Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Ιούνιος 2024


Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει:

[πατήστε τους τίτλους του κάθε άρθρου για να μεταφερθείτε στην εκάστοτε ιστοσελίδα]

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ
5 Ιουνίου - 19 Σεπτεμβριου | Θέατρο Κήπου
 
Με 38 εκδηλώσεις, απο τις οποίες οι 23 αφορούν τη μουσική και οι 15 το θέατρο, επιστρέφει φέτος, με ανανεωμένο τίτλο και προγραμμα, το 5ο “Φεστιβάλ Καλοκαίρι στο Θέατρο Κήπου”. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Τετάρτη 5 Ιουνίου με τους Ονιράμα και τον Πασχάλη και θα ολοκληρωθούν στις 19 Σεπτεμβρίου, με τη συναυλία της Μελίνας Κανά και του Αλέξανδρου Κτιστάκη.Το πλούσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, stand up comedy καθώς και την εμφάνιση της Συμφωνικής Ορχήστρας του δήμου με ένα μοναδικό αφιέρωμα στους Beatles, ενω μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ, αρχίζουν τα 59α Δημήτρια. Στο φετινό πρόγραμμα για πρώτη φορά συμμετέχουν 7 θεατρικές παραστάσεις για παιδιά.
 
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ 2024
5 Ιουνίου - 23 Ιουλίου | Φρούριο του Επταπυργίου 

Στον εσωτερικό αύλειο χώρο του Επταπυργίου επιστρέφει ο σημαντικός πια θεσμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Έργα και καλλιτέχνες διεθνούς αναγνώρισης σε ένα μοναδικό μνημείο συνθέτουν ένα παζλ που καλύπτει πολύ μεγάλο εύρος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (όπερα, αφιερώματα, βραδιές ποίησης και μουσικής, συναυλίες έντεχνης μουσικής). Φέτος ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός χτίζεται γύρω από τη γυναίκα, τη γυναίκα των διαφορετικών τόπων και χρόνων, επιχειρώντας να φωτίσουμε διαφορετικές πλευρές της στο διάβα των αιώνων.  Η γυναίκα ήταν πάντα κεντρικό πρόσωπο στην τέχνη. Η τέχνη την λάτρεψε, της συμπαραστάθηκε, την εξιδανίκευσε. Η μάνα, η σύντροφος, η δημιουργός, η καλλιτέχνης, θύμα αλλά και αγωνίστρια, η γυναίκα που καταπιέζεται και «απειλείται».

Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ:
05-06 Ιουνίου: Ευανθία Ρεμπούτσικα με την ΣΟΔΘ
19-20 Ιουνίου: Μάριος Φραγκούλης – Γιώτα Νέγκα
30 Ιουνίου - 01 Ιουλίου: Δήμητρα Γαλάνη, μαζί της η Παυλίνα Βουλγαράκη
02 Ιουλίου: #SKG!live "Από την Παράδοση στο Σύγχρονο"
10-11-12-14 Ιουλίου "I Pagliacci" με την ΚΟΘ
17-18 Ιουλίου: Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα
22-23 Ιουλίου: Μαργαρίτα Ζορμπαλά – Μαρία Παπαγεωργίου … "γυναίκες δημιουργοί"

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ

6-7 Ιουνίου | Ναός Αγίου Νικολάου Ορφανού, Άνω Πόλη 

Το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και η AMKE olipoli, στο πλαίσιο του Anopolis World Music Festival, διοργανώνουν ένα διήμερο συναυλιών με μουσικούς του ΤΜΕΤ/ΠΑΜΑΚ, την Πέμπτη 6 και την Παρασκευή 7 Ιουνίου, στις 19:30-22:00. Ο ιστορικός χώρος του Αγίου Νικολάου Ορφανού στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης θα αγκαλιάσει για 3η συνεχή χρονιά τις δημιουργικές συνυπάρξεις των φοιτητών/τριών της κατεύθυνσης ελληνικής παραδοσιακής μουσικής του ΤΜΕΤ/ΠΑΜΑΚ. To περιεχόμενο του διημέρου αποτελείται από ένα σπονδυλωτό πρόγραμμα όπου το ένα μουσικό σύνολο θα διαδέχεται το άλλο παρουσιάζοντας στο κοινό διαφορετικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις πάνω στις σύγχρονες και παλαιότερες μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου και του ελλαδικού χώρου, αλλά και «φρέσκες» αναγνώσεις του ρεπερτορίου αυτού σε αλληλεπίδραση με τα νέα μουσικά ρεύματα της εποχής μας.

ΣΙΝΕΜΑ ΜΕ ΘΕΑ

3 Ιουνίου - 3 Ιουλίου | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ2)

Οι μαγικές, δροσερές, καλοκαιρινές βραδιές του Σινεμά με Θέα επιστρέφουν και φέτος και μας υπόσχονται μοναδικές κινηματογραφικές αποδράσεις, με υπέροχες ταινίες στο πιο αγαπημένο θερινό σινεμά της Θεσσαλονίκης, το Σινεμά με Θέα! 

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στήνουν από τις 3 Ιουνίου για δέκατη συνεχή χρονιά το καλύτερο θερινό σινεμά, στο πιο όμορφο σημείο της πόλης, την οροφή του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με την υπέροχη θέα στον Θερμαϊκό Κόλπο. Το Σινεμά με Θέα, το αγαπημένο θερινό στέκι των σινεφίλ, ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2015 και αποτελεί την πιο αγαπημένη πρόταση εξόδου για όσους θα βρίσκονται το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη.

EUROPRIDE2024 THESSALONIKI

21 Ιουνίου - 29 Ιουνίου

Το EuroPride 2024, ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ υπερηφάνειας LGBTQ+  (ΛΟΑΤΚΙ +) στην Ευρώπη έρχεται στη Θεσσαλονίκη. Από τις 22 έως τις 29 Ιουνίου 2024, η πόλη θα μετατραπεί σε ένα πολύχρωμο και ζωντανό σκηνικό, όπου η αγάπη και η αλληλεγγύη θα γιορταστούν με πλήθος εκδηλώσεων, δρώμενων και καλλιτεχνικών performances.

Υπενθυμίζουμε πως το Thessaloniki Pride κέρδισε το δικαίωμα να φιλοξενήσει το EuroPride στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, τον Οκτώβριο του 2017. Το EuroPride στη Θεσσαλονίκη αρχικά επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το 2020 αλλά ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα μέλη ψήφισαν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το 2020 για να επιτραπεί στο Thessaloniki Pride να φιλοξενήσει το EuroPride το 2024.

ΘΕΑΤΡΟ
Μαρίκα με είπανε - Μαρίκα με βγάλανε
Ιστορίες γυναικών του Λαϊκού Τραγουδιού
14 & 15 Ιουνίου | Θέατρο Δάσους

Πάνω στη σκηνή… ανοίγει ένα «μουσικό κουτί» και οι δύο Μαρίκες, η Μαρίκα  Παπαγκίκα και η Μαρίκα Νίνου -αν και οι δρόμοι τους  δεν διασταυρώθηκαν ποτέ στην πραγματική ζωή- «συναντώνται» θεατρικά, ζωντανεύοντας ιστορίες, μνήμες, εποχές, με αφορμή πραγματικά γεγονότα αλλά και   «πειραγμένες» παραμέτρους της ιστορίας, σε ένα νοσταλγικό ταξίδι στο χρόνο και στη διαδρομή του ελληνικού τραγουδιού του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα. Οι «Αγίες» του Λαϊκού μας Τραγουδιού, μυθικές γυναικείες παρουσίες - σε μια παράσταση όπου ο άντρας «λάμπει» διά της απουσίας του-  «φώτισαν» το πάλκο και τα ιστορικά νυχτερινά κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ξετυλίγοντας το νήμα της ιστορίας μέσα από αφηγήσεις κι αγαπημένα τραγούδια που έχουν περάσει στο συλλογικό μας ασυνείδητο, σμυρνέικα, παραδοσιακά, ρεμπέτικα, λαϊκά, αλλά και πρωτότυπα τραγούδια του Γιώργου Ανδρέου.
 
Εξαιρετικές στις ερμηνείες τους, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, μία από τις σημαντικότερες φωνές του σύγχρονου Ελληνικού Τραγουδιού και η Κορίνα Λεγάκη,  μια από τις πιο ταλαντούχες τραγουδίστριες της νεότερης γενιάς, ξεσηκώνουν το κοινό που τραγουδάει σε όλη τη διάρκεια της παράστασης.
 
Ο Τυχαίος Θάνατος ενός Αναρχικού
10 & 11 Ιουνίου | Θέατρο Δάσους

Είναι η εποχή μας και τα όσα παράλογα συνεχίζουμε να ζούμε; Είναι η «τυφλή» Δικαιοσύνη που έχει καταντήσει υπηρέτης ενός συστήματος διαφθοράς; Είναι οι αναρχικοί που δε σταματούν να “πέφτουν” διαρκώς από τα παράθυρα; Για όλους αυτούς τους λόγους και για πολλούς άλλους, η θεότρελη θεατρική ομάδα του “Τυχαίου Θάνατου ενός Αναρχικού” με αρχηγό τον Γιάννη Κακλέα αλωνίζει στο Θέατρο Γκλόρια με ενέργεια δαιμονική. Φάρσα, σλάπστικ και λογοπαίγνια εμποτισμένα στο σήμερα εκθέτουν την ανικανότητα και τη διαφθορά και τα κενά της δικαιοσύνης.

Οι Πάνος Βλάχος, Θοδωρής Σκυφτούλης, Κώστας Μαγκλάρας, Φοίβος Ριμένας, Ιφιγένεια Αστεριάδη και Στέλιος Πέτσος μας μυούν στο καυστικό και καταγγελτικό σύμπαν του Ντάριο Φο με ζωντανή μουσική, τραγούδια και προπάντων με χιούμορ διακωμωδώντας με τρόπο μοναδικό το δικό μας σήμερα.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Σταύρος Ξαρχάκος «Ρεμπέτικο – 40 χρόνια μετά»
10 Ιουνίου | Θέατρο Γης

Για μια βραδιά η σκηνή του Θεάτρου Γης μετατρέπεται σε ρεμπέτικο πάλκο για να φιλοξενήσει αυτήν την ιστορική συναυλία, που καθήλωσε και συγκίνησε 12.000 θεατές στο Ηρώδειο και στο Μέγαρο Μουσικής Αθήνας. Οι μουσικές και τα τραγούδια που σφράγισαν την ταινία-σταθμό στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, παρουσιάζονται σαράντα χρόνια μετά.

Μπροστά στα μάτια μας, ο Σταύρος Ξαρχάκος -μαζί με 20 ακόμα μουσικούς, τραγουδιστές και ψάλτες- θα μας μεταφέρει τη συγκίνηση, τον διονυσιασμό, το φως, αλλά και τα γοητευτικά σκοτάδια των ορχηστρικών και των τραγουδιών του εμβληματικού αυτού έργου που φέτος έκλεισε σαράντα χρόνια από τότε που ρίζωσε στις καρδιές μας.

Όλοι μαζί παίζουν, τραγουδούν, συνθέτουν μια σύγχρονη ρεμπέτικη κομπανία, δημιουργείται η συνθήκη του ρεμπέτικου πάλκου του σήμερα, με τη σύγχρονη μουσική ματιά του Σταύρου Ξαρχάκου πάνω στο ιστορικό πλέον αυτό έργο του και μας αποκαλύπτουν, πώς σαράντα χρόνια μετά, το έργο αυτό συνεχίζει να εξελίσσεται, να πρωτοπορεί και να εκφράζει τα μύχια της ανθρώπινης ψυχής.

Nouvelle Vague LIVE
12 Ιουνίου | Μονή Λαζαριστών 

«Hello Summer» με είσοδο ελεύθερη
Opening Act: Les Au Revoir

Το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών & το Principal Club Theater σας προσκαλούν να γιορτάσουμε όλοι μαζί το φως, την ξεγνοιασιά, την αλμύρα… σας προσκαλούν να υποδεχτούμε επιτέλους το Καλοκαίρι. Την Τετάρτη 12 Ιουνίου λέμε όλοι μαζί «Hello summer» παρέα με τους Nouvelle Vague και τους Les Au Revoir. Mε ελεύθερη είσοδο, με φρέσκια διάθεση, με ατμοσφαιρικές μουσικές… αφήνουμε την καλοκαιρινή αύρα να μας παρασύρει στην αυλή της Μονής Λαζαριστών.

Οι Nouvelle Vague επιστρέφουν στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών για μια νύχτα μουσικής ευφορίας γεμάτη όνειρα, μελωδίες, χορό, αθωότητα, αλλά και ερωτισμό. Το καλοκαίρι είναι εδώ και η χαλαρωτική φρεσκάδα των Nouvelle Vague έρχεται να μας δροσίσει. Να φέρει το χαμόγελο στα πρόσωπά μας και να μας ταξιδέψει σε συναρπαστικές μουσικές διαδρομές. Πριν τους Nouvelle Vague οι Les Au Revoir θα ξεκινήσουν αυτή την υπέροχη βραδιά…

Ara Malikian
26 Ιουνίου | Μονή Λαζαριστών

Ο rock star του βιολιού Ara Malikian για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη. Ο Αra Malikian, ο "τρελός μάγος" του βιολιού με το απίστευτο ταμπεραμέντο του και την ενέργεια που μεταδίδει στο κοινό, για μία ανεπανάληπτη συναυλία!

Κατάφερε να κάνει διάσημη σε όλο τον πλανήτη τη "Misirlou" από το Pulp Fiction (film) -με ρεκόρ views στο YouTube-. Mε την μουσική του μας περνάει από τον Bach και Paganini στον David Bowie, Björk, Radiohead, Led Zeppelin και Jimi Hendrix. Έχει γράψει μουσική για ταινίες του Pedro Almodovar και κάνει τον κόσμο να παραληρεί όπου εμφανίζεται με την επταμελής μπάντα του. Ενώνει κλασικές μουσικές δομές με μεσογειακούς ήχους και Αρμένικες λαϊκές μελωδίες με ισχυρές δόσεις ροκ και ποπ ηχοχρώματος, ένα εναλλακτικό στυλ τόσο μουσικά όσο και χορευτικά.

Loreena McKennitt
27 Ιουνίου στο Φρούριο του Επταπυργίου 

Τη Πέμπτη 27 Ιουνίου, η πόλη της Θεσσαλονίκης θα υποδεχθεί την απόλυτη μούσα της world/ethnic/folk μουσικής, την Καναδή Loreena McKennitt, στο Θέατρο Γης. Η αγαπημένη καλλιτέχνιδα του ελληνικού κοινού, έρχεται να γοητεύσει το κοινό της Βορείου Ελλάδας, με το αδιανόητο ταλέντο και τη μαγική φωνή της, πέντε χρόνια μετά από την προηγούμενη, αξέχαστη εμφάνισή της.

Έχοντας στην καριέρα της πάρα πολλές βραβεύσεις, έχοντας πουλήσει δεκάδες εκατομμύρια δίσκους και γνωρίζοντας τρομαχτική επιτυχία απ’ άκρη σ’ άκρη της γης, η Loreena McKennitt, έρχεται και πάλι στη χώρα που τη λατρεύει όσο λίγους καλλιτέχνες.

Αυτή τη φορά, θα μας επισκεφθεί στα πλαίσια μίας πολύ ειδικής περιοδείας, για να γιορτάσει την 30η επέτειο του μνημειώδους και ρηξικέλευθου άλμπουμ της, “The mask and the mirror”. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, θα παιχτούν αγαπημένα μας τραγούδια από ολόκληρη την καριέρα της McKennitt, που αναμένεται να «αιχμαλωτίσουν» το κοινό, αλλά παράλληλα, θα προσφέρει την ευκαιρία στους οπαδούς της, να βιώσουν μία σπάνια εμπειρία, παρουσιάζοντας ολόκληρο το “The mask and the mirror”, συνοδευόμενη από εξαιρετικούς, όπως πάντα, μουσικούς. 

Γιορτή Πανσελήνου: Ξαναχορεύοντας κάτω από το φεγγαρόφωτο
28 Ιουνίου | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Πλατεία)

Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, πραγματοποιεί και φέτος, για πολλοστή χρονιά, την επιτυχημένη Γιορτή της Πανσελήνου, την οποία διοργανώνει από το 2017.

Στην πλατεία, ανάμεσα στα δύο κτίρια του Μεγάρου, και κάτω από το καλοκαιριάτικο “φεγγαρόφωτο” θα παρουσιασθεί ένα υπέροχο μουσικό – χορευτικό πρόγραμμα. Περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων δεκαετιών με διαχρονική αξία και ενθουσιασμό, που μαγεύει από τις δεκαετίες ’80 και ’90 μέχρι και σήμερα τη νεολαία.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου
ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Then and Again. Τότε και ξανά. 
Επαναπροσδιορίζοντας την τελετουργία στα σύγχρονα Βαλκάνια

μέχρι 6 Ιουλίου 2024 | ΜΙΕΤ–Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

Η έκθεση, που θα φιλοξενείται στο ΜΙΕΤ έως και τις 6 Ιουλίου 2024, εξετάζει τα σύγχρονα τελετουργικά που συναντάμε σε κοινωνίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Εννέα καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες από διαφορετικές χώρες φωτίζουν τον ρόλο και τη σημασία που έχουν οι επαναλαμβανόμενες αυτές πρακτικές.

Σε επιμέλεια του Γιώργου Πρίνου και του Δημήτρη Τσουμπλέκα, περιλαμβάνει νέα έργα δημιουργών που δουλεύουν με το μέσο της φωτογραφίας ή άλλα μέσα βασισμένα στον φακό. Η έκθεση παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το ΜΙΕΤ–Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και με την υποστήριξη του MOMus–Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Κοινωνική συνοχή ή αποκλεισμός; Τα τελετουργικά είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ανθρώπινης επικοινωνίας και λένε πολλά για τις αξίες, τις αντιλήψεις περί ρόλων και την κοινωνική συνύπαρξη μιας κοινωνίας. Παράλληλα, μπορεί να έχουν μια ρυθμιστική, υποστηρικτική λειτουργία – ή να βασίζονται σε μορφές εξουσίας που παράγουν καταπίεση και αποκλεισμό. Είτε έτσι είτε αλλιώς, τα τελετουργικά αφορούν πάντα κάποιο πλέγμα σχέσεων.

Με την ομαδική έκθεση “Then and Again. Τότε και ξανά. Επαναπροσδιορίζοντας την τελετουργία στα σύγχρονα Βαλκάνια” το Goethe-Institut διερευνά τα ερωτήματα αυτά ειδικά για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Εννέα καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες από διαφορετικές χώρες (Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Κύπρο, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία) φωτίζουν σε εννέα έργα, χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, το μέσο της φωτογραφίας, τον ρόλο και τη σημασία των τελετουργικών.

Πόσες ιστορίες χωρούν σε ένα μουσείο; Πόσες ιστορίες δημιουργούν, συνθέτουν ένα μουσείο και το οδηγούν σε μια επόμενη σελίδα; Έργα τέχνης, μεγάλες και μικρές συλλογές, μεγάλα σύνολα δωρεών ή δωρεές ιδιωτών, άνθρωποι πολλών ιδιοτήτων, ο ίδιος ο θεσμός, ακόμη και το ίδιο το κτίριο, «μιλούν» και «προτείνουν» τις δικές τους ιστορίες στην περίπτωση της νέας έκθεσης του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του MOMus με τίτλο «Από εδώ και πέρα. Ιστορίες για ένα επόμενο αύριο» που παρουσιάζεται στο μουσείο, από τις 24 Μαΐου έως τις 17 Νοεμβρίου 2024. 

Η έκθεση «Από δω και πέρα. Ιστορίες για ένα επόμενο αύριο» περιλαμβάνει μια μικρή μόνο επιλογή από τη μεγάλη πια συλλογή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, με τις συλλογές του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, όπως αυτές συγκροτήθηκαν με τη συνένωση και την ίδρυση του MOMus το 2018. Αποκαλύπτει όμως πολλά: μυθιστορηματικές βιογραφίες καλλιτεχνών, μοναδικά βιώματα, εμπειρίες πρωτόγνωρης έκπληξης, εμπειρίες βαθιά τραυματικές˙ ιστορίες συνθηκών καταπίεσης και ελέγχου, ιστορίες σεξουαλικότητας, ιστορίες ταυτοτήτων˙ άγνωστες συνεργασίες και σχέσεις καλλιτεχνών διαφορετικών ειδών, άγνωστες ιστορίες γύρω από τη Θεσσαλονίκη, άγνωστες ιστορίες της θεσμικής εξέλιξης του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης˙ άγνωστα περιστατικά έμπνευσης, αναπάντεχες συζεύξεις ιστορικών στοιχείων, μύθων και φαντασίας. 

ΒΙΒΛΙΑ
Δικά μας παιδιά
Σοφία Νικολαϊδου
Εκδόσεις Μεταίχμιο
 

Αυτή είναι η ιστορία των Δικών Μας Παιδιών, των παιδιών που μεγάλωσαν κλεισμένα στα δωμάτιά τους. Ακούν μουσική με ακουστικά, συνθέτουν beats στον υπολογιστή και γράφουν μπάρες στα τετράδιά τους. Έχουν για οικογένεια τους φίλους τους και ζουν τη ζωή τους online.
Αυτή είναι η ιστορία της δικής μας γενιάς, που πιστέψαμε πως θα γίνουμε καλύτεροι από τους γονείς μας. Και τώρα βλέπουμε τα παιδιά μας να μεγαλώνουν, να κάνουν τα λάθη τους, να φεύγουν μπροστά.
Φωνές και ουρλιαχτά στο γήπεδο, στη θύρα με τα θηρία. Αίμα στα πεζοδρόμια. Κρυφοί λογαριασμοί στα σόσιαλ. Συμμαθητές που δαγκώνουν σαν οχιές στα προαύλια των σχολείων. Κορίτσια που κάνουν αγορίστικα πράγματα. Μανάδες που ανησυχούν. Μανάδες που τα παρατούν. Μανάδες με κότσια. Πατεράδες που γίνονται μάνες στα ζόρικα και πατεράδες που δεν είναι εντάξει. Δυο γενιές – και γκρεμός ανάμεσα. Θα έρθει η στιγμή που θα απλώσουν το χέρι;
Αυτή είναι μια ιστορία για όσα ξέρουμε, αλλά και για όσα δεν θα μάθουμε ποτέ. Γιατί κάθε γενιά νομίζει ότι προστατεύει τα παιδιά της. Μα, αν ακούσουμε την ιστορία από την άλλη πλευρά, θα δούμε ότι και τα παιδιά προστατεύουν τους γονείς από όσα δεν θα υποψιαστούν – και ευτυχώς.
Αυτή είναι μια ιστορία για ένα ραπ συγκρότημα, για τα όνειρα που παίρνουν εκδίκηση, για τα παιδιά που έσωσε η μουσική.

 
Σαράντα ποιήματα
Σοφία Φιλιππίδου
Οδός Πανός


Ρώτα την πέτρα «τί είναι έρωτας» και θα σου πει «αλμύρα»
Και πάλι ρώτα «τί είναι αγάπη» και θα σου πει
«η παλάμη στο μέτωπο ενός παιδιού»
Τα μάτια των ψαριών στο πανέρι απορούν
Πώς τα ξεγέλασε εκείνο το σκουλήκι
Ένα μυρμήγκι μόνο του γυρίζει γύρω γύρω
και μετά συστρέφεται
Σπάει στην μέση και πεθαίνει
Δύο δάκτυλα χοντρά επιπλέουν στην θάλασσα
Το ένα είναι δείκτης το άλλο αντίχειρας
Η γάζα στο λειψό χέρι του ψαρά μάτωσε
Πολύ αυτάρκης φαίνεστε στην τελευταία σας φωτογραφία
Κυρία Υπουργέ του Πολιτισμού
Ρώτα ένα σύννεφο, όποιο θέλεις «τί είναι επιτυχία»
και θα σου πει «ν' αλλάζεις συνεχώς μορφή
για να τρελάνεις τους ποιητές»
Μια μπαλαρίνα ισορροπεί στην ουρά ενός καρχαρία
Στον ουρανό του Αυγούστου
Μετά γίνεται κόκορας στην ράχη μιας πολικής αρκούδας
Χαμογελάει η μάνα μου στην φωτογραφία
Κάποιος μου είπε πως δεν λιώσανε τα μαλλιά της
Υποκλίσου, υποκλίσου τρέξε γύρω γύρω στην ορχήστρα
Είσαι ο καλύτερος και είσαι μεθυσμένος από την αυταπάτη
Πάτα την θυμέλη χοροπήδα διονυσιακά
Στην Επίδαυρο εντυπωσίασε τον γιο σου
Αυτό που βλέπεις πίσω σου δεν είναι η σκιά σου
Είναι ο επόμενος νέος πρωταγωνιστής
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

"Ο Πέτρος και ο Λύκος" του Σεργκέι Προκόφιεφ από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
7 Ιουνίου | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Φίλων της Μουσικής)

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στο νέο της εκπαιδευτικό πρόγραμμα το δημοφιλέστερο ίσως μουσικό παραμύθι στην ιστορία της κλασσικής μουσικής εργογραφίας. Το μουσικό παραμύθι ‘Ο Πέτρος και ο Λύκος’ γράφτηκε από τον σπουδαίο Ρώσο συνθέτη Σεργκέι Προκόφιεφ με σκοπό να διδάξει τα παιδιά σχετικά με το χαρακτήρα και τη χρήση των οργάνων της συμφωνικής ορχήστρας και να τα εξοικειώσει με αυτά αντιστοιχώντας κάθε χαρακτήρα του παραμυθιού με κάποιο συγκεκριμένο μουσικό όργανο. Καθώς οι χαρακτήρες του παραμυθιού αλληλεπιδρούν, συνδυάζονται αντίστοιχα και τα όργανα της ορχήστρας μέσα από την αριστοτεχνική γραφή του Προκόφιεβ. Η Κ.Ο.Θ. θα παρουσιάσει την σπουδαία αυτή μουσική ιστορία μαζί με πρωτότυπη εικονογράφηση σε συνεργασία με τo “The Comic- con”.

Στην ιστορία του παραμυθιού, ο Πέτρος ζει στο σπίτι του παππού του στο δάσος και ως γενναίος νέος δεν φοβάται καθόλου τους κακούς λύκους. Αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του παππού του τα βάζει με το λύκο, τον οποίο αιχμαλωτίζει με τη βοήθεια ενός πουλιού. Η γάτα (κλαρινέτο), η πάπια (όμποε), το πουλί (φλάουτο), ο παππούς (φαγκότο), οι κυνηγοί (πνευστά-κρουστά), ο λύκος (κόρνα) και ο Πέτρος (έγχορδα) πρωταγωνιστούν σε αυτή την πολυαγαπημένη ιστορία και διδάσκουν ευχάριστα, μαζί με τα ηχοχρώματα των αντίστοιχων οργάνων.

Μόνο Για Παιδιά: Καλοκαίρι στο Αγρόκτημα 2024 στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Το «Καλοκαίρι στο αγρόκτημα» είναι ένα εκπαιδευτικό – ψυχαγωγικό, έντονα βιωματικό, πρόγραμμα που εφαρμόζεται στο καταπράσινο αγρόκτημα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Στόχος μας είναι να προσφέρει στα παιδιά μέρες ξένοιαστες με παιχνίδια και εμπειρίες συνεργασίας, εξερευνήσεων, πειραματισμών, ανακαλύψεων και προσέγγισης της γης και της παραγωγής της, καθώς και του ζωικού πλούτου του αγροκτήματος.

Οι παγκόσμιες επιταγές για το περιβάλλον, όπως οι αειφόρες καλλιεργητικές πρακτικές, ανακύκλωση υλικών, κυκλική οικονομία, η ανάγκη για μείωση της σπατάλης των τροφίμων και οι βιώσιμες πηγές ενέργειας, αποτυπώνονται σε βιωματικές δραστηριότητες με κηπουρικές εργασίες, εργαστήρια μαγειρικής, παρατήρηση και φροντίδες των ζώων, πειράματα, μικρές οικιστικές κατασκευές, οργάνωση νεανικών επιχειρήσεων, κ.ά. Δημιουργούμε λοιπόν τα ερεθίσματα ώστε να οδηγηθούν τα παιδιά σε σημαντικές αξίες, διατροφικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές. Ποτέ δεν λείπουν δραστηριότητες παιχνιδιού, αθλητισμού και εικαστικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ