Τη διαρκή βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Κίνας διαπίστωσαν κατά την χθεσινοβραδινή συνάντησή τους ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας και ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Zhao Leji, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τα περιθώρια και περαιτέρω σύσφιξής τους.
Με δεσμούς που προέρχονται από τους δύο από τους αρχαιότερους πολιτισμούς, στις σημερινές περιστάσεις μπορούν οι δυο χώρες να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο μέσω των μηχανισμών της κοινοβουλευτικής διπλωματίας στις σοβαρές παγκόσμιες προκλήσεις ήταν το κοινό μήνυμα που έστειλαν οι δύο άνδρες από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κ. Τασούλας, η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο στην περαιτέρω επαφή της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ από την πλευρά της η Κίνα με τον πολιτισμό της και τα σοβαρά επιτεύγματά της είναι ικανή να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και στην παγκόσμια ειρήνη, που σήμερα κλυδωνίζεται. Επίσης, χαιρέτισε το άνοιγμα της Κινεζικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα, την πρώτη από τις χώρες της Άπω Ανατολής.
Ο Κινέζος επίσημος στάθηκε στην «κοινή επιθυμία του Ελληνικού Κοινοβουλίου να ενισχύει τη συνεργασία μαζί με την Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και να προωθήσει την ανάπτυξη της Ελλάδας σε υψηλότερο επίπεδο. Και οι δύο λαοί μας αγαπούν την ειρήνη και αγαπούν τη φιλία», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι «το κινεζικό έθνος υποστηρίζει πάντα την αρετή, την αρμονία και το πνεύμα καλής συνεργασίας μεταξύ όλων των φιλικών κρατών του κόσμου», αφού «η ειρήνη και η ανάπτυξη ήταν η επιδίωξη αξίας του έθνους» του.
Ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής τους Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Zhao Leji, πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα.
Στη συνάντηση, παρέστησαν η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Κίνας κ. Ιωάννης Τραγάκης.
Ακολούθως ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων παρέθεσε δείπνο στον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής τους Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας καθώς και στα μέλη της αποστολής που τον συνοδεύουν.
Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα κατά την επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Zhao Leji
«Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Διαρκούς Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, που είχα την τύχη να σας προσκαλέσω στην Ελλάδα, αισθάνομαι μεγάλη χαρά και τιμή για την παρουσία τη δική σας και των συνεργατών σας στο Εθνικό Κοινοβούλιο της χώρας μου.
Οι σχέσεις των δύο χωρών μας βελτιώνονται συνεχώς και είμαι βέβαιος ότι η δική σας παρουσία το τριήμερο αυτό στην Ελλάδα -ξεκινήσατε από την Κρήτη, αύριο θα είστε στον Πειραιά- θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο της διμερείς μας σχέσεις.
Κύριε Πρόεδρε, έχετε σπουδάσει φιλοσοφία, είστε ένας διακεκριμένος Κινέζος, με παγκόσμια αναγνώριση, αντιλαμβάνεστε τη σχετικότητα του χρόνου. Πριν 46 χρόνια σε αυτήν εδώ τη Βουλή, το 1978, ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κωνσταντίνος Καραμανλής, μιλώντας στο Εθνικό Κοινοβούλιο, που και τώρα συνεδριάζει – ψηφίζουμε ένα νόμο για την Υγεία- είπε κάτι προφητικό, είπε κάτι για το μέλλον και έπεσε μέσα: ότι ένα από τα σημαντικότερα, ίσως και το σημαντικότερο γεγονός στον κόσμο, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο –και το είπε πριν 46 χρόνια- είναι η έξοδος της Κίνας από την απομόνωση. Κι ότι αυτή η έξοδος που άρχιζε τότε, θα μπορούσε να επηρεάσει πολλαπλώς την παγκόσμια ιστορία.
Σήμερα κύριε Πρόεδρε, στο ίδιο Κοινοβούλιο που ακούστηκε εκείνη η έγκυρη πρόβλεψη, η Κίνα που την εκπροσωπείτε στα μάτια μας, είναι ο πρώτος εξαγωγέας στον κόσμο, η δεύτερη δύναμη στην οικονομία στον κόσμο και η πρώτη χώρα με τα περισσότερα συναλλαγματικά αποθέματα.
Όλα αυτά όμως, που είναι αποτέλεσμα της οργανωμένης εξόδου από την απομόνωση, όλα αυτά κύριε πρόεδρε, μιας κι’ απευθύνομαι σε ένα φιλόσοφο, δεν μπορούν να νικήσουν το βαθύτατο και πολύ σοβαρό αντίκτυπο, που έχει ο πολιτισμός της Κίνας στην παγκόσμια ιστορία.
Ο Κικέρων ο σπουδαίος Ρωμαίος φιλόσοφος και πολιτικός είπε, ότι ο Κομφούκιος και ο Σωκράτης, ο Έλληνας Σωκράτης και ο Κινέζος Κομφούκιος πήραν την φιλοσοφία από τον ουρανό και την κατέβασαν στη γη.
Είμαι βέβαιος, λοιπόν, καλωσορίζοντας σας, ότι με βαρύ πυροβολικό τον πολιτισμό σας αλλά και όλα τα άλλα επιτεύγματα σας θα διαδραματίσετε ένα σημαντικό ρόλο μπροστά στις σοβαρές παγκόσμιες προκλήσεις υπ’ αριθμόν ένα των οποίων είναι η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και αμέσως μετά και η διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης η οποία σήμερα κλυδωνίζεται.
Η Ελλάδα καλωσορίζει την αποστολή της οποίας ηγείστε. Ευχαριστεί και καλωσορίζει το άνοιγμα της Κινεζικής Κλασικής Σχολής στην Αθήνα, της 20ης Αρχαιολογικής Σχολής που έχουμε στην χώρα μας, της πρώτης από την περιοχή της Άπω Ανατολής. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας. Να ξέρετε ότι η χώρα μου μπορεί να παίξει ρόλο στην περαιτέρω επαφή της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση γι’ αυτό και όταν φύγουν οι κάμερες και συζητήσουμε, είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε τρόπους για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μας μέσω των μηχανισμών της κοινοβουλευτικής διπλωματίας που ήδη έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.
Επιτρέψτε μου κύριε Πρόεδρε, συμβολικά, να σας προσφέρω εκ μέρους της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Ελλάδος το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων. Απεικονίζει κύριε Πρόεδρε την Θεά Αθηνά, την Θεά η οποία ήταν η Θεά της πρωτεύουσας της Ελλάδος όπως εξελίχτηκε αργότερα, και προέρχεται από την εποχή της ελληνικής Επανάστασης κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μια Επανάσταση που έγινε πριν 203 χρόνια και οδήγησε στην ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Οι επαναστατημένοι Έλληνες παρά το ότι είχαν πάρει τα όπλα, προτίμησαν να τους συμβολίζει όχι ο Θεός Άρης του πολέμου αλλά η Θεά Αθηνά, γιατί ήταν η Θεά της σοφίας. Φαίνεται αυτή την Θεά της σοφίας πρέπει και σήμερα να την έχουμε υπόψιν μας, κάτι που εσείς στην Κίνα λόγω της βαθιάς σας πολιτιστικής παράδοσης το ξέρετε καλύτερα».
Πρόποση στο δείπνο
με τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου
της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. ZHAO Leji
Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε,
Αξιότιμοι καλεσμένοι,
Κυρίες και Κύριοι,
Είχα την χαρά και την τιμή να υποδεχθώ, προ ολίγου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της φίλης χώρας Κίνας. Μιας χώρας με σπουδαίο πολιτισμό και ιστορία που φωτίζει ακόμη στις μέρες μας και έχει συνεισφέρει σημαντικά στην ανθρωπότητα σε πολλούς τομείς, όπως η φιλοσοφία, η τέχνη, η επιστήμη και η τεχνολογία.
Ο αρχαίος αυτός πολιτισμός, εμπνέει και καθοδηγεί σύγχρονους μελετητές σε ολόκληρο τον κόσμο, και όπως έλεγε ο σπουδαίος Κινέζος φιλόσοφος Κομφούκιος: «Μελέτησε το παρελθόν αν θέλεις να ορίσεις το μέλλον». Μελετώντας την ιστορία μας, μόνο οφέλη μπορούμε να αποκομίσουμε για εμάς τους ίδιους και για τις επόμενες γενιές.
Κυρίες και Κύριοι,
Ο Κινεζικός πολιτισμός έχει αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στην παγκόσμια ιστορία και συνεχίζει να εξελίσσεται, επηρεάζοντας πολλές πτυχές της πολιτικής σκηνής της υφηλίου και ειδικότερα της οικονομίας και της τεχνολογίας.
Είμαι ευτυχής που σήμερα εγκαινιάστηκε η Κινεζική Σχολή Κλασικών Σπουδών επισφραγίζοντας τον αμοιβαίο σεβασμό για τους δύο αρχαίους πολιτισμούς, Ελλάδας και Κίνας.
Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε δύο εκθέσεις στην Κίνα. Στην έκθεση «Αμέτρητες Όψεις του Ωραίου» που εγκαινιάστηκε φέτος παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού κας Μενδώνη και στην έκθεση «Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» που εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο πέρσι.
Και μιας και λέμε για τις «όψεις του Ωραίου», απόψε συναντιόμαστε στις παρυφές του Παρθενώνα, ενός αριστουργήματος που έδωσε την πιο πιστή υλική απεικόνιση της ψυχικής ομορφιάς του ανθρώπου!
Κυρίες και Κύριοι,
Παρά την γεωγραφική απόσταση, η Ελλάδα και η Κίνα έχουν αναπτύξει και εμβαθύνει τις διμερείς τους σχέσεις και έχουν οικοδομήσει μια ισχυρή, αμοιβαία επωφελή σχέση, βασισμένη στον σεβασμό και την κατανόηση, καθοδηγούμενη επί σειρά ετών, από τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Κίνας εξελίσσονται με το βλέμμα στο μέλλον, με σταθερά βήματα. Η δημιουργία της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, έχει συμβάλει σημαντικά σε αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν περαιτέρω δυνατότητες ενίσχυσης του διμερούς μας εμπορίου και φιλοδοξούμε να δούμε απτή πρόοδο σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Επιπλέον, θα ήθελα να επισημάνω ότι και τα Κοινοβούλιά μας απολαμβάνουν μια στενή συνεργασία η οποία μπορεί να ενδυναμωθεί έτι περαιτέρω, μέσω των εκατέρωθεν Ομάδων Φιλίας και τις συναντήσεις Προέδρων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.
Επιτρέψτε μου λοιπόν, να υψώσω το κύπελό μου και να τελειώσω με δύο ευχές. Μια ευχή για ευημερία και πρόοδο στους δύο λαούς που τους συνδέει μακρόχρονη φιλία και μια ευχή για ένα ειρηνικό και ευημερούν μέλλον ανά την υφήλιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ