Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Επιστήμη και Τέχνη - Επιστημονικό Συμπόσιο

H Επιστήμη και η Τέχνη ενώνονται στο τριήμερο Επιστημονικό Συμπόσιο που πραγματοποιείται από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών τον Δήμο Τρίπολης και το Μουσικό Σχολείο Τρίπολης
« Η απεικόνιση του ήχου και των δονήσεων του .Μια αναλογική καταγραφή του ήχου με τη χρήση παλμογράφου διαφόρων μουσικών οργάνων και ψηφιακή καταγραφή του ήχου από διάφορες ηχητικές πηγές με ανάλυση κατά Fourier σε αρμονικούς» .Μια από τις εισηγήσεις του Συμποσίου που παρουσιάζουν η Φυσικός Msc Παναγιώτα Κουσκουλή και η Ευγενία Ματζουράνη Μουσικός Msc Μουσικής Τεχνολογίας, «Μουσική και Τεχνητή Νοημοσύνη» που παρουσιάζει η ομάδα μαθητών του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης με τον Μουσικολόγο Δρ Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Ήχου Μιχαήλ Χουρδάκη, «Πειράματα Ηλεκτρομαγνητισμού και Σύνθεση Κυμάτων με τη βοήθεια Πλαμογράφου» που παρουσιάζει ο Ιωάννης Κρατημένος Φυσικός Msc Τηλεπικοινωνιών , Υπεύθυνος ΕΚΦΕ, «Εκκλησιαστικό όργανο-Επιλογές ήχων-φυσική ερμηνεία» από την ομάδα μουσικής και φυσικής του 5ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας Αττικής και τον Οργανίστα, Κάντορα Χρήστο Παρασκευόπουλο…Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα δίνουν το…στίγμα των εισηγήσεων και ανακοινώσεων που θα γίνουν στη διάρκεια του τριήμερου Επιστημονικού Συμποσίου που διεξάγεται στο Μουσικό Σχολείο Τρίπολης (29,30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου) με τον γενικό τίτλο ΕΠΙΣΤΗΜΗ και ΤΕΧΝΗ. Οι ήχοι της μουσικής συνομιλούν με τους ήχους της Φυσικής . Μια συνάντησή τους…στην Αρκαδία.

Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος του Συνεδρίου Παναγιώτης Φιλντίσης «Η Επιστήμη μας διδάσκει ότι ο ήχος είναι δόνηση και η συχνότητα της δόνησης είναι αυτό που κάνει διαφορετικούς ήχους. Η μουσική είναι η μελέτη του ήχου που δημιουργείται από αυτές τις δονήσεις και που τα τοποθετεί σε σχέδια που προκαλούν συγκίνηση.Στο Συμπόσιο που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών , ο Δήμος Τρίπολης και το Μουσικό Σχολείο Τρίπολης, διερευνώνται όψεις αυτής της συμπληρωματικότητας στην ιστορική διαδρομή από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Είναι εύλογο ο σκοπός του Συμποσίου να φέρει πιο κοντά, σε έναν ειλικρινή διάλογο, επιστήμονες και καλλιτέχνες για τις παραλληλότητες μεταξύ των δύο κόσμων μας»

Οι εργασίες του επιστημονικού συμποσίου φιλοξενούνται σε έναν τόπο στον οποίο η Μουσική και η Επιστήμη άνθισαν από την εποχή της απαρχής του ανθρώπινου γένους ως τις μέρες μας, αποτελώντας διαχρονικά πηγή έμπνευσης .

· Φωτό Οι βοσκοί της Αρκαδίας Ένας από τους δύο μυστηριώδεις πίνακες του ζωγράφου Nicolas Poussin . O πρώτος παρουσιάζει τρεις Αρκάδες βοσκούς γύρω από έναν τάφο στον οποίο αναγράφεται η φράση Et in Arcadia ego () Στον δεύτερο χρονολογικά πίνακα που βρίσκεται στο Λούβρο ο ένας από τους βοσκούς διαβάζει την επιγραφή, ο δεύτερος κοιτάζει κι ο τρίτος μιλά με μια γυναίκα δίπλα του

το πρόγραμμα του Συνεδρίου
https://www.eef.gr/events/epistimoniko-sumposio-epistimi-kai-texni



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ