Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Σαουδική Αραβία: Γιατί καθυστερεί το πιο «φιλόδοξο» έργο στον κόσμο αξίας 500 δισ. δολαρίων


Το project της Σαουδικής Αραβίας για τη φουτουριστική πόλη Neom, αξίας 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι το πιο εντυπωσιακό υπό κατασκευή έργο στον κόσμο.

Ωστόσο, τα οικονομικά του έργου ενδέχεται να καθυστερήσουν την υλοποίησή του, καθώς το κρατικό επενδυτικό ταμείο του βασιλείου δεν έχει ακόμη εγκρίνει τον προϋπολογισμό του Neom για το 2024, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το BusinessInsider. Το βασίλειο του Κόλπου έχει μειώσει σημαντικά τις εκτιμήσεις για τον αριθμό των ανθρώπων που αναμένεται να εγκατασταθούν στη νέα πόλη.

Σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg, οι επενδύσεις ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων για το έργο Vision 2030 του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του οποίου το Neom είναι το κεντρικό στοιχείο, άρχισαν να προκαλούν ανησυχία στο υψηλότερο επίπεδο της κυβέρνησης της χώρας.

Η Σαουδική Αραβία αναπτύσσει τη μεγαλούπολη από το 2017 σε μια έρημο που συνορεύει με την Ερυθρά Θάλασσα. Το έθνος έχει δεσμευτεί προηγουμένως τουλάχιστον 500 δισεκατομμύρια δολάρια για να το πραγματοποιήσει και αναζητά περαιτέρω επενδύσεις.

Η πόλη αποτελεί μέρος του έργου Vision 2030 του διαδόχου πρίγκιπα Μοχάμεντ, το οποίο στοχεύει να φέρει την επανάσταση στην κοινωνία της Σαουδικής Αραβίας και να μειώσει την εξάρτηση του έθνους από το πετρέλαιο με στροφή προς την τεχνολογία. Οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι διαφημίζουν εδώ και καιρό το έργο ως «το πιο φιλόδοξο στον κόσμο».

Στην ιστοσελίδα του, οι υπεύθυνοι της Neom περιγράφουν τη μεγαλούπολη ως ένα μέρος όπου οι κάτοικοι θα μπορούν να «ονειρεύονται ελεύθερα». Ωστόσο, λόγω των τελευταίων εξελίξεων, ένας εργολάβος απέλυσε εργαζομένους που απασχολούνται στην τοποθεσία, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο έγγραφο. Αυτό είναι άσχημα νέα για τους επίδοξους κατοίκους που θέλουν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους.

Αυτό έγινε αφού οι αξιωματούχοι είπαν ότι ορισμένα από τα έργα που περιγράφονται στο σχέδιο Vision 2030 θα καθυστερούσαν. Οι ειδικοί ανησυχούν πως εγείρονται ζητήματα δεοντολογίας σχετικά με τα σχέδια για τη νέα πόλη, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι η πόλη θα μπορούσε να γίνει μέρος ενός εκτεταμένου προγράμματος επιτήρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ