Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών το χειμώνα και των υψηλών θερμοκρασιών το καλοκαίρι, η "μπαταρία" μπορεί να χάσει την απόδοση, καθιστώντας δύσκολη την εκκίνηση του αυτοκινήτου. Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να ενισχύσετε σωστά την μπαταρία και να οδηγήσετε το αυτοκίνητο ακόμα και όταν βρίσκεται στο τέλος της ζωής του, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλή.
Οι περισσότεροι αυτοκινητιστές δεν γνωρίζουν καν ότι το καλοκαίρι η μπαταρία υπόκειται σε μεγαλύτερη πίεση. Οι υψηλές θερμοκρασίες μας καταπονούν αυτή τη στιγμή, κάτι που συχνά γίνεται εμφανές μόνο το χειμώνα, όταν δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε το αυτοκίνητο.
Σε θερμοκρασίες άνω των 25 βαθμών Κελσίου, η διαδικασία αυτοεκφόρτισης είναι πολύ ταχύτερη. Κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου διπλασιάζει τον ρυθμό των χημικών αντιδράσεων μέσα στην μπαταρία, πράγμα που σημαίνει ταχύτερη φθορά. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, ακόμη και η τοποθέτηση του αυτοκινήτου στην άκρη για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν εμποδίζει την μπαταρία να χάσει τις ιδιότητές της - χημικές διεργασίες λαμβάνουν χώρα συνεχώς μέσα στην μπαταρία που επιδεινώνουν την κατάστασή της.
Αυτό συμβαίνει επειδή κατά τη στάθμευση, τα διάφορα ηλεκτρονικά συστήματα του αυτοκινήτου – από συναγερμούς έως αισθητήρες – «απορροφούν» συνεχώς ενέργεια από την μπαταρία. Ούτε τα σύντομα ταξίδια βοηθούν, καθώς η γεννήτρια απλά δεν μπορεί να συμβαδίσει με τη φόρτιση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αξίζει να κάνετε ένα μεγαλύτερο ταξίδι με το αυτοκίνητό σας από καιρό σε καιρό - έτσι ώστε η μπαταρία να φορτίζεται σωστά και να διαρκεί περισσότερο.
Αντιμετωπίζετε προβλήματα με την εκκίνηση του αυτοκινήτου; Μια βρώμικη μπαταρία μπορεί να είναι η αιτία
Πολλά προβλήματα μπαταρίας προκαλούνται από απλή παραμέληση. Τα διαβρωμένα καλώδια ή οι χαλαροί σύνδεσμοι είναι ένας εύκολος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι το ρεύμα δεν ρέει όπως αναμένεται. Αξίζει λοιπόν να κοιτάζετε κάτω από το καπό από καιρό σε καιρό για να ελέγχετε την κατάστασή τους.
Και μην ξεχάσετε να καθαρίσετε τους ακροδέκτες της μπαταρίας. Λευκά υπολείμματα εμφανίζονται συχνά στους πόλους, τα οποία εμποδίζουν αποτελεσματικά τη ροή του ρεύματος. Ευτυχώς, αρκεί ένα ειδικό καθαριστικό και το πρόβλημα θα εξαφανιστεί.
Αδύναμη μπαταρία αυτοκινήτου – πώς να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα;
Η καλύτερη επιλογή, φυσικά, είναι να αφαιρέσετε την μπαταρία και να τη φορτίσετε, για παράδειγμα, με φορτιστή στο σπίτι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία φόρτισης πραγματοποιείται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου και όχι, για παράδειγμα, σε εξωτερικούς χώρους με μπαταρία εγκατεστημένη στον προορισμό της.
Εάν υπάρχει παγετός έξω, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η απόδοση της μπαταρίας μειώνεται, ακόμη και αν η μπαταρία είναι σχετικά καινούργια και σε καλή κατάσταση. Στους 0 βαθμούς Κελσίου, η μπαταρία χάνει περίπου το 20% της κανονικής χωρητικότητάς της. Εάν πέσει στους -18 βαθμούς Κελσίου, η μπαταρία μπορεί να χάσει έως και το ήμισυ της χωρητικότητάς της. Η καλύτερη θερμοκρασία λειτουργίας για την μπαταρία είναι μεταξύ 15 και 25 βαθμών Κελσίου, όταν φτάσει στην ονομαστική της χωρητικότητα και φθείρεται πιο αργά.
Ορισμένοι οδηγοί συμβουλεύουν ότι για να αυξήσετε την πιθανότητα εκκίνησης του αυτοκινήτου σε χαμηλές θερμοκρασίες με αδύναμη μπαταρία, αξίζει να το φορτίσετε σωστά. Πώς να το κάνετε αυτό; Απλώς χειριστείτε τη μεσαία σκάλα προβολέων για λίγα δευτερόλεπτα πριν γυρίσετε το κλειδί ανάφλεξης.
Λειτουργεί βάζοντας ένα ελαφρύ φορτίο στην μπαταρία πριν από μια μεγαλύτερη προσπάθεια. Όταν ανάβετε τα φώτα για 10-15 δευτερόλεπτα, οι λαμπτήρες αντλούν ρεύμα και προκαλούν ελαφρά θέρμανση της μπαταρίας και μικρή χημική αντίδραση σε αυτήν.
Όταν σβήνετε τα φώτα, για μια σύντομη στιγμή, η τάση της μπαταρίας είναι ελάχιστα υψηλότερη από ό, τι πριν ανάψετε. Αξίζει να εκμεταλλευτείτε αυτή τη στιγμή για να κάνετε μια προσπάθεια εκτόξευσης. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος μπορεί να λειτουργήσει μόνο με μια ελαφρώς αποφορτισμένη μπαταρία - με μια αδύναμη "μπαταρία", είναι προτιμότερο να αναζητήσετε αμέσως καλώδια εκκίνησης και έναν "δότη" ενέργειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ