Ένας διαφορετικός πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας, καθώς αρκετοί νέοι άνδρες δεν θέλουν να πάνε στο πεδίο της μάχης και προσπαθούν να διαφύγουν προς το εξωτερικό.
Βίντεο δείχνουν το άγριο ξύλο που πέφτει από τις Αρχές σε άντρες που πιάστηκαν κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία, προσπαθώντας να διαφύγουν, πριν στρατολογηθούν. Ωστόσο άλλοι τα καταφέρουν. Πολλοί τους αποκαλούν δειλούς, ενώ κάποιοι άλλοι τους αποκαλούν προδότες.
«Δεν είμαι άπιστος. Πολλοί φίλου μου ήδη έφυγαν. Όποιος έχει την ευκαιρία, φεύγει» δήλωσε στο Sky News ένας νεαρός Ουκρανός που αποφάσισε να πάρει τον δρόμο για το εξωτερικό για να αποφύγει τη στράτευση. Πέρασε τα σύνορα μέσα από τα βουνά, έχοντας καταβάλλει 6.000 δολάρια ως αντίτιμο για να βγει από τη χώρα. «Χρειάζομαι ειρήνη, για μένα κυρίως», λέει.
«Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι έτοιμοι για να πεθάνουν. Και οι νέοι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι να θάψουν τους εαυτούς τους ζωντανούς. Έρχονται αρκετοί σε εμάς για βοήθεια», δήλωσε ένας από τους διακινητές που παραδέχεται ότι δεν ντρέπεται καθόλου για τη δράση του.
Συλλαμβάνουν ύποπτους για άρνηση στράτευσης
Αυτή τη στιγμή, οι Αρχές προσπαθούν να σταματήσουν το πρόβλημα. Ο στρατός χρειάζεται νεοσύλλεκτους. Ωστόσο χιλιάδες Ουκρανοί προσπαθούν να φύγουν για Ουκρανία.
Κάθε εβδομάδα, οι Αρχές συλλαμβάνουν τόσο άτομα που προσπαθούν να διαφύγουν, όσο και άτομα που θεωρούνται ύποπτα για αρνητές στράτευσης.
Τον Δεκέμβριο, η Ουκρανία χρειαζόταν πάνω από μισό εκατομμύριο νέους στρατιώτες, ένα ζήτημα που ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε χαρακτηρίσει πολύ ευαίσθητο.
Δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου, στο πεδίο της μάχης βρίσκονται κυρίως άνδρες μέσης ηλικίας, που έχουν υποστεί τραυματισμούς, ενώ βρίσκονται στα όρια της εξάντλησης. Ο αριθμός των στρατευμένων μειώνεται και ο στρατός δείχνει να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του πολέμου με τη Ρωσία.
Το νέο νομοσχέδιο που ψήφισε σήμερα (11.4.2024) μειώνει την ηλικία όσων καλούνται να παρουσιαστούν στον στρατό από τα 27 στα 25 έτη. Στόχος των νομοθετών είναι να βρουν λύση στο πρόβλημα της έλλειψης εθελοντών. Όμως πολλοί εκτιμούν ότι η Ουκρανία θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους στρατολόγησης, καθώς τους επόμενους μήνες και μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, ο αριθμός των νέων ανθρώπων που θα φύγουν για το εξωτερικό αναμένεται να αυξηθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ