Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Οι 3 πιο μυστηριώδεις ασθένειες!


Από την ακρόαση εκρήξεων που δεν συνέβησαν ποτέ ως μια ανεξήγητη επιδημία που έκανε έναν ασθενή να βγάλει τα ίδια του τα μάτια, παρουσιάζουμε 3 ασθένειες για τις οποίες η ιατρική γνωρίζει ελάχιστα ή ακόμα και τίποτα!

Σύνδρομο εκρηγνυόμενης κεφαλής: είσαι σίγουρος ότι το άκουσες;

Ξαπλώνεις στο κρεβάτι σου, μετά από μια κουραστική μέρα και είσαι σίγουρος ότι θα κοιμηθείς αμέσως. Ενώ έχεις χαλαρώσει και αρχίζεις να «βυθίζεσαι» στον ύπνο, ακούς ξαφνικά έναν ήχο σαν πυροβολισμό ή έκρηξη, και πετάγεσαι από το κρεβάτι σου. Είσαι απόλυτα σίγουρος για το συμβάν, αυτό όμως δεν έγινε ποτέ.

Το σύνδρομο εκρηγνυόμενης κεφαλής είναι μια σπάνια διαταραχή ύπνου η οποία συμβαίνει σε άτομα ενώ αποκοιμούνται ή την ώρα που προσπαθούν να ξυπνήσουν, ανά τυχαία χρονικά διαστήματα ενώ ορισμένοι ασθενείς αναφέρουν πως η ανησυχία για το πότε θα ξανασυμβεί τους έχει προκαλέσει μέχρι και αϋπνία.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία εξήγηση ή θεραπεία για το φαινόμενο, ενώ οι κυριότερες θεωρίες για τον πρόκλησή του είναι το στρες, μικρές κρίσεις που επηρρεάζουν τους κροταφικούς λοβούς και δυσλειτουργίες στα αυτιά.

Χρόνια εκρηκτική διάρροια: συμβαίνει ως και 20 φορές τη μέρα!

Η διάρροια είναι μια ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση την όποια έχουμε (σχεδόν) όλοι βιώσει για λίγες μέρες τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας. Πως θα ένιωθες, όμως, αν αυτές οι μέρες ήταν τελικά μήνες...ή ακόμα και χρόνια;

Η χρόνια εκρηκτική διάρροια, γνωστή και ως διάρροια Brainerd, λόγω του πρώτου εντοπισμού της στο Brainerd της Μινεσότα το 1983, μπορεί να φτάσει σε συχνότητα μέχρι και τις 20 φορές την ημέρα και να διαρκέσει ακόμα και αρκετά έτη και σταματά όσο ξαφνικά ξεκίνησε.

Μέχρι σήμερα έχουν προκύψει 10 ξεσπάσματα, 9 από τα οποία στις Η.Π.Α. !

Ευτυχώς, έχει αποδειχθεί πως η ασθένεια δεν είναι κολλητική, δυστυχώς δεν γνωρίζουμε μέχρι σήμερα τι την προκαλεί ή για ποιο λόγο τα συμπτώματα εξαφανίζονται από μόνα τους μετά από κάποιο διάστημα.

Ληθαργική εγκεφαλίτιδα: η άγνωστη επιδημία!

Μια επιδημία της ασθένειας, που λίγοι γνωρίζουν, προκάλεσε το θάνατο 1 εκατομμυρίου ανθρώπων τη δεκαετία του 1920 ενώ δημιούργησε πρωτοφανή και μόνιμα προβλήματα σε όσους παθόντες κατάφεραν να επιβιώσουν.

Όσοι γλύτωσαν το θάνατο, ουσιαστικά δεν ανάρρωσαν ποτέ καθώς η ληθαργική εγκεφαλίτιδα είναι μια προοδευτική ασθένεια με πολλά στάδια.

Οι ασθενείς δεν μπορούσαν να συγκεντρωθούν σε κάτι, έχαναν το ενδιαφέρον τους για το οτιδήποτε (κάτι σαν τη γνωστή κατάθλιψη) και παρουσίαζαν διπλή όραση. Αλλά αυτά δεν ήταν καν τα χειρότερα.

Καθώς η ασθένεια αναπτυσσόταν, ορισμένα θύματά της έγιναν πολύ επιθετικά.

Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις ασθενών που βίασαν άτομα ανεξαρτήτως φύλλου και άλλων που έφτασαν μέχρι και στη δολοφονία. Η επιθετικότητα όμως δεν περιορίστηκε μόνο σε άλλους αλλά στρεφόταν και στον ίδιο τους τον εαυτό.
Ένας ασθενής έφτασε σε τέτοιο σημείο παράνοιας που έβγαλε μόνος του τα μάτια του.

Η επικρατέστερη θεωρία είναι πως πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο είδος στρεπτόκοκκου το οποίο προσβάλλει το νευρικό σύστημα, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια οριστική απόδειξη.

Η ληθαργική εγκεφαλίτιδα παρουσιάζεται πλέον μόνο σποραδικά ενώ δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί, από τότε, σε επίπεδα επιδημίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ