Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ ΑΔΟΞΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ»

Τον κώδωνα του κινδύνου, προκειμένου να μην χαθεί η ελληνική κτηνοτροφία εξαιτίας της επιδημίας του καταρροϊκού πυρετού που έχει εξαπλωθεί σε όλη την επικράτεια, κρούει ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Καράογλου, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στην ερώτηση σημειώνεται ότι «τα πρόσφατα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού που έχουν πλήξει τους κτηνοτρόφους στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης προκαλούν αναστάτωση στους κτηνοτρόφους, αλλά και ανησυχία στους καταναλωτές. Πιο συγκεκριμένα, όλο και περισσότεροι κτηνοτρόφοι έρχονται αντιμέτωποι με τον καταρροϊκό πυρετό και κατά συνέπεια με τον υποχρεωτικό περιορισμό του κοπαδιού τους στους στάβλους, την αγορά ζωοτροφών, αλλά και τον άμεσο ενταφιασμό του κοπαδιού τους. Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη στην περίπτωση των μετακινούμενων κτηνοτρόφων, για τους οποίους ο αναγκαστικός περιορισμός του κοπαδιού είναι δύσκολος».
Η δυσχερής αυτή κατάσταση με τα κρούσματα της ασθένειας στα κοπάδια, συνεχίζει στην ερώτηση ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, «επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι για να προλάβουν την εξάπλωση της αρρώστιας και να προστατεύσουν τα αιγοπρόβατά τους, πρέπει να προνοήσουν για εντομοκτόνα και εντομοαπωθητικά, αλλά και για την προμήθεια των ζωοτροφών για τα κοπάδια που έχουν ήδη προσβληθεί».

Με αφορμή τα παραπάνω, ο κ. Καράογλου ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό σε τι ενέργειες θα προβεί για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του καταρροϊκού πυρετού στα αιγοπρόβατα στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης, αλλά και προκειμένου να προλάβει νέα κρούσματα, καθώς και τι μέτρα προβλέπεται να λάβει για εκείνους τους κτηνοτρόφους που τα κοπάδια τους έχουν ήδη εκδηλώσει κρούσματα της ασθένειας, τόσο για την προστασία των υπόλοιπων αιγοπροβάτων, όσο και για την προστασία των καταναλωτών.

Με αφορμή την κατάθεση της παραπάνω ερώτησης, ο κ. Καράογλου δήλωσε τα εξής: «Δυστυχώς ο καταρροϊκός πυρετός που εξαπλώνεται ως επιδημία σε όλη την Ελληνική επικράτεια, ξεκληρίζοντας κοπάδια και σβήνοντας περιουσίες που αποκτήθηκαν με πολύ κόπο, σκληρή δουλειά και αμέτρητες θυσίες, κινδυνεύει να εξαφανίσει τον Έλληνα κτηνοτρόφο. Όλοι μας οφείλουμε να αντιληφθούμε το μέγεθος της καταστροφής και να τρέξουμε… χθες τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου η ελληνική κτηνοτροφία να παραμείνει ζωντανή. Αδράνεια και λάθη δεν επιτρέπονται, ούτε δικαιολογούνται, ιδίως από τη στιγμή που τα μέτρα απολύμανσης δυστυχώς δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, ο Έλληνας κτηνοτρόφος έχει ανάγκη την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση όλων των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, οι οποίοι με τη σειρά τους οφείλουν να σταθούν δίπλα του πρακτικά και ουσιαστικά. Είμαι σίγουρος ότι ο αρμόδιος Υπουργός, ο οποίος προέρχεται από αγροτοκτηνοτροφική περιοχή, θα επιδείξει τη δέουσα προσοχή και θα προβεί άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε η ελληνική κτηνοτροφία, που αποτελεί κρίσιμο και καθοριστικό πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας, να μη χαθεί άδοξα εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ