Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

9H ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες του 9ου General Assembly του Παγκοσμίου Δικτύου Ολυμπιακών Μουσείων (Olympic Museums Network - OMN), το οποίο οργανώνεται σε ετήσια βάση από το Ολυμπιακό Μουσείο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που βρίσκεται στην Λοζάνη.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Dr Thomas Bach, ο οποίος δήλωσε την αμέριστη υποστήριξή του στη δράση του Δικτύου αλλά και την σημαντικότητα αυτού, η οποία επιβεβαιώνεται μέσα από την έντονη πολιτιστική και εκπαιδευτική δραστηριότητα των μελών του, που προωθούν και αναδεικνύουν τις Ολυμπιακές αξίες, σε όλο τον κόσμο, καθόλη τη διάρκεια του μεσοδιαστήματος της Ολυμπιάδας και με κορύφωση, κάθε Ολυμπιακή χρονιά.

Στις εργασίες της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, εκτός από τα 22 μέχρι σήμερα μέλη του δικτύου, συμμετείχαν ως υποψήφια νέα μέλη, το Ολυμπιακό Μουσείο του Περού και το Ολυμπιακό Μουσείο του Ναγκάνο (JPN)) ενώ, ολοκληρώθηκαν οι τυπικές διαδικασίες ένταξης σε αυτό, του νέου μέλους του Δικτύου, του Ολυμπιακού Μουσείου της πόλης Nanjing (CHN), όπου και έγιναν προ μηνός οι 2οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων. Το Ολυμπιακό μας Μουσείο με έδρα στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχει - εκπροσωπώντας την Ελλάδα - σταθερά στις εργασίες του Δικτύου, καθώς, μαζί με άλλα έξι μουσεία, αποτελεί ιδρυτικό μέλος αυτού (2006). Το Μουσείο εκπροσωπείται από την Διευθύντρια Δρ Κυριακή Ουδατζή, η οποία συμμετέχει και στις παράλληλες εργασίες (workshops) του δικτύου.

Ο σκοπός της ίδρυσης του δικτύου είναι η αντιμετώπιση θεμάτων που άπτονται της ειδικής θεματικής των μουσείων-μελών του και ο σχεδιασμός κοινών μελλοντικών δράσεων, με στόχο τη διάχυση του Ολυμπιακού ιδεώδους και των αξιών του υγιούς αθλητισμού. Οι εργασίες της φετινής συνάντησης επικεντρώθηκαν σε θέματα διαχείρισης συλλογών, σε κοινές εκπαιδευτικές και εκθεσιακές δράσεις, ενώ συζητήθηκε η νέα ατζέντα του 2020, όπως αυτή προτάθηκε από τον Πρόεδρο της Δ.Ο.Ε. η οποία αφορά δράσεις όλων των μελών. Τέλος, έγινε απολογισμός της 1ης Master Class, που υλοποιήθηκε έναν χρόνο πριν, στην Doha, με την υποστήριξη της Ολυμπιακής Επιτροπής του Κατάρ, της Δ.Ο.Ε. και του Qatar Olympic and Sports Museum (QAT), που αφορούσε στην Δια βίου μάθηση και εκπαίδευση των μόνιμων συνεργατών των μουσείων του δικτύου.

MΟΥΣΕΙΑ ΜΕΛΗ TΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΔIΚΤΥΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΜOΥΣΕΙΩΝ:

1. The Olympic Museum, Lausanne, Switzerland

2. Sportimonium, Hofstade-Zemst, Belgium

3. Brazilian Olympic Museum, Rio, Brazil

4. China Sports Museum, Beijing, People’s Republic of China

5. Tianjin Dagon Olympic Museum, Tianjin, People’s Republic of China

6. Xiamen Olympic Museum, Xiamen, People’s Republic of China

7. Samaranch Memorial, Tianjin, People’s Republic of China

8. Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch, Barcelona, Spain

9. Estonian Sports Museum, Tartu, Estonia

10. The Sports Museum Foundation of Finland, Helsinki, Finland

11. Deutsches Sport & Olympia Museum, Köln, Germany

12. Thessaloniki Olympic Museum, Thessaloniki, Greece

13. Seoul Olympic Museum, Seoul, Republic of Korea

14. Olympic Stadium Amsterdam / Olympic Experience, Amsterdam, The Netherlands

15. Muzeum Sportu i Turystiki, Warsaw, Poland

16. Qatar Olympic and Sports Museum, Doha, Qatar

17. The Olympic Experience, Tel Aviv, Israel

18. New Zealand Olympic Museum, Wellington, New Zealand

19. Richmond’s Olympic Experience, Richmond, Canada

20. Norwegian Olympic Museum, Lillehammer, Norway

21. Singapore Youth Olympic Museum, Singapore, Singapore

22. Gothenburg Sports Museum, Gothenburg, Sweden





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ