Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο κοράλλι του κόσμου - Πού βρίσκεται


Στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό επιστήμονες ανακάλυψαν το μεγαλύτερο κοράλλι που έχει καταγραφεί ποτέ το οποίο μάλιστα είναι ορατό ακόμη και από το διάστημα.

Το εν λόγω κοράλλι αποτελεί συλλογή από πολλά συνδεδεμένα μικρότερα κοράλλια που μαζί σχηματίζουν έναν τεράστιο οργανισμό. Η ομάδα πίσω από την ανακάλυψη αναφέρει πως το κοράλλι είναι μεγαλύτερο και από μπλε φάλαινα και θα μπορούσε να είναι ηλικίας άνω των 300 ετών.

Βρέθηκε από έναν βιντεογράφο που εργαζόταν σε ένα πλοίο του National Geographic που επισκέπτεται απομακρυσμένα μέρη του Ειρηνικού για να δει πώς έχει επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή. «Πήγα για κατάδυση σε ένα μέρος όπου ο χάρτης έλεγε ότι υπήρχε ναυάγιο και τότε είδα κάτι», δήλωσε ο Manu San Felix.

Φώναξε τον καταδυτικό του σύντροφο, που είναι και ο γιος του Inigo, και βούτηξαν για να το επιθεωρήσουν.

Βλέποντας το κοράλλι, τα οποίο βρίσκεται στα νησιά Solomon, ήταν σαν να βλέπεις έναν «καθεδρικό ναό κάτω από το νερό», είπε.

«Είναι πολύ συγκινητικό. Ένιωσα αυτόν τον τεράστιο σεβασμό για κάτι που έμεινε σε ένα μέρος και επιβίωσε για εκατοντάδες χρόνια», είπε.

«Σκέφτηκα, 'Ουάου, αυτό ήταν εδώ όταν ζούσε ο Ναπολέων'», πρόσθεσε.


Οι επιστήμονες της αποστολής μέτρησαν το κοράλλι χρησιμοποιώντας ένα είδος μεζούρας που χρησιμοποιείται κάτω από το νερό. Έχει πλάτος 34 μέτρα, μήκος 32 μέτρα και ύψος 5,5 μέτρα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο τα κοράλλια αντιμετωπίζουν σοβαρές πιέσεις καθώς οι ωκεανοί θερμαίνονται με την κλιματική αλλαγή.

Συχνά περιγράφονται ως «αρχιτέκτονες» των θαλασσών καθώς μπορούν να ενωθούν μεταξύ τους για να σχηματίσουν τεράστιους υφάλους όπου ζουν ψάρια και άλλα είδη.

Αυτό το δείγμα βρέθηκε σε βαθύτερα νερά από ό,τι ορισμένοι κοραλλιογενείς ύφαλοι, γεγονός που μπορεί να το προστάτευε από τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας.

Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε και στο συνέδριο του ΟΗΕ για το κλίμα COP29 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Το συνέδριο γίνεται με σκοπό την σημείωση της προόδου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Με πληροφορίες από BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ