Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Φαγωμένα τα ψωμιά της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Του Δημήτρη Συρμάτση*
Η τελευταία κόντρα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για τα περί «Δημοκρατικής Παράταξης» ήρθε να προστεθεί ως άλλο ένα στιγμιότυπο στη σειρά «Δύο Ξένοι».
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας η συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ ήταν «αναγκαίο κακό για τη σωτηρία της χώρας». Μόνο με τους βουλευτές του θα μπορούσε να γίνει Πρωθυπουργός ο Σαμαράς και να μην έχουμε αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες το καλοκαίρι του 2012.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ η παραμονή στην κυβέρνηση ήταν ο μοναδικός ζωτικός χώρος – κατά τον Ευ. Βενιζέλο – για να επανακτήσει την παλιά του εκλογική αίγλη.Ήταν μια συγκυβέρνηση που κανείς δεν την ονειρευόταν από πριν και κανένας δεν θα έκοβε το χέρι του για να τη σώσει. Και αυτό ήταν εμφανές σε θέματα που δεν άπτονταν της τρόικας και των μνημονίων όπου σε ελεύθερη μετάφραση «σφάζονταν άνετα».

Εφόσον οδεύουμε σε μια νέα εκλογική διαδικασία και οι δύο πλευρές χαράσσουν τη στρατηγική τους. Ενόψει συνεδρίου, το ΠΑΣΟΚ επιζητά «να επιστρέψει στις ρίζες του» και να γίνει ο κυρίαρχος εκφραστής του κέντρου, είτε συμμετέχοντας σε μια συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε περιμένοντας ένα «στραπάτσο» του Αλέξη Τσίπρα που θα απογοητεύσει τις μάζες των ψηφοφόρων που έκαναν τη διαδρομή Χαριλάου Τρικούπη – Κουμουνδούρου.

Η ΝΔ βλέπει ότι στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορέσει να είναι βασικός κυβερνητικός εταίρος. Το ρόλο αυτόν θα παίξει για τη ΝΔ το Ποτάμι, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να ενεργοποιηθούν τα αντιπασοκικά αντανακλαστικά του μεσαίου δεξιού ψηφοφόρου που είτε πήγε στους ΑΝΕΛ, είτε εκφράζεται από τον Γιώργο Καρατζαφέρη, είτε έχει «θολώσει» και ψηφίζει Χρυσή Αυγή.

Έτσι λοιπόν, τους επόμενους μήνες και αφού περάσει η αξιολόγηση από την τρόικα και όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, στελέχη ανά την Ελλάδα και από τα δύο κόμματα θα ξεκινήσουν ένα κρεσέντο «από τα παλιά». Από τις εποχές των γαλάζιων και των πράσινων καφενείων.

* Ο Δημήτρης Συρμάτσης είναι δημοσιογράφος στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τη Βεργίνα Τηλεόραση και συνδημιουργός του sirma.info

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ