Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

9 συνηθισμένα όνειρα και τι σημαίνουν


Κάποιος, γνωστός ή άγνωστος, σε κυνηγάει. Τρέχεις με όλη σου την ταχύτητα μέχρι που συνειδητοποιείς ότι έφτασες στην άκρη ενός γκρεμού. Ουρλιάζεις, αλλά δεν βγαίνει φωνή. Και ξαφνικά, ξυπνάς μέσα σε μια λίμνη ιδρώτα.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δει αυτό το όνειρο. Σημαίνει όμως κάτι; Κι αν ναι, τι;

Τα όνειρα είναι η στιγμή που δημιουργούμε νέες νευρικές συνδέσεις και επεξεργαζόμαστε τις εμπειρίες που είχαμε κατά τη διάρκεια που ήμασταν ξύπνιοι. Η κατανόηση της βαθύτερης σημασίας των ονείρων μπορεί να μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε πώς νιώθουμε και πώς σκεφτόμαστε. Ο πατέρας της ψυχανάλυσης, Σίγκμουντ Φρόιντ, περιέγραψε τα όνειρα ως τον «βασιλικό δρόμο» προς το ασυνείδητο και ανέφερε πως μελετώντας το περιεχόμενό τους, θα μπορούσαμε να φέρουμε στο φως τις κρυφές και ασυνείδητες επιθυμίες που οδηγούν σε διαταραχές.

Πρόσφατη έρευνα του Πάτρικ ΜακΝαμάρα, ψυχολόγου και συγγραφέα του βιβλίου «An Evolutionary Psychology of Sleep and Dreams», αποκαλύπτει πως οκτώ στα δέκα όνειρα που κάνουν οι άνθρωποι παγκοσμίως εμπεριέχουν αρνητικά συναισθήματα. Όμως, όσο δυσάρεστες κι αν είναι οι εικόνες που προβάλλονται κατά τη διάρκεια του ύπνου μας, μας βοηθούν να θεραπευθούμε από συναισθηματικές απώλειες και να εκτονώσουμε το συσσωρευμένο άγχος.

Σε δημοσίευμα του VeryWellMind, παρουσιάζονται τα εννιά πιο κοινά όνειρα και οι ερμηνείες τους, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Όνειρα για πτώση
Τα όνειρα πτώσης από μεγάλο ύψος είναι πολύ συνηθισμένα. Σύμφωνα με πολλές δημοφιλείς ερμηνείες και τουλάχιστον μία μελέτη, τα εν λόγω όνειρα είναι σημάδι ότι κάτι στη ζωή σας δεν πάει καλά. Μπορεί να υποδηλώνει ότι πρέπει να ξανασκεφτείτε μια επιλογή, για παράδειγμα, ή να σκεφτείτε μια νέα κατεύθυνση σε κάποιο τομέα της ζωής σας. Είναι ένα σύμβολο φόβου στην πραγματική ζωή, ίσως μιας επαγγελματικής ή ερωτικής αποτυχίας.

Όνειρα ότι είσαι γυμνός σε δημόσιο χώρο
Είχατε ποτέ ένα από αυτά τα αμήχανα όνειρα όπου εμφανίζεστε γυμνοί στο σχολείο ή στο γραφείο; Κατά τους αναλυτές ονείρων, αυτό μπορεί να αντανακλά έναν φόβο να αποκαλύψετε τις ατέλειες ή τα λάθη σας.

Όνειρα καταδίωξης
Τα όνειρα στα οποία σας κυνηγάει μανιωδώς κάποιος, συνδέονται με την προσπάθεια ή την επιθυμία σας να αποφύγετε κάτι στην πραγματική ζωή. Ενδεχομένως και να υποδηλώνουν την ανάγκη σας να ξεφύγετε από τους φόβους σας. Η ταυτότητα του διώκτη σας έχει σημασία:
  • Εάν είναι ένα ζώο, μπορεί να σχετίζεται με την επιθυμία διαφυγής από τα δικά σας συναισθήματα και πάθη.
  • Εάν είναι άγνωστος, μια μυστηριώδης, άγνωστη φιγούρα, τότε ενδεχομένως να αντιπροσωπεύει μια παιδική εμπειρία ή ένα τραύμα από το παρελθόν.
  • Εάν πρόκειται για πρόσωπο του άλλου φύλου, τότε πιθανόν να σχετίζεται με κάποιον φόβο στην τωρινή σχέση σας ή να σας «στοιχειώνει» μια προηγούμενη σχέση.
Όνειρα για απώλεια δοντιών
Τα όνειρα με απώλεια δοντιών έχουν πολλές ερμηνείες κατά τους αναλυτές. Μπορεί να αντανακλούν ένα άγχος σχετικά με την εξωτερική σας εμφάνιση ή για την ικανότητά σας να επικοινωνείτε ή για κάτι που είχατε πει και νιώσατε πως ήταν λάθος. Η απώλεια δοντιών, δηλαδή η αδυναμία να δαγκώσουμε ή να κόψουμε κάτι, μεταφράζεται σε απώλεια της προσωπικής δύναμης, της ικανότητας να διεκδικούμε, να είμαστε αποφασιστικοί και να προστατεύουμε τον εαυτό μας.

Όνειρα για το θάνατο
Πρόκειται για ένα πολύ συνηθισμένο θέμα στα όνειρά μας και κατά κοινή παραδοχή το πιο αγχωτικό. Στα όνειρά μας, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή ο δικός μας αντικατοπτρίζει το άγχος για μια αλλαγή, τον φόβο για το άγνωστο. Στον ύπνο μας, το μυαλό εξισώνει την αλλαγή και το άγνωστο με τον τρόμο του θανάτου.

Όνειρα σχετικά με διαγωνίσματα
Σύμφωνα με τους ερμηνευτές ονείρων, το να βλέπετε στον ύπνο σας πως δίνετε τεστ είναι πιθανό να μαρτυρά έναν υποκείμενο φόβο αποτυχίας. Όταν ονειρεύεστε ότι αποτύχατε σε ένα διαγώνισμα, ότι φτάσατε αργά στο εξεταστικό κέντρο ή ότι εμφανιστήκατε αδιάβαστοι, σημαίνει ότι νιώθετε απροετοίμαστοι για τις προκλήσεις της ζωής.

Όνειρα για την απιστία
Το να βλέπετε ότι ο σύζυγος ή ο σύντροφός σας σάς απατά με κάποιον άλλο, είναι επίσης ένα εξαιρετικά αγχωτικό όνειρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ξυπνάτε και αναρωτιέστε μήπως συμβαίνει και στην πραγματικότητα. Αυτά τα όνειρα μπορεί να είναι η αντανάκλαση του φόβου της απιστίας και υποδηλώνουν κυρίως προβλήματα εμπιστοσύνης, πίστης και επικοινωνίας σε μια σχέση.

Όνειρα για πτήση
Πολλοί άνθρωποι βλέπουν όνειρα στα οποία πετάνε. Ορισμένα είναι συναρπαστικά και απελευθερωτικά, αλλά μερικές φορές μπορεί επίσης να είναι αρκετά τρομακτικά. Τα όνειρα για το πέταγμα έχουν συχνά δύο πολύ διαφορετικές πλευρές. Μπορεί να αντιπροσωπεύουν συναισθήματα ελευθερίας και ανεξαρτησίας ή μπορεί να υποδηλώνουν επιθυμία φυγής ή απόδρασης από την πραγματικότητα της ζωής.

Όνειρα για εγκυμοσύνη
Τα όνειρα σχετικά με την εγκυμοσύνη αντιπροσωπεύουν, όπως λένε οι αναλυτές ονείρων, τα πάντα, από τη δημιουργικότητα μέχρι τον φόβο. Μπορεί μερικές φορές να αντιπροσωπεύουν τους φόβους μιας γυναίκας ότι είναι ανεπαρκής μητέρα ή να υποδηλώνουν την ανάπτυξη κάποιου νέου πεδίου δυνατοτήτων ή εμβάθυνσης μιας σχέσης. Άλλοι πιστεύουν πως μπορεί και να δείχνουν κάποια ανησυχία για την αντιμετώπιση πιθανών δύσκολων στιγμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ