Ξυπνάτε και εσείς λίγα λεπτά πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι σας; Λοιπόν, υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση για το πώς το σώμα μας μπορεί να αντιλαμβάνεται την ώρα ακόμη και όταν βρίσκεται σε βαθύ ύπνο.
Πιο αναλυτικά, το ρολόι του σώματός σας ελέγχεται από έναν πυρήνα νεύρων που ονομάζεται υπερχιασματικός και βρίσκεται ακριβώς στο μέσο του εγκεφάλου σας.
Αυτά τα νεύρα ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, τη θερμοκρασία του σώματος και την αίσθηση του χρόνου και μπορούν να αποφασίσουν πότε θα αισθάνεστε υπνηλία και πότε θα είστε ξύπνιοι.
Επίσης, υπάρχει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται PER και ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Τα χαμηλά επίπεδα PER οδηγούν σε μειωμένη αρτηριακή πίεση και επιβραδύνουν τον καρδιακό σας ρυθμό, κάνοντας τη σκέψη λίγο πιο δύσκολη. Αυτή η πρωτεϊνη είναι που προκαλεί το αίσθημα της κούρασης και μας κάνει να θέλουμε να κοιμηθούμε.
Αν ακολουθείτε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, το σώμα σας θα μάθει να προσαρμόζεται και να αυξάνει τα επίπεδα PER την ώρα που συνήθως χτυπάει το ξυπνητήρι σας.
Αυτή η αύξηση της PER συμβαίνει συνήθως περίπου μια ώρα πριν ξυπνήσετε, καθώς το σώμα σας απελευθερώνει ορμόνες του στρες για να σας «πει» ότι πρέπει να ξυπνήσετε.
Τέλος, στρες προκαλεί και ο ήχος από το ξυπνητήρι σας. Συνεπώς, για να μην ξυπνήσετε απότομα, το σώμα σας παράγει PER νωρίτερα μέσα στη νύχτα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μπορεί να βρεθείτε ξύπνιοι λίγα λεπτά πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ