Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά τη σύγκρουση ενός καρχαρία με ένα σκάφος (βίντεο)


Σε μια πρωτοποριακή ανακάλυψη, οι επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά στα χρονικά πλάνα έναν καρχαρία που χτυπήθηκε από σκάφος λίγες ώρες μετά την τοποθέτησή του στα ανοικτά των ακτών της Ιρλανδίας. Αυτό το ανησυχητικό γεγονός αναδεικνύει τους κινδύνους σύγκρουσης που αντιμετωπίζουν τα απειλούμενα με εξαφάνιση θαλάσσια ζώα και υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για μέτρα προστασίας.

Το περιστατικό αφορούσε έναν θηλυκό καρχαρία μήκους περίπου 7 μέτρων, ο οποίος είχε εξοπλιστεί με μια συσκευή σε συνδυασμό με μια κάμερα που έχει σχεδιαστεί για να αποσπάται από τον καρχαρία μετά από ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Η ετικέτα, η οποία απελευθερώθηκε περίπου επτά ώρες μετά τη σύγκρουση, παρείχε κρίσιμα δεδομένα που έδειξαν ότι ο καρχαρίας δεν επανέλαβε την κανονική του σίτιση ή άλλες συμπεριφορές μετά το χτύπημα. Η επακόλουθη ανάκτηση της συσκευής επέτρεψε στους ερευνητές να αναλύσουν το υλικό και τα δεδομένα, αποκαλύπτοντας σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την αντίδραση του καρχαρία στη σύγκρουση.


Οι ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Frontiers in Marine Science, παραμένουν αβέβαιοι για την τελική αποκατάσταση του καρχαρία. Αυτή η πρωτοφανής παρατήρηση υπογραμμίζει την ευπάθεια της θαλάσσιας πανίδας στα χτυπήματα των πλοίων, μια ανησυχία που είναι εδώ και καιρό δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί λόγω της ασύλληπτης φύσης αυτών των περιστατικών.

Η Ιρλανδία αποτελεί κρίσιμο βιότοπο για τους καρχαρίες καθώς είναι μια από τις λίγες περιοχές παγκοσμίως όπου αυτοί οι απειλούμενοι γίγαντες συγκεντρώνονται σε αυτό το σημείο. Οι συγκεκριμένοι καρχαρίες οι οποίοι μπορεί να φτάσουν σε μήκος τα 8 μέτρα, τρέφονται με πλαγκτόν στην επιφάνεια του νερού, όπως και ορισμένα είδη φαλαινών. Αυτή η διατροφική τους συνήθεια, ωστόσο, τους καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτους σε χτυπήματα από σκάφη. Σε αντίθεση με τις φάλαινες, οι οποίες συχνά επιπλέουν μετά από μια σύγκρουση, οι καρχαρίες που βυθίζονται συνήθως, γεγονός που περιπλέκει τις προσπάθειες εκτίμησης του πλήρους αντίκτυπου αυτών των περιστατικών.

Για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, οι ερευνητές τοποθέτησαν ένα σύστημα παρακολούθησης της δραστηριότητας σε έναν καρχαρία και παρακολούθησαν τις κινήσεις του από ασφαλή απόσταση. Η προσέγγιση αυτή επέτρεψε τη λήψη ανεκτίμητων δεδομένων και υλικού, ρίχνοντας φως στις άμεσες συνέπειες των συγκρούσεων σκαφών. Τα ευρήματα εφιστούν την προσοχή στην επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων για τον μετριασμό των κινδύνων που εγκυμονεί η κυκλοφορία σκαφών για τα απειλούμενα θαλάσσια είδη.

Ως η πρώτη άμεση παρατήρηση πρόσκρουσης πλοίου σε θαλάσσια πανίδα, η μελέτη αυτή αποτελεί σημαντικό ορόσημο στη θαλάσσια βιολογία. Υπογραμμίζει τη σημασία της συνέχισης της έρευνας και της εφαρμογής στρατηγικών για την προστασία της ευάλωτης θαλάσσιας ζωής από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ