εισφορών με ταυτότητα πληρωμής καθώς και ενοποιημένη αίτηση συνταξιοδότησης.

Στο πεδίο των εισφορών, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο Βρούτση για τα 7 επίπεδα εισφορών. Πρόκειται για ένα νέο σύστημα με 7 επίπεδα ασφάλισης ελεύθερης επιλογής, κατώτερη εισφορά στα 210 ευρώ και ανώτερη στα 566 ευρώ το μήνα, ευνοϊκότερο καθεστώς για όλους τους επαγγελματίες κατά τα πρώτα 5 χρόνια της δραστηριοποίησής τους με την εισφορά να ορίζεται στα 126 ευρώ, αλλά και σταθερό ύψος ασφαλίστρων υγείας στα 66 ευρώ. Για τους αγρότες, τα ασφάλιστρα διαμορφώνονται χαμηλότερα από αυτά των υπόλοιπων μη μισθωτών, ενώ εφαρμόζεται και η προβλεπόμενη σταδιακή αύξηση του ασφαλίστρου κύριας σύνταξης έως τον Ιανουάριο του 2022.

Τρία διαφορετικά επίπεδα ασφαλιστικών εισφορών θεσπίζονται με την προωθούμενη μεταρρύθμιση και για τους περίπου 250.000 μη μισθωτούς που έχουν επικουρική ασφάλιση ή ασφάλιση για εφάπαξ παροχή. Το πρώτο επίπεδο, αντιστοιχεί στο σημερινό κατώτατο επίπεδο εισφορών, ενώ δίνεται η επιλογή στους ασφαλισμένους να επιλέξουν μεταξύ άλλων δύο επιπέδων που με υψηλότερες εισφορές οδηγούν σε αυξημένες παροχές.

Στο θέμα των συντάξεων οι παρεμβάσεις που εγκρίθηκαν, αλλά θα οριστικοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων αναλογιστικών μελετών, αφορούν την επαναφορά των επικουρικών συντάξεων στα προ του νόμου Κατρούγκαλου επίπεδα, καθώς και στην αναπροσαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των κύριων συντάξεων.

Στην πράξη, όπως επισημάνθηκε και στο υπουργικό συμβούλιο, από τον αρμόδιο υπουργό Γ. Βρούτση, αυξήσεις των επικουρικών συντάξεων θα υπάρξουν σε όσους το καλοκαίρι του 2016, λόγω του ορίου που τέθηκε τότε στα 1.300 ευρώ άθροισμα κύριας και επικουρικής, είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται ακόμη και έως 48%. Οι αυξήσεις, ανεξάρτητα από το πότε θα ψηφιστεί το σχέδιο νόμου, θα ισχύουν από 4 Οκτωβρίου 2019.

Παρέμβαση θα υπάρξει, λόγω των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ, και στα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων για όσους αποχωρούν με πολλά έτη ασφάλισης. Καθοριστικό ρόλο στο ύψος των νέων ποσοστών, θα διαδραματίσει η αναλογιστική μελέτη που διεξάγεται από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Στόχος του Υπουργείου είναι στο νέο καθεστώς, να αποκτούν κίνητρο ασφάλισης, όσοι μένουν στην αγορά εργασίας πάνω από το 30 έτος. Τις υψηλότερες συντάξεις, θα έχουν όσοι μένουν στην αγορά εργασίας από 40 έτη και πάνω.



Εuro2day.gr. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ