Ηταν μόλις το 2019, όταν το έγκυρο «Bloomberg» αναρωτιόταν με αφορμή την αποχώρηση -πριν από έναν χρόνο- του πανίσχυρου billionaire Αριστοτέλη Μυστακίδη από την Glencore, τον παγκόσμιο κολοσσό των εξορύξεων, αν «τελειώνει η βασιλεία του “άρχοντα του χαλκού και του άνθρακα”». Πολλοί προεξόφλησαν τότε την αποκαθήλωση του εκ Θεσσαλονίκης, αλλά όχι ιδιαίτερα γνωστού στη χώρα μας κορυφαίου επιχειρηματία. Η απάντηση δεν άργησε να έρθει. Και ήταν εντελώς διαφορετική.
Υστερα από έναν προσωρινό κλυδωνισμό, που πάντως δεν τον έβγαλε ποτέ εκτός τροχιάς... πρωταθλητισμού, οι δύσπιστοι είδαν το περιουσιακό status του κ. Μυστακίδη να ανακάμπτει και να εκτοξεύεται από τα 2 δισ. δολάρια το 2020 στα 3,6 δισ. σήμερα, φέρνοντάς τον και στο Νο 905 της τρέχουσας λίστας των billionaires, αυτή την εβδομάδα, και 2ο ανάμεσα στους Ελληνες. Και να αναρωτιούνται πλέον αυτοί μήπως η βασιλεία του μόλις τώρα αρχίζει.
Πώς συνέβη αυτό; Το ιστορικό υψηλό για το net worth του κ. Mυστακίδη από την ώρα που εισήλθε στη σχετική λίστα με τα ισχυρότερα πορτοφόλια του πλανήτη το 2012 δεν είναι καθόλου τυχαίο. Βασίζεται στις σωστές επενδυτικές τοποθετήσεις και κινήσεις του, κυρίως σε μετοχές, με κορυφαία αυτή της Glencore, στην οποία κατέχει ποσοστό λίγο πάνω από το 3% - η χρηματιστηριακή αξία του πολυεθνικού κολοσσού με έδρα στο Μπάαρ της Ελβετίας (μεταξύ Ζυρίχης και Λουκέρνης) και των 150.000 υπαλλήλων ανά τον κόσμο βρίσκεται πάνω από τα 71 δισ. δολάρια. Ο μεθοδικός επιχειρηματίας πούλησε μετοχές της εταιρείας όταν αυτές βρίσκονταν σε υψηλό δεκαετίας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, που εκτόξευσε τις τιμές των εμπορευμάτων και ως εκ τούτου την core δραστηριότητα της Glencore, που είναι ο άνθρακας και τα μέταλλα. Ανέστρεψε δηλαδή την παροιμιώδη φράση κάνοντας τον άνθρακα θησαυρό.
Διαβάστε όλο το άρθρο στο protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ