Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Ασθενής με ευλογιά πιθήκων περιγράφει τα οδυνηρά συμπτώματα του νέου στελέχους: «Ήταν τόσο επώδυνο που δεν μπορούσα να κοιμηθώ»


Ένας Αφρικανός άνδρας που προσβλήθηκε από ένα νέο μεταδοτικό στέλεχος του ιού mpox, γνωστό ως Clade 1b, μιλάει για τα οδυνηρά συμπτώματα της ιογενούς λοίμωξης.

Επιστήμονες που μελετούν το νέο στέλεχος της mpox, που έχει διαδοθεί πέραν της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, λένε πως ο ιός αλλάζει ταχύτερα απ' ό,τι αναμενόταν και συχνά σε περιοχές όπου οι ειδικοί δεν έχουν τη χρηματοδότηση ούτε τον εξοπλισμό για να τον παρακολουθήσουν αποτελεσματικά.

Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν πολλές άγνωστες παράμετροι για τον ίδιο τον ιό, τη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί και το πώς μεταδίδεται, κάτι που περιπλέκει την απάντηση, είπαν στο Reuters έξι επιστήμονες στην Αφρική, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η mpox, που ήταν προηγουμένως γνωστή ως ευλογιά των πιθήκων, ήταν ένα πρόβλημα της δημόσιας υγείας σε τμήματα της Αφρικής από το 1970, όμως δεν της είχε δοθεί διεθνώς προσοχή μέχρι που εμφανίσθηκε διεθνώς το 2022, κάνοντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την παγκόσμια υγεία. Ήρε την κατάσταση αυτή 10 μήνες αργότερα.

Ο 40χρονος Egide Irambona, που νοσεί από την παραπάνω νόσο, περιέγραψε στο BBC πώς την αντιμετωπίζει, σημειώνοντας ότι στην αρχή «κανείς δεν είχε καταλάβει το παραμικρό».

«Είχα έναν φίλο, που είχε φουσκάλες. Νομίζω ότι το κόλλησα από αυτόν. Δεν ήξερα ότι ήταν Mpox. Ευτυχώς, τα παιδιά μου δεν έχουν δείξει κανένα σημάδι ότι το έχουν. Η σύζυγός μου, όμως, έχει μολυνθεί και νοσηλεύεται», είπε ο άνδρας από το Μπουρούντι της κεντρικής Αφρικής.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η ασθένεια του προκάλεσε αφόρητους πόνους, δηλώνοντας: «Είχα πρησμένους λεμφαδένες στον λαιμό μου. Ήταν τόσο επώδυνο που δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Στη συνέχεια, ο πόνος υποχώρησε εκεί και μεταφέρθηκε στα πόδια μου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ