Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Σταϊκούρα: Κοινωνικό μέρισμα στους ανέργους και σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες

Σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες θα μοιραστεί το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τονίζοντας ότι «υπάρχουν πολλές κοινωνικές ομάδες τις οποίες θα θέλαμε να ικανοποιήσουμε όλες αλλά δεν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια».
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι οι άνεργοι, και ειδικά οι μακροχρόνια άνεργοι, θα είναι στις ομάδες που θα ενισχυθούν άμεσα.

Για την εισφορά αλληλεγγύης, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι θα έχει καταργηθεί μέσα στην 4ετία. Πρόσθεσε όμως ότι «αν δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος η μείωση θα ξεκινήσει και μέσα στο 2020».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, υπάρχει υπερπλεόνασμα για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και τις αποφάσεις θα τις πάρει ο Πρωθυπουργός. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ίσως και νωρίτερα από την προσεχή Πέμπτη.

Για το μέρισμα και τη στήριξη των ανέργων: «Υπάρχουν πολλές ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και θα θέλαμε να τις ικανοποιήσουμε όλες, αλλά υπάρχουν και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί. Μία ευαίσθητη κοινωνική ομάδα είναι οι άνεργοι. Όταν το 2013 δημιουργήθηκε ένα αντίστοιχο δημοσιονομικό περιθώριο η προηγούμενη κυβέρνηση επέλεξε να διανείμει μέρισμα στους μακροχρόνια ανέργους. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν τους έλαβε υπόψη. Υπάρχουν πολλές ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Ο στόχος μας πρέπει να είναι να ενισχύσουμε με μόνιμο τρόπο αυτές τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες μέσα από μία συνεκτική πολιτική και αν μπορούμε μέσα τα περιθώρια που δημιουργούνται κάθε χρόνο να υπάρχει μία πρόσθετη στήριξη σε αυτές τις ομάδες».

Αναφερόμενος στο μέρισμα, ανέφερε επίσης ότι πρόκειται για μία έκτακτη παροχή. «Φέτος δεν περιμέναμε το τέλος χρονιάς, επιλέξαμε να κάνουμε μία ολιστική προσέγγιση σε όλες αυτές τις κατηγορίες στήριξης που προηγήθηκαν».

Για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι το συνολικό πακέτο μέτρων του 2020 θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Δηλαδή, αν προκύψουν πρόσθετα έσοδα από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, αυτά θα δοθούν για τη μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Η διαδικασία αναπροσαρμογής θα ολοκληρωθεί τον Μάιο ενώ ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο ακόμη και για χρήση αεροφωτογραφιών προκειμένου να εντοπιστούν περιοχές με πολυτελή ακίνητα που είναι εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών. «Το πρόσθετο 10% της μείωσης του ΕΝΦΙΑ που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση είναι πιθανό να γίνει και μέσα στο 2020» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνοντας ότι όλες οι παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ μέσα στην επόμενη χρονιά θα γίνουν με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.

Αναφερόμενος στην πλατφόρμα για τη ρύθμιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση πέραν αυτής που έχει ήδη δοθεί και η οποία αφορά στην περίοδο μέχρι και τον Απρίλιο του 2020. «Διαθέσαμε πολιτικό κεφάλαιο για να επιτύχουμε αυτή την παράταση και δεν θα υπάρξει άλλη» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών καλώντας τους πολίτες να σπεύσουν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ