Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

«Η Πύλη της Κόλασης»: Το πιο επικίνδυνο φυσικό αξιοθέατο που δημιουργήθηκε από ένα λάθος (βίντεο)


Σοβιετικοί γεωλόγοι έκαναν γεώτρηση προς αναζήτηση αποθεμάτων φυσικού αερίου στην έρημο Καρακούμ, όταν απροσδόκητα έπεσαν σε ένα σπήλαιο αερίου.

Όταν πρόκειται για επικίνδυνα φυσικά θαύματα, ο κόσμος δεν στερείται επιλογών. Θα μπορούσαν να είναι τα φαράγγια με τις σχισμές στο Εθνικό Πάρκο Zion στη Γιούτα των ΗΠΑ, γνωστά για τις επικίνδυνες πλημμύρες τους, ή το εκπληκτικό Κρυστάλλινο Σπήλαιο Naica στο Μεξικό, όπου οι θερμοκρασίες φτάνουν τους 50°C και σχεδόν 100% υγρασία. Οι επισκέπτες εδώ πρέπει να φορούν ειδικές στολές ψύξης και μπορούν να αντέξουν τη ζέστη μόνο για δέκα λεπτά κάθε φορά.

Ορισμένα μέρη είναι επικίνδυνα λόγω της χημικής τους δραστηριότητας, καθιστώντας τα επικίνδυνα για τους επισκέπτες. Οι λίμνες των γκέιζερ στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone, για παράδειγμα, είναι γεμάτες με ηφαιστειακές ενώσεις που μπορεί να αποβούν θανατηφόρες αν κάποιος πέσει μέσα.

Ωστόσο, ο τίτλος του πιο επικίνδυνου φυσικού αξιοθέατου ανήκει στην εύστοχα ονομαζόμενη «Πύλη της Κόλασης» στο Τουρκμενιστάν. Αυτή η μεγάλη τρύπα στο έδαφος, η οποία στεγάζει ένα μεγάλο φλεγόμενο καμίνι, μοιάζει σχεδόν απόκοσμη, μια πύλη για το βασίλειο του ίδιου του Σατανά.

Αυτό που κάνει την «Πύλη της Κόλασης» ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η ξαφνική και δραματική εμφάνισή της. Η γύρω περιοχή μοιάζει με συνηθισμένο έδαφος, το οποίο στη συνέχεια διακόπτεται δραματικά από αυτό το φλεγόμενο χάσμα.

Πώς προέκυψε αυτό το φαινόμενο

Η «Πύλη της Κόλασης» είναι το αποτέλεσμα ενός ατυχήματος σε γεώτρηση το 1971. Σοβιετικοί γεωλόγοι έκαναν γεώτρηση προς αναζήτηση αποθεμάτων φυσικού αερίου στην έρημο Καρακούμ, όταν απροσδόκητα έπεσαν σε ένα σπήλαιο αερίου. Το έδαφος κάτω από το γεωτρύπανο κατέρρευσε, αφήνοντας μια τρύπα πλάτους 70 μέτρων. Για να αποτρέψουν την εξάπλωση του αερίου μεθανίου, οι γεωλόγοι αποφάσισαν να την αναφλέξουν, αναμένοντας να σβήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Περισσότερα από 50 χρόνια αργότερα, ο κρατήρας εξακολουθεί να καίγεται, τροφοδοτούμενος από τα αποθέματα φυσικού αερίου που βρίσκονται από κάτω. Ο κρατήρας αερίου Darvaza, όπως είναι επίσημα γνωστός, έχει γίνει ένα σουρεαλιστικό και επικίνδυνο τουριστικό αξιοθέατο, προσελκύοντας τυχοδιώκτες από όλο τον κόσμο για να παρακολουθήσουν τις απόκοσμες, αέναες φλόγες του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ