Οι πέτρινες σφραγίδες χρησίμευαν ως αρχαίες ταυτότητες, συμβολίζοντας συχνά την εξουσία και την ταυτότητα των κατόχων τους.
Σε μια πρωτοποριακή ανακάλυψη, αρχαιολόγοι στην Ιερουσαλήμ έφεραν στο φως μια αρχαία πέτρινη σφραγίδα που μπορεί να ανήκε σε έναν πολεμιστή που αναφέρεται στη Βίβλο. Το μαύρο κειμήλιο, μεγέθους ενός κέρματος, που πιστεύεται ότι είναι ηλικίας περίπου 2.700 ετών, πιθανότατα φοριόταν ως φυλαχτό στο λαιμό ενός άνδρα που κατείχε εξέχουσα θέση στην ιερή πόλη.
Οι πέτρινες σφραγίδες χρησίμευαν ως αρχαίες ταυτότητες, συμβολίζοντας συχνά την εξουσία και την ταυτότητα των κατόχων τους. Η συγκεκριμένη σφραγίδα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη λόγω της μοναδικής χάραξής της -απεικόνιση ενός φτερωτού «τζίνι» ή «δαίμονα»- ένα σχέδιο που δεν έχει ξαναβρεθεί ποτέ στο Ισραήλ. Η ανακάλυψη μιας τέτοιας εικόνας υποδηλώνει μια ποικίλη και πολύπλοκη πολιτιστική επιρροή στην αρχαία Ιερουσαλήμ, προσφέροντας νέες γνώσεις για την ιστορία της πόλης.
Αυτό που κάνει το εύρημα αυτό ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι τα δύο ονόματα που αναγράφονται στη σφραγίδα: «Yehoʼezer» και “Hoshʼayahu”. Και τα δύο ονόματα έχουν σημαντικές βιβλικές συνδέσεις. Το «Yoʼezer», μια συντομευμένη μορφή του Yehoʼezer, είναι το όνομα ενός από τους πολεμιστές του βασιλιά Δαβίδ, όπως καταγράφεται στη Βίβλο. Εν τω μεταξύ, το «Hoshʼayahu» είναι παράλληλη μορφή του ονόματος «Azariah ben Hoshʼaya», που αναφέρεται στο βιβλίο του Ιερεμία.
Ο Ronny Reich, ερευνητικός συνεργάτης από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα, τόνισε την πιθανή σύνδεση μεταξύ της σφραγίδας και του ιδιοκτήτη της. «Δεν αποκλείεται να ήταν ίσως ο ίδιος ο Yehoʼezer που χάραξε τα ονόματα στο αντικείμενο», πρότεινε ο Reich σε δελτίο Τύπου, προσθέτοντας ένα επίπεδο προσωπικής σύνδεσης με το τεχνούργημα.
Η ανακάλυψη αυτή όχι μόνο ρίχνει φως στα ιστορικά πρόσωπα που αναφέρονται στη Βίβλο, αλλά υποστηρίζει επίσης την ιδέα μιας πολυεθνικής κουλτούρας που ευδοκιμούσε στην αρχαία Ιερουσαλήμ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ