Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Άνοια: Θέλεις να μειώσεις τις πιθανότητες εμφάνισής της; 3 πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη σου


Η άνοια εμφανίζεται όλο και συχνότερα σε ανθρώπους - άνδρες, γυναίκες - σε ηλικία άνω των 65 ετών. Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2022, το 10% των ενηλίκων άνω των 65 ετών στις ΗΠΑ παθαίνουν άνοια, ενώ το 22% έχουν συμπτώματα. Ο κίνδυνος της άνοιας αυξάνεται όσο μεγαλώνουμε, καθώς το 35% των ατόμων πάνω από 90 ετών ζουν μόνιμα με άνοια.

Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν μπορεί να προστατευτεί 100% από την άνοια, ωστόσο οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν μερικά tips, που μπορούν να λειτουργήσουν ως μέσο πρόληψης κατά της άνοιας. Η ηλικία, η κληρονομικότητα και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να παίξουν ρόλο στην εμφάνιση της άνοιας. Ακόμα, ο τρόπος ζωής του κάθε ανθρώπου μπορεί να τον επηρεάσει μελλοντικά.

Σύμφωνα με τους νευρολόγους, υπάρχουν τρεις σημαντικοί παράγοντες που έχουν την ικανότητα να αποτρέψουν την εμφάνιση άνοιας και, αν τους λάβεις σοβαρά υπόψη σου, μπορεί το μυαλό σου στο μέλλον να σε ευγνωμονεί.

Τα 3 πράγματα που θα σε βοηθήσουν να αποτρέψεις την εμφάνιση της άνοιας

-Άσκηση

Είναι ευρέως γνωστό πως η άσκηση έχει αμέτρητα οφέλη για την υγεία μας, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι την έχουν συνδεδεμένη με την απώλεια βάρους. Όπως αναφέρουν οι νευρολόγοι, 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα μπορούν να μειώσουν την εμφάνιση της άνοιας. «Η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υπέρταση σχετίζονται ως και 50% με την εμφάνιση άνοιας», δήλωσε ο Αλβάρο Πασκάλ Λεόνε, καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Ακόμα, υποστήριξε πως μέσω της άσκησης μπορούν να δημιουργηθούν νέα εγκεφαλικά κύτταρα, γεγονός που αυξάνει την αποτελεσματικότητά του και τους μηχανισμούς που σχετίζονται με τις αναμνήσεις. Αν δεν γνωρίζεις από που να ξεκινήσεις, το γρήγορο περπάτημα ή το χαλαρό τρέξιμο είναι μια καλή αρχή. Ωστόσο, σεβάσου τα όριά σου και μην το παρακάνεις από την πρώτη ημέρα.

-Κοινωνική Αλληλεπίδραση

Η μοναξιά δεν είναι ούτε εύκολη ούτε επιθυμητή, γι’ αυτό φρόντισε να περνάς χρόνο με την οικογένεια, τους φίλους ή τον σύντροφό σου - αν αυτός υπάρχει. Σίγουρα θα υπάρχουν στιγμές που θα χρειάζεσαι να μείνεις μόνη, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χάσεις την κοινωνική αλληλεπίδραση.

«Το συνολικό ποσοστό επιβίωσής σου αυξάνεται κατά 50% εάν έχεις ισχυρές κοινωνικές σχέσεις. Περισσότερο από το 80% των αιωνόβιων επικοινωνούν καθημερινά με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας. Η αλληλεπίδραση με τους φίλους ή τους γείτονες μας κάνουν αυτό που είμαστε, διότι αυτές οι στιγμές όχι μόνο μας βοηθούν να νιώθουμε καλά, αλλά βελτιώνουν και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας», υποστηρίζει ο Αλβάρο Πασκάλ Λεόνε.

-Ύπνος

Η έλλειψη ύπνου έχει καταστροφικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας - κι αν αυτές δεν είναι ορατές τώρα, θα είναι σε μερικά χρόνια. «Ο ανεπαρκής ύπνος, ιδιαίτερα ο ύπνος που διαρκεί λιγότερες από πέντε - έξι ώρες τη νύχτα, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας αργότερα στη ζωή μας», τονίζει ο καθηγητής της Ιατρικής.

Αν ανήκεις στην κατηγορία εκείνων, που δυσκολεύονται να κοιμηθούν, η αποφυγή του αλκοόλ, η κατανάλωση ελαφρών γευμάτων τις βραδινές ώρες και η απομάκρυνση από τις οθόνες και το μπλε φως, θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ